De voorbereiding...
part one

We hebben een aardig reisje gemaakt door de lucht. Eerst 8 uur naar Chicago zonder beenruimte met TV, daarna 3 uur naar Savannah met beenruimte, zonder TV! In Savanna werden we opgehaald door Lattie. Een kennis van de zeilmaker op het eiland Hilton Head, waar ook de Welsh Dragon ligt. Jan heeft hem vanuit Nederland gevraagd om eens naar de Welsh te kijken voordat we de tickets kochten. Hij vond het een mooie boot, daardoor was Jan toch wat geruster en viel de beslissing. Lattie bracht ons tot voor de deur, en gaf ons nog wat handige info over supermarkten en dergelijke. Na de boot en de makelaar gevonden te hebben was het 23:00 Local Time, 5 uur 's ochtends NL Time, oftewel slapen!!

De volgende ochtend 7 uur op (2 uur 's middags NL Time) en gelijk aan het werk. De boot moest om 10 uur een paar havens verderop uit het water gehaald worden. De makelaar, Craig, kwam om 8 uur met 6 McDonalds Eggmuffins en cola aanzetten als ontbijt! Tja, als je honger hebt...

De boot zag er ook underwater niet slecht uit. Wel een hoop blaasjes: osmose. Dat zijn gaatjes in de buitenste laag van het materiaal, die vollopen met water. Maar de Welsh is sterk gebouwd, en dus kan het geen kwaad. Verder hebben we nog een poging gedaan om de vaste schroef te vervangen voor een klapschroef. Dat zou zomaar 2 dagen schelen op de oversteek vanwege de weerstand van de vaste schroef. Maar de Amerikanen ter plaatse wisten er geen oplossing voor, of wilden niet echt. Dan maar 2 daagjes langer zeilen. In ieder geval zitten de vitale delen onderwater goed vast, en dat is altijd wel handig.

Op de terugweg naar de marina hebben we de meeste zeilen eens bekeken. Een grootzeil bevatte een wespennest! Die hebben we direct weggegooid. Het andere grootzeil moet aangepast worden en is ondertussen naar de zeilmaker. Verder is er een grote genua (voorzeil), een hele grote genua, nog een hele grote, en nog een grote!!??? Wat is er met de kleine gebeurd??? Dat is wel een probleem. We hebben maar 2 keuzes: of een heel groot zeil, of eentje ter grote van een tafelkleed! Daar moeten we nog even wat op zien te vinden. Waarschijnlijk moet er een nieuw zeil komen, anders komen we niet vooruit bij veel wind!

Alles valt langzaam op z'n plaats. Veel kleine dingen moeten nog gebeuren, en we vervelen ons dan ook zeker niet. Ondertussen genieten we van hamburgers & steak sandwiches. Het is hier heel warm, zo'n 28 graden. Alles is groot, huizen, wegen, auto's! Gelukkig, zijn hier geen Smarts, die begonnen me een beetje te irriteren. Hein en ik zijn blij dat we niet met het vliegtuig terug gaan, Jan vindt het wel best dat hij niet hoeft te varen, hij gaat maandag terug.

Maandag volgt er meer, hopelijk vanaf de Atlantic! We bellen... met de Correct Marine satelliet mobiel!!! Zo weten we ook wat voor weer het wordt. Dat bekijkt Jan voor ons vanuit NL.

Tot snel, Jan Jaap

October 08, 2003 - 04:11 PM
Jaap Jonkers
from Netherlands
Allereerst veel plezier maar het zal zeker afzien worden. Enkele tips voor zover jullie die nog niet hebben, maar van een kapitein Grote Zeilvaart. Eerst omhoog, stroom mee, op plm 40 Nb Oost maken dan pas ongeveer op 40 w/l omhoog kruipen. Als alles dan mee zit word je vanzelf vooruit geblazen. Maar de laatste jaren zijn de tracks van de depressies soms redelijk afwijkend. Blijf daar ietwat Zuid van
Succes
Jaap Jonkers

October 08, 2003 - 04:23 PM
Nicolas
from Netherlands
Jan Jaap en Hein zijn vanochtend vertrokken naar de U S of A !!!
Gebruik dit gastenboek om de heren aan te moedigen Ze zullen deze berichten achteraf zeker waarderen.

October 08, 2003 - 05:13 PM
circe
from Afghanistan
Zozo daar gaan jullie dan
djeedjee als jij nou de horizon in de gaten houdt,
houden wij een oogje in het zeil wat betreft emma!
veel succes, circe

October 09, 2003 - 08:50 AM
Bram
from Cayman Islands
Zeilers,
Veel succes!
Groetjes Bram

October 09, 2003 - 04:00 PM Roy from Netherlands Antilles
JJ, Sir
Keep fit,
Sir Sail safe, Sir
Good luck, Sir, Sir
Over & out, Sir, Sir

October 09, 2003 - 04:39 PM
Frans en Bep van Balen
from Netherlands
Hallo Jan Jaap en medezeiler;
We waren erg verrast om je mail te krijgen waarin je aankondigde om even een bootje te gaan halen in Amerika. Hopelijk verloopt de reis naar wens, en komen jullie veilig en wel weer thuis. We zullen de reis zeker volgen op de website. Nogmaals succes en veilig weer terug.
Frans en Bep van Balen

October 09, 2003 - 07:53 PM
ems
from Tonga
ik mis je
ik hoop dat je het naar je zin hebt als je daarzo bent! op zee enzo...
neem je genoeg vitamientjes mee?
en mapel siroop? hihihi xxx ems
ps. ik hou van je

October 09, 2003 - 08:09 PM
pim
from Unknown
gevonden!
77 kilo balast
if you need it, just give a ring
I've seen it here
show me the stars over the ocean
voor de rest van de dag blijf ik in de kiel
good triptriptrip

October 10, 2003 - 03:37 PM
elly
from France
Bonne voyage Val niet in het water, draag dag en nacht je zwemvest en bel af en toe, zodat emma het zonnetje in huis blijft.

October 10, 2003 - 08:16 PM
annemieke
from New Zealand
hee JJ. Ik vind eigenlijk dat je met het motorbootje-in-de-maak de zee op had moeten gaan, maar dit is ook ok. Ben jaloers.

October 11, 2003 - 08:46 AM
Corry
from American Samoa
Hoi oceaanzeilers,
Wij horen dat de voorbereidingen goed gaan en de start maandag is en dat de telefoon in Savannah ook al is uitgevonden een goede vaart
Evert en Corry

October 11, 2003 - 09:42 PM
JJ & Hein
from US Minor Outlying Islands
Bedankt voor alle gave berichten! We zijn hard aan het werk om maandag te kunnen vertrekken. Er moet nog veel gebeuren, vooral kleine dingetjes. De zeilen zijn nu in orde, de stuurautomaat en de GPS zijn ingebouwd.
Nu nog even wedden: hoe lang gaat het duren van hier naar Stellendam? Laat even weten wat je denkt!
Voor de winnaar neem ik iets Amerikaans mee aan boord. Veel succes!
Wel alle uitslagen voor 20 oktober in het gastenboek zetten.
Bedankt, tot ziens,
JJ en Hein

October 13, 2003 - 04:15 PM
Nicolas
from Netherlands
JJ wil je de foto's opnieuw sturen, ze zijn NIET meegekomen!!!

October 13, 2003 - 04:25 PM
Nicolas
from Netherlands
foto's zijn binnen !!!! yeeaahh

October 13, 2003 - 09:26 AM
Nicolas
from Netherlands
ik ga deze week een mooie website maken voor JJ en HB... wat jullie nu zien is een supersnelle praktische oplossing... functie boven vorm zeg maar... binnenkort dus vorm en functie ;)
Keep Posting !!!!

October 14, 2003 - 09:01 PM
Norman Copas
from United States
My bet is 20 days and zero hours.
Good luck!
Norman

October 14, 2003 - 09:03 PM
Hein Bart
from United States
24 dagen en 6 uur.

October 14, 2003 - 09:11 PM
nina
from Netherlands JJ
zet hem op en kom heelhuids terug want anders overleeft emmer het niet!
Succes en tot snel!
ps: niet teveel kotsen overboord want door die windkracht 5 krijg je het allemaal weer terug in je gezicht!

De voorbereiding...
part 2

Afgelopen zaterdag hebben Hein en Jan de lokale zeilmaker, Jim, eens laten zien hoe je in een dag twee zeilen maakt. Eventjes probeerde hij nog zelf mee te helpen maar was niet echt handig, en is maar met z'n eigen werk verder gegaan. We hebben nu in elk geval een grootzeil met 2 reven, en een goede fok. Verder hebben we er nog een gezegde op na gehouden van Jim: 'I love it, when a plan comes together!'

Ook zijn we een avondje wezen shoppen bij de Piggly Wiggly en de Walmart. Twee supermarkten, tot 11 uur 's avonds open. Volgens Amerikanen zijn het maar kleine winkels, wij vonden ze toch wel heel groot. Nu liggen we dus nog 10 cm dieper in het water, vanwege alle houdbare calorieën en natuurlijk vitamines?! Nu alleen nog wat verse spullen in de koelbox proppen.

Vandaag, dinsdag, komt als het goed is het reddingsvlot. Dan kunnen we morgenochtend vertrekken. Eens kijken wie de weddenschap gaat winnen!

Tot snel,
Jan Jaap

October 14, 2003 - 10:57 PM
Nicolas
from Antarctica
JJ wil je 1 test SMS sturen naar mijn mobiel? Dan weten we zeker dat ik je logboek kan updaten als je onderweg bent! (als je dit nog leest dan)

October 15, 2003 - 06:42 AM
Bill Darden / Dockside Marine
from United States
Good Luck on the trip, enjoyed talking with you, will be watching progress every few days. Good Luck and wish I was there with you.
Bill

October 15, 2003 - 03:16 PM
JJ & Hein
from Bahamas
Over 20 minuten varen we hier weg. Tot in Nederland! Nicolas krijgt via Jan Bart de positie, bedankt!

October 15, 2003 - 04:06 PM
F.v.Balen
from Netherlands
Hallo Zeezeilers, ik verwacht jullie op 5 November in Hellevoetsluis. Behouden vaart! Frans en Bep.

15-10-2003 Het vertrek!
16.00u CET

Tot snel,
Jan Jaap

October 15, 2003 - 04:36 PM
Nicolas
from Antarctica
Dames en heren... volgens mij zijn ze vertrokken

October 15, 2003 - 10:03 PM
Jan Bart
from Netherlands
Ze zijn om 16.00 uur onze tijd vertrokken. Op de motor de "Shelter Cove" uit, zeilen gehesen, motor uit en met een zuidelijk windje stuurboord uit tussen Hilton Head Island en het vaste land door naar het noorden gezeild. De weerberichten voorspellen een matige Noordwesten wind voor de komende 2 dagen. Mijn inschatting is van begin af aan geweest dat ze er 25 dagen over zullen doen en dat ze dus zondag 8 november om 16.00 uur zullen arriveren in Stellendam. Even ter informatie; het aantal zeemijlen dat Hein en Jan Jaap moeten afleggen bedraagt 3900 (geen 4000 dus). Verder hebben ze als het goed is gemiddeld ruim een halve knoop stroom mee. October 16, 2003 - 12:04 AM Evert Toxopeus from Cocos (Keeling) Islands Jan Jaap moet vrijdag 7 november op school zitten [Enkhuizen] ik denk dat dat niet gaat lukken Twee dagen later vertrokken en door de vaste schroef twee dagen langer dus wordt het maandag 10 november om 1600 uur in Stellendam Totaal 26 dagen gemiddeld 6.41 kn/uur Hein en Jan Jaap moeten wel wakker blijven om dat te halen. Veel zeilplezier

October 16, 2003 - 01:02 PM
Jan Bart
from Netherlands
Correctie: 8 november in mijn vorige bericht moet zijn: 9 november

October 16, 2003 - 02:11 PM
emma
from Tonga
ik denk dat jullie 12 november weer in jullie eigenste bedjes slapen

October 16, 2003 - 10:30 PM
Ilse Banning
from Netherlands
Hoi JJ en Hein, Veel zeilplezier gewenst. Behouden vaart en ook ik doe een schatting naar jullie zeiltijd en dat is 27 dagen. Zo verwacht ik jullie de elfde van de elfde (leuke datum trouwens) 16.00 in Stellendam. Hartelijke groetjes, Ilse

October16, 2003 - 18.00 uur lokale tijd
Dagrapport Welsh Dragon 16/10/03
positie: 32-25.2 N 078-02.0 E
afgelegde mijlen over 24 uur: 125
vaart over de grond: 5 kn
koers over de grond: 080 graden
wind: NO 4 luchtdruk: 1042 mb
temperatuur overdag/nacht: 25/15 weer:
zonnig gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: klote
bijzonderheden: Genua 2 kapot, wat er precies gebeurt is weet ik niet maar ze zijn er 's nachts een tijd mee in de weer geweest

October 17, 2003 - 09:10 AM
pim
from Netherlands
goede morgen, even afgewacht met gokken, weet niets van de zee, wind en zeilen maar deze zeilers willen wat laten zien, ze zijn in 23 dagen over, dat wordt dus 6 november 18.00 uur in Stellendam

October 17, 2003 - 09:28 AM
Nicolas
from Antarctica
keep posting

October 17, 2003 - 11:20 AM
elly van hemert
from France
Ja, als we gaan gokken ben ik natuurlijk van de partij. Beetje wind mee, dat moet binnen 3 weken kunnen. Ik reken erop dat in de nacht van woensdag 5 november op donderdag 6 november Nederland met het blote oog is te zien vanaf de boot. Blijf wakker en behouden vaart. Groetjes Elly

October 17, 2003 - 04:23 PM
Nicolas
from Antarctica
Als JJ zijn surfkite erbij oplaat??? Gaat het nog sneller

October 18, 2003 - 08:53 PM Dagrapport Welsh Dragon 17/10/03 18.00 uur positie: 33-22 N 077-53 E afgelegde mijlen over 24 uur: 60 vaart over de grond: 5.5 kn koers over de grond: 065 graden wind: NNE 4 luchtdruk: 1039 mb temperatuur overdag/nacht: 25/15 weer: goed gezondheid: goed sfeer a/b: goed zeilplezier over 24 uur: redelijk, eerst weinig wind, pas later wind tegen en stroom mee dus erg hobbelig bijzonderheden: veel vogels en schildpadden gezien en een vleermuis aan boord die mee wil naar Europa

October 18, 2003 - 08:53 PM
Dagrapport Welsh Dragon 18/10/03 18.00 uur
positie: 34-17 N 075-24 E
afgelegde mijlen over 24 uur: 125
vaart over de grond: 7.5 kn
koers over de grond: 100 graden
wind: NO 7
luchtdruk: 1032 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/15
weer: bewolkt/buiig gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: momenteel is het afzien
bijzonderheden: in een plotselinge onverwachte bui is het grootzeil gescheurd. De wind neemt naar verwachting weer af en dan kijken ze of ze het grootzeil kunnen repareren. Momenteel varen ze met een knik in de schoot over stuurboord op alleen de genua 3 (snelheid 7.5 knopen)

October 18, 2003 - 11:18 PM
manon
from Netherlands
hey JJ
ik hoop dat je het heel erg naar je zin hebt met zeilen en ik hoop dat je snel weer terug komt, want je moet nog steeds met je nichtje naar de bios! xxx manon
ps.ik ben wel jaloers op je.

October 19, 2003 - 08:08 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 19/10/03 18.00 uur
positie: 34-54 N 072-74 E
afgelegde mijlen over 24 uur: 150
vaart over de grond: 4.5 kn
koers over de grond: 085 graden
wind: NNO 4
luchtdruk: 1035 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/15
weer: zonnig gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: gaat vooruit
bijzonderheden: Het wordt nu wat rustiger dus kunnen ze binnenkort proberen het grootzeil te repareren. De verwachting is dat de wind nog verder afneemt en krimpt (komt dan dus meer van achteren. Ze kunnen dan wellicht een spi zetten

October 20, 2003 - 01:14 AM
nels
from Netherlands
hoi
Hein en JJ een hele goede en snelle tocht en hou het heel. Ik ben jaloers ik had graag mee gegaan maar helaas. Ik verwacht dat ze er 28 dagen 9uur en 30 min overdoen ongeveer.
gr de oude buurjongen. (nels)

October 20, 2003 - 11:07 AM
Roy
from Netherlands Antilles
JJ, Sir.
I have just received the latest international weather forecast and have made arrangements to make your sailing trip clearly visable on the satellite navigation chart of Hi-Spec. They have also entered your positions so far in their international track calculation computer program, meaning your ETA will be 11-11-2003 at 11:11:11 a.m. in Stellendam local time. This ETA will be my bet, Sir. You will be receiving a notification if your track will deviate too much, resulting in not fulfilling this ETA. As you probably understand this information represents a 90% validity agreed between you and me during our last meeting. That's it, Sir. GOOD LUCK and meet your target. Sir

October 20, 2003 - 07:52 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 20/10/03 18.00 uur
positie: 34-45 N 071-02 E
afgelegde mijlen over 24 uur: 90
vaart over de grond: 5 kn
koers over de grond: 085 graden
wind: N 5
luchtdruk: 1040 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/13
weer: goed
zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 1 m
zeilvoering: genua 1
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: "sempre maris sempre penis" (altijd op zee, altijd de lul. Deze kreet gaf JJ door maar is zeker afkomstig van Hein. red.)
bijzonderheden: Het grootzeil is niet te repareren en de mogelijkheid om een nieuw grootzeil naar de Azoren te sturen wordt serieus overwogen.

October 20, 2003 - 12:58 PM
Anne & Arnold
from Iceland
Haai die jan jaap en medezeiler.
Wat supergaaf dat jullie met z'n tweeën de elementen zo bevaren. Het lijkt me een vreemd idee als je eenmaal op de oceaan bent dat het land zover uit de buurt is. Ik heb gehoord dat je wel dolfijnen enzo tegen kan komen, ook leuk.
Wel een machtig idee zo met je bootje op de golven, en de wind in de zeilen.
Heel veel plezier met de draak uit Wales, en keer veilig terug in de Hollandse haven.
Ik gok 21 dagen en 3 uur.
Groetjes en succes van Anne (nichtje van emma) en Arnold

October 21, 2003 - 06:55 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 21/10/03 18.00 uur
positie: 35-11 N 069-33 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 90
vaart over de grond: 6.5 kn
koers over de grond: 050 graden
wind: ZZW 4
luchtdruk: 1034 mb
temperatuur overdag/nacht: 25/15
weer: goed
zicht: goed
golfhoogte: 0.5 m
deininghoogte: 0.5 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + spi
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: goed!!!
Bijzonderheden: Eindelijk de spi er op. Jan Jaap klonk erg tevreden. De wind gaat waarschijnlijk flink toenemen dus die spi zal er denk ik binnen enkele uren af moeten, de wind blijft voorlopig wel in de ZW-hoek.

October 21, 2003 - 08:02 PM
dick van der kamp
from Netherlands
Columbus & Columbus, leuke website, hoor van je vader JJ het een en ander, gelieve wel de boel heel te laten anders next time 40 voet containertje, hier alles ok, slow recovery, ander huis gekocht vlakbij hellevoet dus alles blijft bij het oude.
groeten dick

October 22, 2003 - 06:00 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 22/10/03 17.45 uur
positie: 36-46 N 067-48 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 160
vaart over de grond: 7.5 kn
koers over de grond: 040 graden
wind: ZW 8
luchtdruk: 1016 mb
temperatuur overdag/nacht: ?
weer: half bewolkt
zicht: goed
golfhoogte: 1.5 m
deininghoogte: 6 m
zeilvoering: genua 3
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: goed
Bijzonderheden: vandaag Hein aan de telefoon gehad. Alles is onder controle, ze schieten nu lekker op en af en toe varen ze 12.5 knopen op alleen het fokje.

October 23, 2003 - 04:58 PM
Bert van Balen
from Netherlands
Beste Jan Jaap, als ik het goed begrijp zit je nu op een bijboot van de Totem. Klein hè, 12 meter. Nog een geluk dat jullie met z'n tweeën zijn. Jongen, doe voorzichtig (zei mijn moeder vroeger ook altijd) en kom heel thuis. Vergeet niet onderweg een verhaal te schrijven over je belevenissen. Misschien voor plaatsing in de KidsWeek.

October 23, 2003 - 06:43 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 23/10/03 18.00uur
positie: 37-42 N 065-24 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 140
vaart over de grond: 5.5 kn
koers over de grond: 065 graden
wind: NW 5
luchtdruk: 1022 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/10
weer: bewolkt, buiig, af en toe regen
zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 2 m
zeilvoering: genua 3
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: goed
Bijzonderheden: de wind nam gisteravond toch weer af maar in de nacht waren er toch weer een paar felle buien. Dat was wel "grappig", zei Hein?

October 24, 2003 - 06:22 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 24/10/03 18.00uur
positie: 39-28 N 062-57 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 160
vaart over de grond: 8.0 kn
koers over de grond: 090 graden
wind: NW 7
luchtdruk: 1036 mb
temperatuur overdag/nacht: 18/9
weer: half bewolkt, af en toe regen
zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 4 m
zeilvoering: genua 3 + grootzeil met 2 reven (zit een gat in maar scheurt nog niet verder)
aantal in etmaal waargenomen schepen: ?
gezondheid:
goed sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: goed
Bijzonderheden: de M&M's zijn op en de cola is bijna op dus er breken zware tijden aan.

October 25, 2003 - 11:39 AM
Bert/Robert en de rest van het team
from Netherlands
Beste Jaap/Hein,
Sterkte met het 2e gedeelte van jullie tocht. Lees af en toe jullie vorderingen!!!
Ik stop want ga lekker een colaatje drinken en wat M&M's eten.
Bert/Robert

October 25, 2003 - 06:39 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 25/10/03 18.00uur
positie: 40-19 N 060-10 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 140
vaart over de grond: 5.0 kn
koers over de grond: 065 graden
wind: N 4-6 wisselend
luchtdruk: 1042 mb
temperatuur overdag/nacht: 18/9
weer: half bewolkt, af en toe zon
zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 2 m
zeilvoering: genua 3
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: "wat minder" (aan de wind nu)
Bijzonderheden: de heren wachten op een ruime koers en een zonnetje zodat ze de boot en alles daarin weer eens kunnen luchten

Bij deze roep ik allen die deze site volgen op regelmatig aanmoedigingen, nieuwtjes, moppen etc. in het gastenboek te zetten. Ik geef die in verkorte vorm dagelijks aan ze door. De jongens zijn nu al geruime tijd ven de buitenwereld afgesloten en moeten nog een heel eind. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het voor de moraal is om dan toch regelmatig wat berichten van thuis te ontvangen, ook al gaan ze helemaal nergens over.
Naar het zich laat aanzien lijkt het i.v.m. hoe de weersystemen nu ontwikkelen niet handig om een tussenstop op de Azoren te maken om een nieuw grootzeil aan boord te nemen.

October 25, 2003 - 08:58 PM
Nicolas
from Antarctica
JJ, het wordt nu wel een beetje koud weer om te vliegeren... grrrr... als je terug bent gaan we gewoon toch, hehe, dan maar met handschoenen en muts! Goede reis... GodSpeed!

October 25, 2003 - 09:14 PM
nels Hoogewoonink
from New Caledonia
Hoi Hein en JJ
Nu ik lees dat de M&M's en de cola op zijn? Ik denk dat als Hein aankomt in Hellevoetsluis ongeveer 23 kg is afgevallen, want M&M's zijn toch de eerste levensbehoefte van hein!
GR nels

October 26, 2003 - 01:13 PM
ems
from Tonga
hi JJ,
ik mis je,
ik hoop dat je heel, heel snel weer thuis komt, sorrie van de coke en de emenems, hihihi...
groetjes aan Hein,
liefs ems
ps. JJ ik hou van je!

October 26, 2003 - 01:19 PM
ems
from Tonga
p.ps. ik ga a.s. maandag voor 't eerst rijlessen nemen xxxxxxxxxxxxxxxx-jes emS

October 26, 2003 - 05:21 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 26/10/03 18.00uur
positie: 41-03 N 058-53W
afgelegde mijlen over 24 uur: 80
vaart over de grond: 1.0 kn
koers over de grond: 090 graden
wind: N 1 luchtdruk: 1024 mb
temperatuur overdag/nacht: 25/10
weer: geweldig!
zicht: goed
golfhoogte: 0 m
deininghoogte: 1.5 m
zeilvoering: grootzeil
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0 g
ezondheid: goed
sfeer a/b:
goed zeilplezier over 24 uur: "taai"
Bijzonderheden: het gewenste zonnetje hebben de heren gekregen maar de wind is er even helemaal mee gestopt. Alles is weer droog en gelucht en de genua 3 is voorzien van leuvers om het beter als grootzeil te kunnen aanslaan. Waar ze die leuvers vandaan hebben is mij een raadsel. De boot bevindt zich nu midden in een hoge druk gebied dat richting de Azoren schuift en daar een paar dagen blijft liggen. Een lage druk gebied ontwikkelt zich boven Oost Canada en verplaatst zich de komende 5 dagen langzaam naar New Foundland. Tussen deze twee gebieden zal een stevige zuid tot zuidwesten wind gaan waaien dus dan lopen ze als alles meezit weer een beetje in op alle schema's.

October 26, 2003 - 11:56 PM
Corry
from Netherlands
Hi Hein en Jan Jaap,
Het is echt vis weer, probeer wat te vangen want als behalve de cola en m en m's ook het voedsel schaars wordt hebben jullie in ieder geval wat!!!! Hoe is het met de walvissen, dolfijnen schildpadden en haaien???
Heel veel groeten van iedereen, speciaal van OMA. (Wij zijn trots op jullie)
Evert en Corry

October 27, 2003 - 06:54 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 27/10/03 18.00uur
positie: 42-32 N 056-51 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 135
vaart over de grond: 6.0 kn
koers over de grond: 070 graden
wind: ZO 5
luchtdruk: 1049 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/10
weer: mooi zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 1.5 m
zeilvoering: grootzeil + genua 1
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: "perfect"
Bijzonderheden: gisteren was het heel rustig en is JJ de mast in geweest om een loshangende windsetkabel weg te knippen. De windset was tijdens de eerste bui van de mast geblazen, opgeruimd staat netjes, alleen jammer dat de windex in de val werd meegesleurd. Ook was één val onklaar geraakt en bovenin de mast geschoten. Ook dat hebben ze weer opgelost. Momenteel varen ze aan de wind over bakboord en volgens JJ is dat waarvoor de boot is ontworpen. Dat wil zeggen, over bakboord is het makkelijker koken en aan de kaartentafel staan. Op mijn vraag; "hoe staat het met de voedselvoorraad en het drinkwater?" Antwoordde JJ dat ze leven volgens Hein z'n principe; "Als het op is zullen we zuinig zijn!". Maar er zijn wat dit betreft geen problemen geloof ik. JJ vertelde nog dat ze de laatste zak M&M's in een waterdichte container hebben gestopt voor noodgevallen.

October 28, 2003 - 08:57 AM
pim
from Netherlands
t.a.v. Jan Bart,
hartelijk bedankt voor je dagelijkse verslag, wij houden elke dag de positie op de kaart bij t.a.v. JJ+Hein,
varen jullie wel een goede koers? als je zo weinig schepen tegenkomt op de oceaan zou ik toch gaan twijfelen, ook nog niemand ingehaald of al is het maar in een kleine file gelegen?
Veel zeilplezier, gezondheid en tot ziens

October 28, 2003 - 11:35 AM
mieke
from Afghanistan
Hoi Jan J en hein
toch een fijn idee om in je laatste uurtje een sensationeel chocolade gevoel te hebben met M&M, ik ga nu nog lekkerder slapen, hier vriezen we inmiddels onze tenen eraf, als we die buiten wagen. Thuis gebeurt er niet veel anders dan anders.
ik hoop voor jullie nog veel zeilplezier over bakboord groetjes x miek

October 28, 2003 - 03:35 PM
Cees Vroege
from Netherlands
Hallo Hein en JJ,
zoals zovelen stik jaloers. Snap eigenlijk niet waarom alles van zo ver zo veel lekkerder is? Veronier II ligt inmiddels zonder kiel te Kats. Was achter af niet echt nodig. Ik wens jullie veel zeilplezier maar toch ook nog veel geluk met het weer.
Groeten Cees Vroege

October 28, 2003 - 07:58 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 28/10/03 18.00uur
positie: 44-07 N 053-46 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 170
vaart over de grond: 7.5 kn
koers over de grond: 080 graden
wind: Z 7 luchtdruk: 1047 mb
temperatuur overdag/nacht: 18/8
weer: bewolkt
zicht: matig
golfhoogte: 2 m
deininghoogte: 3 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + stormfok
aantal in etmaal waargenomen schepen: 1
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: slecht
Bijzonderheden: omstreeks 16.00 uur onze tijd voeren Hein en JJ in een gebied met een waterdiepte van ruim 4000 meter. Toen ze belden bevonden ze zich in een gebied waar het 1400 meter diep is en omstreeks 21.00 bevinden ze zich boven de "Grand Banks" waar het gemiddeld 70 meter diep is. op de overgang van 4000 naar 70 meter diepte staan uiteraard rare golven en Jan Jaap klaagde ook dat het nogal hobbelig was. Morgenavond verlaten ze de Grand Banks weer. Aan het voorlijk van de genua 3 zijn stukjes voorlijk van het gescheurde grootzeil genaaid die ze als leuvers gebruiken om deze genua als grootzeil te kunnen gebruiken en dat blijkt in veel gevallen goed bruikbaar. De Zuiden wind die ze nu hebben zou volgens de verwachtingen gaan ruimen naar ZuidWest en dus wat ruimer in moeten gaan komen. Dit zeilt waarschijnlijk niet sneller maar wel comfortabeler.

October 29, 2003 - 03:57 PM
ems
from Guam
hi liefje ik zit nu in Guam, en ik mis jou ook het rijden ging heel goed, maar 1 man bijna overreden... hihihi kusjes en de groetjes aan mr. H

October 29, 2003 - 06:02 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 29/10/03 18.00uur
positie: 45-12 N 050-29 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 170
vaart over de grond: 6.0 kn
koers over de grond: 080 graden
wind: ZZW 5
luchtdruk: 1051 mb
temperatuur overdag/nacht: 20/10
weer: goed zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 1 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + genua 1
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: goed
bijzonderheden: het zeilt prima over de Grand Banks alleen was het af en toe erg mistig en ze hadden verwacht meer schepen te zien. Ze houden volgens de verwachtingen de windkracht 5 tot 6 voorlopig van achter met goed weer

October 29, 2003 - 07:20 PM
Jan Bart
from Netherlands
Aan allen die de site volgen.
Blijf reacties, aanmoedigingen, groeten etc. mailen. Ik geef ze dagelijks in sneltreinvaart door per Iridium telefoon (sponsored by Correct Marine)
mvg, Jan

October 29, 2003 - 08:41 PM
Jurjen
from Mexico
Hoi Hein & JJ,
Tot nu toe mazzel met het weer als ik het zo bekijk!
Houen zo en wel thuis, Jur

October 29, 2003 - 11:22 PM
Corry en Evert Toxopeus
from Netherlands
Hallo Zeerobben,
Even een berichtje van de Kralingseweg... wij zijn 2 Poedelpups rijker en raad eens hoe zij genoemd willen worden... Hein en Jan. Het zijn 2 reutjes en nu 4 maanden oud!!! Zij zijn redelijk gesocialiseerd maar hebben de laatste 7 weken in een kennel gezeten dus... niet zindelijk en nog niet gewend aan de riem. Gelukkig hebben wij Lizzy en Doris deze dames brengen de heren razendsnel manieren bij. Nu maar hopen op echte bazen voor deze 2 bavianen.
Stoere mannen op de oceaan hou vol en zorg goed voor elkaar!! Wij denken aan jullie. Evert en Corry

October 30, 2003 - 03:52 PM
Jan Wik
from Afghanistan
Hein, De gehele Prins Willem vaart met je mee. Nog effe doordouwen! Ons gezegde "Niet lullen maar Doen" maak jij waar!
Er is begonnen met het plaatsen van de zuigers in de Naaldwijk. Wij hebben een nieuwe motorsloep toegezegd gekregen van KM. Verder gaat alles goed. Nog een goede vaart

October 30, 2003 - 08:50 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 30/10/03 18.00uur
positie: 45-43 N 047-17 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 140
vaart over de grond: 6.0 kn
koers over de grond: 080 graden
wind: ZZW 4
luchtdruk: 1051 mb
temperatuur overdag/nacht: 15/5
weer: goed
zicht: goed
golfhoogte: 1 m
deininghoogte: 1 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + spinnaker
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: KOUD !
bijzonderheden: Af en toe is het tamelijk mistig geweest maar dat is normaal daar. Verder vond Jan Jaap het al koud maar statistisch gezien hebben ze niets te klagen. Theoretisch hadden ze zelfs ijsbergen tegen kunnen komen. Als ze nu oost gaan sturen (zoals ik ze al eergisteren adviseerde) zou het weer iets warmer kunnen gaan worden. Hein heeft Jan Jaap weer eens de mast in moeten hijsen. Deze keer om een verdacht bakstag te inspecteren. Er bleken een paar tieren gebroken dus hebben ze deze vervangen, de bakstag aan lij hangt in principe los en dat geeft op den duur altijd kans op slijtage, de rest van de verstaging bestaat uit strak staande massieve "rodrigging" (rod verwijst niet alleen naar staf maar ook naar Rod Stephens die deze verstaging als eerste fabriceerde). Naar verwachting neemt de wind de komende twee dagen toe tot kracht 7 en neemt daarna weer iets af, de richting blijft westelijk en dus ideaal.

October 31, 2003 - 07:16 AM
John Veling
from Netherlands
Hi Hein en J.J. (en Jan),
Heb de afgelopen dagen enkele malen deze website trachten te benaderen maar zonder resultaat. Nu toch eindelijk gelukt. Het lijkt makkelijker om een zeiltocht over de oceaan te maken dan een internetadresje te openen...!!
Hoop dat alles goed gaat met jullie en dat de stagen het houden, zeker wanneer het 7bf wordt. Vanuit Aatswoud volgen we met spanning jullie verrichtingen en hopen dat als alles meezit ik van jullie aankomst in Europa/NL een video-impressie te kunnen maken. Dus niet 's nachts aankomen!!
Het gaat jullie goed en tot een volgende bericht.
John & Karin

October 31, 2003 - 04:53 PM
Cola Bram
from Bouvet Island
He zeilers,
JJ, ik vond dat dagje zeilen op het haringvliet echt gaaf, maar dat is voor mij dan ook echt groot genoeg ;)
Eén en al bewondering voor jullie.
Heel veel plezier en succes verder!
Groetjes M&M

October 31, 2003 - 06:21 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 31/10/03 18.00uur
positie: 46-14 N 043-09 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 175
vaart over de grond: 9.0 kn
koers over de grond: 100 graden
wind: WZW 7
luchtdruk: 1040 mb
temperatuur overdag/nacht: 15/5
weer: goed
zicht: goed
golfhoogte: 2 m
deininghoogte: 4 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + stormfok
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: "SNEL"
bijzonderheden: ze schieten lekker op nu. Koken schijnt nu wel wat moeite te kosten want ik begreep van Jan Jaap dat de spaghetti op een zeker moment tegen het plafond hing. Ik heb zowel Hein als Jan Jaap gesproken vandaag en ze klonken alsof ze het prima naar de zin hadden. Gisteravond hebben ze gevierd dat ze het PONR (point of no return) hadden bereikt maar volgens mij was dat pas vanmiddag zover. Maakt niet uit, ze zijn over de helft, de wind die ze nu hebben gaat iets ruimen en afnemen en over 2 dagen weer iets toenemen. Van de depressie die ons het komende weekeinde veel wind gaat geven hebben zij weinig last.

October 31, 2003 - 09:22 PM
nels
from Netherlands
Hallo
Ik kon een tijdje niet op internet (computer down) jullie zijn weer een lekker stukje opgeschoten en een fijn briesje.
Ik ben wel benieuwd naar wat jullie hoogst gemeten snelheid is geweest.
Onze boot staat op de kant met winter dektent. Voor ons is het vaarseizoen voorbij snik.
gr nels

October 31, 2003 - 11:34 PM
Maarten
from Spain
Hallo Mannen,
Ik ben best een beetje jaloers op jullie. Mooi avontuur, en best wel spannend ook. Hoe is dat nou zo midden op de grote plas Hein? Sterkte verder en veel bakstagwind gewenst.
Groeten uit Madrid,
Maarten

November 01, 2003 - 06:35 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 1/1/03 18.00uur
positie: 45-11 N 039-20 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 185
gemiddelde snelheid over 24 uur: 7.7 kn
zeemijlen afgelegd: 2200
zeemijlen nog te gaan: 1800
vaart over de grond: 7.0 kn
koers over de grond: 070 graden
wind: NW 7
luchtdruk: 1041 mb
temperatuur overdag/nacht: 15/5
weer: bewolkt
zicht: goed
golfhoogte: 2 m
deininghoogte: 3 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil + stormfok
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: kan beter
bijzonderheden: topsnelheid: 15.6 kn !! Als ze deze snelheid houden zijn ze binnen 10 dagen thuis maar dat is geen haalbare kaart natuurlijk. Jan Jaap vertelde dat het soms wat lastig sturen is op het moment. Het waait best hard en de golven komen onder een moeilijke hoek in. Als ze te hoog varen lopen ze uit het roer en als ze te laag varen lopen ze het risico van een klapgijp. Ik opperde om de fok weer gewoon als fok te hijsen maar JJ zei dat ze dan langzamer zouden gaan en dat ze liever het wat lastiger sturen voor lief namen.

November 02, 2003 - 01:59 PM
René van der Stoep
from Netherlands
Hallo zeebonken!
Mijn eerste pogingen om jullie website te bereiken liepen helaas op niets uit. Naar ik via de mail van jouw moeder, Jan Jaap, begreep is dit een bekend probleem. Maar vandaag heb ik met veel belangstelling jullie reisverslag gelezen. Het lijkt me, ondanks de tegenslagen waar jullie melding van maakten, toch een fantastisch avontuur! Ik hoop dat jullie verder een plezierige en vooral "behouden vaart" naar Hellevoetsluis zullen hebben. Ik zal de trip in ieder geval met veel belangstelling volgen.
Groeten uit Geersdijk,
René van der Stoep

November 02, 2003 - 06:49 PM
Wiebe Zuidema
from Netherlands
Hi boys(mannen werd me te gek)
Er is me gevraagd iets leuks te schrijven voor jullie dus daar komtie:
Gods onmisbare zegen wensen wij jullie toe op deze reis uiteraard moeten jullie zelf ook je stinkende best doen. kom goed thuis.
Groeten Wiebe en Verginia.

November 02, 2003 - 08:10 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 2/1/03 18.00uur
positie: 45-39 N 036-11 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 140
gemiddelde snelheid over 24 uur: 5.8 kn
zeemijlen afgelegd: 2340
zeemijlen nog te gaan: 1660
vaart over de grond: 6.0 kn
koers over de grond: 070 graden
wind: ZW 6
luchtdruk: 1032 mb
temperatuur overdag/nacht: 10/5
weer: bewolkt
zicht: matig
golfhoogte: 2 m
deininghoogte: 3 m
zeilvoering: genua 3 als grootzeil
aantal in etmaal waargenomen schepen: 2
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: gaat wel, weer eens windkracht 6
bijzonderheden: geen Komende twee dagen krijgen ze windkracht 8-9 uit het westen, later weer iets afnemend. Ik vroeg Jan Jaap of ze daar klaar voor waren en het antwoord luidde zelfverzekerd "Ja hoor". Ik heb ze aangeraden een iets zuidelijker koers te sturen want dan blijft de meeste wind ten noorden van ze.

November 02, 2003 - 08:46 PM
Familie de Jong
from Netherlands
Goedenavond hier Rotterdam!
Hier waait het windkracht 7, wij zijn heel benieuwd hoe het er bij jullie nu uit ziet want wij krijgen depressie na de andere. Hoe ver moeten jullie nog tot Lands End want daarna kan je een beetje uitrusten.
Groeten,
Opa Harry en Oma Nel, tien kinderen en twintig kleinkinderen.

November 02, 2003 - 09:44 PM
ems
from Tonga
hehe ik ben er weer jj ik hou van je.
kom maar naar huis 't heeft al lang genoeg geduurd. ps. er is nog een goede rede om snel naar huis te komen en dat is dat ik een heeeeeeeel leuk cadeau heb gekregen van hans en el + peet en circe en (aaf) + an en ar + carolina + tantes en ooms.
en dat is heel leuk! zo! dus kom nou maar naar huis toe ik mis je!
groetjes aan hein

November 03, 2003 - 07:18 AM
John Veling
from Netherlands
Hoi Hein en J.J.,
Jan schrijft in z'n laatste dagrapport: "bijzonderheden: geen" en direct in de volgende zin:" de komende dagen wordt wk 8-9 verwacht"..., nou dan vliegen bij ons de pannen van de boerderij af. Als rechtschapen landrot lijkt me wk 9 toch wel een hele bijzonderheid in zo'n notendopje (sorry Jan, het blijft een notendop ook al is het een 39 voeter!).
Op het moment dat ik dit schrijf zitten jullie wellicht in die vliegende storm en wachten we hier in spanning op Jan's volgende dagrapport met uiteraard goede berichten. Hou 'm recht zo die gaat en blijf erin geloven! Sterkte.
John & Karin

November 03, 2003 - 09:24 AM
Jan Bart
from Netherlands
reactie op bericht van John Veling
Hallo John,
Jan Jaap had geen bijzonderheden te melden maar mijn opmerking over mogelijke windkracht 9 die ze gaan krijgen was niet bagatelliserend bedoeld. Windkracht 9 is inderdaad heel veel wind en ik hoop ook dat ze het niet krijgen. Aan de andere kant is het een gegeven dat de kans bijzonder klein is dat je die windkracht niet een keer te verwerken krijgt tijdens zo'n oversteek en dus is alles aan boord er wel op berekend.
groeten, Jan

November 03, 2003 - 07:14 PM
Jan Bart
from Netherlands
Dagrapport Welsh Dragon 3/11/03 18.00uur
positie: 45-44 N 032-20 W
afgelegde mijlen over 24 uur: 150
gemiddelde snelheid over 24 uur: 6.25 kn
zeemijlen afgelegd: 2490 zeemijlen nog te gaan: 1510
vaart over de grond: 6.0 kn
koers over de grond: 090 graden
wind: W 7
luchtdruk: 1020 mb
temperatuur overdag/nacht: 10/2
weer: bewolkt
zicht: goed
golfhoogte: 2 m
deininghoogte: 3 m
zeilvoering: genua 3 gereefd
aantal in etmaal waargenomen schepen: 0
gezondheid: goed
sfeer a/b: goed
zeilplezier over 24 uur: koud
bijzonderheden: accu's raken leeg In de USA zijn 2 nieuwe accu's geplaatst en nu blijken die toch inmiddels dusdanig slecht dat de motor er niet meer op start. Dat betekent dat die ze ook niet meer kan opladen want hij kan helaas niet met de hand worden gestart. Het is op zich niet zo'n probleem want de Iridiumtelefoon heeft nog zat spanning en er is een hand- GPS aan boord die als ze hem per dag een half uurtje aan zetten nog minstens een maand functioneert. Verder is er een handmarifoon aan boord waarmee ze schepen kunnen oproepen. Maar in het Engelse Kanaal kan de boel beter weer in orde zijn dus lopen ze waarschijnlijk Falmouth of Brest aan als tussenstop. Woensdag ontstaat volgens de verwachtingen een tamelijk felle depressie zo'n 400 mijl ten Westen van de Welsh Dragon maar als ze goede snelheid richting het oosten houden ontwijken ze de sterkste winden daarvan.

November 03, 2003 - 07:22 PM
Zvonko Tkauz
from Netherlands
Hallo Hein (Jan Jaap),
Ik ben pas laat op de hoogte gesteld van jullie avontuur, maar ik moet zeggen het is weer een beste. Ik hoop dat je genoeg sexnoten bij je hebt om de tocht te maken! Op dit moment zou ik me niet aan de graadmeting van je zure lappen durven wagen. Met andere woorden... vergeet ze niet af en toe uit te hangen!
Het gaat jullie goed en hopelijk gaat alles voor de wind!
groet,
de Zvonko's

November 04, 2003 - 09:54 AM
Zeilschool Haringvliet
from Netherlands
Beste JJ en Hein,
Ik lees dat jullie flinke wind hebben. Ben zelf wel eens met een vrachtschip een reis van het Kanaal naar Philadelphia in de winter gegaan.
Ik was toen behoorlijk onder de indruk van de golfhoogten. Je vaart echt van de ene depressie in de andere.
Ik hoop dan ook dat het aan boord leefbaar is en wens jullie een goede 2e helft toe.
Bert/Robert

November 04, 2003 - 02:13 PM
mam en miek
from Netherlands
Hoi jongens,
tip van mam doe je donzeslaapzak om je lijf en onder je jack + daarbij een fles warm water, sauna effect bereikt?
see You M&M

November 04, 2003 - 09:46 PM
Jan Bart
from Netherlands
Als gevolg van zowel letterlijke als figuurlijke communicatiestoornissen heb ik vandaag geen contact gehad met Hein en Jan Jaap. Gisteren had ik een hele slechte verbinding met ze en had min of meer afgesproken dat ze vandaag om 12.00 uur zouden bellen. Door een kapot getrokken telefoonlijn zat half Hellevoetsluis vandaag zonder telefoon en ik dus ook. Ze hebben vandaag een windje 4 uit het westen gehad dus hopelijk hebben ze wat rust gehad. Morgenavond krijgen ze weer vrij veel wind uit het zuiden maar dat waait vrij snel over. Ik hoop dat ik morgen weer een rapportje kan mailen.

November 05, 2003 - 07:43 PM
Jan Bart
from Netherlands
woensdag 5 november 19.00 uur
Helaas, weer geen bericht van Hein en Jan Jaap. Maar ook geen noodberichten dus wat dat betreft is geen bericht goed bericht. De laatste keer dat ik ze sprak zeilden ze voor de wind in een afnemende wind. Volgens de weerberichten hebben ze gisteren niet meer dan windkracht 4-5 gehad met goed weer dus dat is geen probleem geweest. Het probleem met de stroomvoorziening heeft wellicht toch ook al langer problemen gegeven met het opladen van de satelliettelefoon maar ook andere storingen zijn uiteraard denkbaar. Ik denk dat de kans groot is dat we voorlopig niets van ze vernemen dus kunnen we met z'n allen voorlopig weinig anders doen dan maar afwachten.

Hein had voor vertrek al gezegd dat hij dacht dat dat het grootste nadeel was van het hebben van dagelijks contact; "het thuisfront raakt er aan gewend en als ik de telefoon uit m'n handen laat vallen en hij doet het niet meer denken ze allemaal dat we zijn afgeborreld". Hij had liever gezegd "Ik zie jullie allemaal weer over een week of zes". Op dit moment hebben ze vermoedelijk windkracht 8 uit het zuiden die langzaam naar west draait en morgenavond sterk afneemt. Het weer voor de komende zes dagen ziet er goed en rustig uit. Wel krijgen ze mogelijk een paar dagen weinig of geen wind of wind tegen dus de vaart zal er een beetje uit raken. Eind volgende week zouden ze een haven moeten kunnen aan doen.

November 06, 2003 - 05:20 PM
pim
from Netherlands
nou, nou, zo maken jullie het wel spannend!
Ik ben toch blij dat ik niet als ballast gevraagd ben, in 1e instantie dacht ik dat het wel in een dag of 7 zou kunnen (geen verstand van zeilen dus) maar nu krijg ik toch steeds meer bewondering voor deze zeilers.
Als ze beslist elektra en nieuwe zeilen nodig denken te hebben kunnen ze vandaag op de azoren aankomen (bochtje van 3 dagen naar het zuiden) maar voor zover ik JJ ken zal die wel zeggen dat het juist lekker gaat, zo rechtdoor met wind van achteren. In dat geval zitten ze nu op 45,30N 20,00W en zijn ze in 2 dagen onder Z-England. Dus Emma even volhouden.
Groeten aan allen

November 06, 2003 - 06:30 PM
Jan Bart
from Netherlands
Beste Pim, Je geschatte positie voor vandaag zou nog kunnen kloppen maar ik ben bang dat ze geen 16,5 knopen gemiddeld gaan varen. Dan zouden ze inderdaad binnen 2 dagen het Kanaal kunnen bereiken. Het is natuurlijk koffiedik kijken maar ik denk dat ze op z'n vroegst midden volgende week een haven zouden kunnen aan lopen.
Jan

November 07, 2003 - 01:05 PM
Elly Penning de Vries-van Hemert
from France
Nu we toch niets meer te doen hebben dan alleen afwachten moeten we maar weer een gokje wagen. Volgens de zeilexperts doen JJ en Hein midden volgende week een haven aan, dat zou dus de 12e november betekenen. Nu we allemaal verloren hebben met tijd van binnenkomst in Nederland breiden we de gamble maar uit met een voorspelling van de eerste haven die ze aandoen en de binnenkomst in Nederland. Ik gok op a.s. maandag voor de eerste haven en woensdag de 19e feestelijke binnenkomst in Hellevoetsluis, dan is JJ op tijd om de 20ste november mee uit eten te gaan. Jongens houdt vol en nog veel zeilplezier de laatste dagen. PS ik hoop dat Emma en JJ het nog even volhouden zonder elkaar.
Groetjes, Elly

November 07, 2003 - 10:02 PM
nels
from Netherlands
Hallo
Ik hoop dat er niet nog meer tegenslag krijgen dan dat ze tot nu toe hebben gehad. 21-11-2003 12.00 uur met zon komen ze aan in hellevoetsluis. Jan hebben ze eigenlijk nog contact met anderen schepen gehad. gr nels

November 07, 2003 - 10:23 PM
Jan Bart
from Netherlands
Hallo Nels,
Voor zo ver ik weet niet. Anders zou ik het op de site hebben gezet. Hein had voor vertrek wel gezegd dat als de telefoon het zou begeven hij als dat kon een passerend schip zou vragen of die een berichtje naar huis zou willen doorgeven. Maar nu ze zonder stroom zitten hebben ze alleen nog een handmarifoon. Deze werkt op pennlites die ze misschien willen sparen voor als ze echt nodig zijn. Overigens heeft zo'n handmarifoon lang zo'n groot bereik niet als de vaste marifoon dus moet een passerend vrachtschip echt dichtbij langs varen. Op de oceaan houden zeilschepen en vrachtschepen elkaar nu eenmaal op ruime afstand dus van deze mogelijke communicatie moeten we het voorlopig ook niet hebben.

November 08, 2003 - 01:40 PM
Evert Toxopeus
from Netherlands
Aan boord v d TOTEM op de kaart gekeken en uitgezet zijn ze 10-11 om 1800 +/- 50 nm van Engelse kust dus kunnen ze 11-11 een haven binnen lopen [Falmouth]
1 dag om bij te komen en reparatie, en dan nog 2,5 dag naar Stellendam
Ik verwacht ze in het weekend wel thuis, de bedoeling is dat ik ze met de TOTEM op zee op ga halen en het laatste stukje mee op te varen naar Stellendam
Er kunnen genoeg liefhebbers mee
Hoe en wanneer laat ik later op deze site weten
Groeten Evert

November 08, 2003 - 02:03 PM
ems
from Unknown
dat mee varen lijkt ons heel leuk, maar hoelang zijn we dan onderweg? (een/twee dagen?) groetjes emma.

November 09, 2003 - 10:42 AM
nels
from Netherlands
hoi
lijkt me geweldig om mee te gaan de zeebonken tegemoet varen.
Jan heb jij enig idee waar ze ongeveer zouden kunnen zitten.
gr nels

November 09, 2003 - 04:41 PM
Jan Bart
from Netherlands Nels,
De laatste keer dat ik ze sprak zeiden ze dat ze de eerste de beste Engelse haven zouden binnen lopen en dat zou Falmouth kunnen zijn. Het zou kunnen dat ze zich 400 mijl WZW van Falmouth bevinden.

November 10, 2003 - 01:03 PM
Jan Bart
from Netherlands
Oké,
Ik zal ook een gok wagen voor wat betreft de aankomst van Hein en Jan Jaap in de eerste de beste Engelse haven (Falmouth). Na zorgvuldig het weer over de afgelopen dagen te hebben bestudeerd ben ik tot de conclusie gekomen dat ze sinds een week geleden een gemiddelde snelheid van 6,25 knopen zouden kunnen hebben gevaren. Op basis daarvan kom ik uit op aankomst om 18.00 uur onze tijd op dinsdag 11 november in Falmouth. Als ze echter vorige week dinsdag een gemiddelde van 5 knopen hebben gevaren i.p.v de veronderstelde 7 knopen op een koers van 85 graden i.p.v. de door mij geadviseerd koers van 100 graden dan is de depressie die ze donderdag de zesde over zich heen kregen met het centrum ten zuiden van ze gepasseerd en hebben ze ten minste een dag lang zeer veel wind op de kop gehad. Dat betekent dat ze dan in het gunstigste geval pas op de plaats hebben kunnen maken. Verder zou het kunnen dat ze daarna een dagje heel rustig aan hebben gedaan om te rusten, spullen te drogen etc. Ze lopen dan dus zomaar 3 dagen achter op mijn schema.
Ik beschouw 6,25 knopen gemiddeld over de afgelopen week dus als een absoluut hoogst mogelijke snelheid. Het kan net zo goed 4 knopen zijn en dan komen ze pas zondag aan.

November 10, 2003 - 11:19 PM
Ronald en Tanja
from Netherlands
Pas gister erachter gekomen dat deze website bestaat. Fantastische trip, en jullie gaan als een speer. Hou ook de laatste mijlen de zaak aan de gang. Goede aankomst.

November 11, 2003 - 12:01 AM
Maarten
from Spain
Hallo Jan, Hein en JJ,
Jullie maken het wel spannend zo zonder contact. Wanneer ze bij de kust komen kunnen ze vast wel met de handmarifoon contact maken, dat zal dus wel niet zo lang meer duren. In elk geval krijg ik genoeg tijd om bij jullie te komen koffiedrinken na de reis, want wij worden verkocht in Spanje, dus ik verwacht over een paar maanden (werkloos) terug naar Nederland te komen.
Sterkte nog verder voor Hein en JJ. Jan, jou bel ik gauw.
Maarten

November 11, 2003 - 12:04 AM
maarten
from Spain
Gok: Gezien het voor de kust altijd langer duurt dan je denkt, denk ik dat ze om 00:30u op 12 november aankomen. Hebben ze net Sint Maarten gemist.

November 11, 2003 - 02:15 PM
Zvonko Tkauz
from Netherlands
Iedereen doet nu een gok wanneer Hein & JJ veilig en wel van zich laten horen en\of aankomen.
Maar bestaat er al een pool? En wat is de inzet?

November 11, 2003 - 08:09 PM
Annemieke
from New Zealand
En? Is er al wat bekend? Iets van contact geweest? De 11e november is alweer bijna voorbij.

November 11, 2003 - 08:42 PM
pim
from Netherlands
zo langzamerhand snap ik dat zeilplezier wel, een beetje liggen wachten op wind ja! vooruit pak die peddels en zoek een telefooncel

November 12, 2003 - 05:22 AM
nels
from Netherlands
He, het heeft nu lang genoeg geduurd hein bel even anders zit ik er voor de tweede keer naast.

November 14, 2003 - 10:03 AM
Mieke
from Netherlands
Hallo, hallo
Een ding is zeker, sintmaarten hebben ze gemist, en de sinterklaas boot halen ze ook niet meer in, wanneer ze dan aan komen? zondag, dat is een mooie dag

November 14, 2003 - 10:09 AM
Evert Toxopeus
from Netherlands
Een verhaaltje om ons zelf en de rest gerust te stellen. Met de Totem rond de wereld gingen we er van uit zo rond de 100 nm per dag te zeilen. Gemiddeld kwam dat uit, wilden we opschieten zetten we er een motor bij We waren met 7 schepen totaal verschillend van elkaar. De meeste met 2 of 3 man, dan is de behoefte om te racen minder, maar je wilde wel voor blijven. Door de wisselende wind kracht [totem ging als een speer bij wind kracht 8] zat er bij bv 28 dagen varen maar 1 dag verschil tussen de aankomst. Dus geef ik ze een paar dagen extra, want ze kunnen geen motor bij zetten en de zeilvoering zal niet optimaal meer zijn Het belangrijkste is dat ze genoeg eten en drinken bij zich hebben. Ze zullen moeten vissen en dat valt meestal niet mee, vaak ga je net iets te hard of de vis is net ergens anders Als ze na 3-11 gemiddeld 100nm maken dan moeten ze 19-11 in Stellendam zijn Maar ik dat ze iets eerder van zich laten horen
vr gr Evert

November 14, 2003 - 09:24 PM
hans
from France
Zo is 't Evert geen paniek nog even geduld en mochten ze in La Rochelle aanzwabberen op 'n kale fok dan brengen wij ze wel even naar huis.
hans en ellen

November 17, 2003 - 04:33 PM
Bert/Robert en de rest van het team
from Netherlands
Wat is de laatste stand van zaken???????????
Bert/Robert

November 17, 2003 - 06:01 PM
Jan Bart
from Netherlands
Aan allen die de site volgen, Helaas nog steeds geen bericht van Hein en Jan Jaap. Voor wie dat wellicht niet weet; de boot is voorzien van alle mogelijke veiligheids- en reddingmiddelen waaronder een reddingvlot en een EPIRB (emergency position indicating radio beacon) dat in geval van nood geactiveerd kan worden en dan via een satelliet een signaal naar schepen en reddingstations stuurt waardoor direct bekend wordt wie in nood is en precies waar.
Ik beschouw het feit dat ze de epirb niet hebben geactiveerd nog steeds als "geen bericht, goed bericht". Bepaalde omstandigheden of schade aan onderdelen van de boot kunnen heel goed de gemiddelde snelheid hebben gehalveerd zonder dat Hein en Jan Jaap in gevaar zijn. Aan de andere kant wil ik ook niet voorbij gaan aan het feit dat we redelijkerwijs zouden mogen verwachten dat we inmiddels iets van ze hadden moeten kunnen vernemen en heb daarom gisteren de kustwacht op de hoogte gesteld van de stand van zaken.
Die hebben in eerste instantie onderzocht of er nog ongeïdentificeerde noodsignalen of andere bijzonderheden gemeld zijn hetgeen niet het geval is en hebben een bericht aan de scheepvaart en andere instanties verstuurd met het verzoek uit te kijken naar de Welsh Dragon.
De onzekerheid en bezorgdheid zijn zenuwslopend maar op dit moment kunnen we helaas niets anders doen dan afwachten, hopen en bidden.
Jan

November 17, 2003 - 08:36 PM
Arie Quik
from Netherlands
Jan, Sterkte. Als je kunt houd ons dan op de hoogte.
Groet Arie

November 17, 2003 - 10:06 PM
nels
from Netherlands
Hoi Jan
Ik heb inmiddels al vernomen dat je 10 jaar ouder bent geworden in twee weken, van het wachten op een bericht van de mannen.
We leven met je mee ook ik wordt er gek van.
Ik wens iedereen sterkte met het afwachten op bericht.
gr nels

November 18, 2003 - 12:47 AM
Corry
from Netherlands
Berichtje van de moeder van Jan Jaap:
Jan bedankt voor je verslag, ook was ik heel blij dat je vertelde dat er ruim voldoende voedsel aan boord is. Vandaag heeft Evert met ervaren zeezeilers gesproken en zij zijn het volmondig met hem en ook met jou eens. Toch zou het heerlijk zijn als aan deze onzekerheid een einde kwam.
Wij blijven bidden en hopen op een veilige thuiskomst van Hein en Jan Jaap.
H. groeten, Evert en Corry.

November 18, 2003 - 08:00 AM
John Veling
from Netherlands
Ik ben geen zeiler, laat staan een ervaren zeezeiler, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je op zo'n trip makkelijk op een behoorlijke achterstand gezet kan worden door allerlei oorzaken. En Hein kennende stap die niet zomaar in zo'n ullerig reddingsvlotje en brengt ie de Welsh Dragon kostte wat kost aan wal. We leven, hopen en bidden mee, en sterkte voor alle wachters op een goed bericht.
John & Karin

November 18, 2003 - 10:36 AM
Paul Hoogland
from Netherlands
Kom op jongens, laat wat van je horen!

November 18, 2003 - 04:54 PM
Bram
from Netherlands
hallo allemaal,
Nog even de zeilers succes wensen!
En natuurlijk ook voor alle thuisblijvers in deze spannende tijd. Hopelijk horen we snel wat!
Succes!
gr. Bram

November 18, 2003 - 07:02 PM
Danielle
from Spain
Hallo Allemaal,
Tijd is nogal een relatief begrip, voor mensen op reis heeft dit gegeven een heel andere betekenis (geen) als voor thuisblijvers. Ik hoop dat Jan Jaap volgende week zwaaiend aan komt varen in Nederlandse wateren, stomverbaasd over alle ophef over de vertraging.
Thuisblijvers sterkte, ik leef met jullie mee vanuit zonnig Spanje.

November 19, 2003 - 11:49 AM
Lenie, Piet en Ria
from Netherlands
Hein, Jan Jaap, Jullie brengen wat te weeg hoor...!
Maar we houden maar vast aan "geen bericht goed bericht".
In ieder geval leven we met jullie mee en denken elke dag aan jullie. Hopelijk is dit een ervaring om nooit te vergeten en een verhaal die het op elk feestje goed zal doen!!! Vanuit Krimpen aan de Lek (thuishaven Totem) de hartelijke groeten en hopelijk tot snel.
Tante Lenie, Ome Piet, Ria en Kitt.

November 19, 2003 - 07:55 PM
Robert
from Virgin Islands (British)
Hoi beste mensen. Ik ben niet zo'n ervaren oceaanzeiler (1x de pacific), maar weet wel dat plannen niet alles is als het om zeilen gaat.
Ben wel eens in 15 uur naar Engeland gevaren en heb over de terugweg 32 uur gedaan (en toen was ik niet eens in H'sluis maar in IJmuiden!). Ofwel; als het tegenzit dan kan het ook ineens flink tegenzitten. Even een dagje met de storm meevaren kan zo maar drie dagen terugploeteren worden. Denk ik.
Ik ken Hein en JJ als goede zeilers, dus familie, vrienden en zeilers: Ik onderschrijf jullie bezorgdheid, maar vertrouw tegelijkertijd op een snel bericht van twee enthousiaste zeilers.
Cherio, Robert (
"baas" van JJ en mede-bootjes-nomade van HB).

November 20, 2003 - 12:09 AM
Jan Bart
from Netherlands
Grootschalige zoekactie
Natuurlijk hopen wij allemaal dat Hein en Jan Jaap zeer binnenkort gezond en wel van zich laten horen maar ondertussen wordt toch één en ander ondernomen. RCC (rescue coordination centre) Halifax in Canada is begonnen met een grootschalige zoekactie. Bepaalde vrachtschepen zijn verzocht hun koers zodanig te verleggen dat ze het gebied doorkruisen waarbinnen de mogelijk gevolgde koersen van de Welsh Dragon van de laatst bekende positie naar het kanaal liggen. Verder zullen vanmiddag (20/11) vliegtuigen opstijgen vanaf New Foundland om meermalen dit gebied te doorzoeken. Ook zal een Nimrod helikopter van een Brits RCC vanaf Lands End een bepaald gebied doorzoeken.
Zodra ik relevante informatie heb zet ik het op de site.
Jan

November 20, 2003 - 11:30 AM
Robert
from Netherlands
Goede actie Jan! Sterkte en als ik iets voor je kan doen...

November 20, 2003 - 11:46 AM
Frans Slob
from Netherlands
Bij deze wil ook alle thuisblijvers veel sterkte wensen. Ook ik ken Hein en JJ als "guru's" en ik kan me voorstellen dat je op een reis van 4000 mijl ook veel achterstand kan oplopen op je evt. planning. Verder hoop ik zeker dat de zoekactie iets oplevert, en ik blijf zeker hier op de site kijken voor meer nieuws.
Succes aan allen, Globe_Trotti

November 20, 2003 - 12:01 PM
Willem Bouter
from Netherlands
Sterkte voor alle betrokkenen.
Als iemand weet te spelen met de omstandigheden dan zijn het deze twee wereldzeilers wel!
Willem,

November 20, 2003 - 01:17 PM
Annemieke
from New Zealand
Em, ze vinden hem echt wel hoor.

November 20, 2003 - 02:19 PM
Gon Voorham
from Netherlands
Ook door mij veel sterkte gewenst in deze onzekere periode, we zien ze vast snel weer terug moe maar voldaan, deze ervaren zeezeilers!

November 20, 2003 - 03:45 PM
Ank Groenewold
from Netherlands
Familie en vrienden van Jan Jaap en Hein, ik wens jullie veel sterkte in deze onzekere situatie. Wellicht oponthoud door slecht(er) weer en/of reparaties? Hein en Jan Jaap, ik vertrouw erop, gezien jullie kunde en kennis, dat jullie weer heelhuids opduiken.
Ank

November 20, 2003 - 03:59 PM
elly en pim
from Netherlands
We weten nu weer hoe het is om zonder communicatie door het leven te moeten. Hun eerste schatting was dat de reis 30 dagen zou duren, dat was op 13 oktober. Een storm, dagenlang windstilte, uitgevallen accu, te weinig zeil etc. en dan nog maar 7 dagen over tijd. Die komen echt wel een dezer dagen aan. Dus nog even volhouden allemaal!

November 20, 2003 - 04:52 PM
Hemmo
from Netherlands
Voor alle betrokkenen. Sterkte in deze onzekere tijden. Ik denk aan jullie.

November 20, 2003 - 05:42 PM
Marjolein
from Netherlands Antilles
Mijn gedachten zijn bij Jan Jaap en Hein, en hun familie en vrienden.
Sterkte en moed houden

November 20, 2003 - 05:45 PM
nels
from Netherlands
Hoi, Jan zeer goede actie je kan me dag en nacht bellen als je me nodig mocht hebben
gr nels

November 20, 2003 - 07:01 PM
Jenneke Verkade
from Netherlands
Hoi, ik was vanmiddag bij Joyce een vriendin van mij en een mede zeilinstructrice van Jan Jaap en hoorde het bericht van de vertraging van de reis. Heel veel sterkte ook namens Ammara en de rest van de fam. Meijerink.

November 20, 2003 - 07:15 PM
Maarten
from Spain
Jongens, jeeminee! Het is nu al wel lang stil! Jan, Ik ben met mijn gedachten al dagen bij jou, Hein en Jan Jaap. Ik durf je niet te bellen omdat je nu natuurlijk op andere telefoontjes zit te wachten.
sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte, sterkte,
En als ik iets kan doen...

November 20, 2003 - 07:39 PM
joyce
from Netherlands
Zelf net terug van twee maanden zeilen, wilde ik de vorderingen van JJ op deze site lezen. Helaas begrijp ik dat er geen communicatie meer is en dat de ETA ook al verstreken is. Iedereen die hierdoor in spanning zit, wens ik veel sterkte toe.
Joyce

November 20, 2003 - 08:11 PM
Bernard Barten
from Netherlands
Ben er van overtuigd dat ik binnenkort de spannende avonturen van Hein en Jan Jaap kan aanhoren.
Bernard (mede zeilinstructeur)

November 20, 2003 - 08:16 PM
John van Vliet
from France
Ik ken Hein en Jan Jaap niet persoonlijk, maar wil toch even iedereen sterkte wensen.
John.

November 20, 2003 - 08:22 PM
Jan Bart
from Netherlands
Op dit moment wordt met een Herculesvliegtuig en een Nimrod helikopter gezocht. Dit gaat morgen in ieder geval door. RCC Halifax heeft assistentie gevraagd van Portugal en de Azoren omdat het te doorzoeken gebied meer in hun "rayon" ligt. Ook hebben ze informatie ingewonnen van Herb Hilgenburg, een in Canada bekende expert op het gebied van het routeren van zeiljachten. Hij bleek mijn mening te onderschrijven dat Hein en Jan Jaap op de dag dat het telefooncontact verbroken werd normaal gesproken geen problemen konden hebben gehad met wind en zeegang en dat het mogelijk is dat ze wellicht later schade aan mast of roer hebben opgelopen of andere tegenslag hebben ondervonden waardoor ze veel vertraging hebben opgelopen. Na bestudering van het weer zouden ze onder noodtuig volgens hem pas eind van de maand land kunnen bereiken. Ik heb zelf de vooruitzichten voor de komende zes dagen bekeken en inderdaad ziet het er naar uit dat het nog steeds erg rustig blijft met de wind waardoor ze niet erg zullen opschieten. Voedsel en drinkwater hebben ze als het goed is nog genoeg en zo niet, dan zetten ze de EPIRB maar aan.
Laten we allemaal moed houden.

November 20, 2003 - 08:38 PM
Wouter
from Netherlands
Laten we er, gezien de kennis en kunde aan boord, vanuit gaan dat het goed komt. Aan alle betrokkenen in ieder geval heel veel sterkte toegewenst! Ik denk aan jullie!

November 20, 2003 - 09:10 PM
Prins Willem Wilde Vaart
from Netherlands
Beste Hein en JJ,
Vol verwachting wachten wij op een bericht van aankomst. iedere zaterdag gaat de vraag in de ronde, en? is er al iets bekend? hebben jullie al wat gehoord? Ok, we wachten nog wel even op de stoere verhalen. We wensen jullie nog een behouden vaart en veilige aankomst, groeten, de Mannen van de Boot.
Vincent, Dennis, Wouter, Sebastiaan, Peter en Mario.

November 21, 2003 - 10:24 AM
paul
from Netherlands
Hallo JJ en Hein,
Jullie laten ons aardig in de rats zitten. Jullie gezamenlijke zeilervaring en -kennis zal je weer thuis brengen. Bij een dergelijke grote oversteek kan averij of andere vormen van tegenslag (uitvallen van communicatie) voor vertraging zorgen en veel onzekerheid bij de achterblijvers. Ik ga vanavond voor jullie een kaarsje branden voor jullie veilige en snelle terugkeer en voor een spoedig herstel van de communicatie. Binnenkort een biertje en dan hoor ik graag jullie verhalen.
Sterkte, Paul (collega zeiler)

November 21, 2003 - 11:00 AM
Hanneke Bes
from Netherlands
JJ en Hein,
Hoop dat jullie ons snel een berichtje kunnen sturen. Aan alle betrokkenen, heel veel sterkte.
Hanneke (collega Haringvliet)

November 21, 2003 - 11:17 AM
Pieter Mars
from Netherlands
We hoorden gisteren van de avonturen en ontwikkelingen (dacht dat jullie al lang terug waren). We zullen het met spanning volgen. Succes. Pieter & Kees Radius

November 21, 2003 - 12:06 PM
Ben (collega zeilschool) en Jannie
from Netherlands
Hoi Hein en Jan Jaap,
Uitgaande van jullie zeilervaring en de oude volkswijze "geen nieuws is goed nieuws" vertrouwen wij op een behouden thuiskomst. We denken aan jullie en kijken uit naar jullie reisverslag.
Familie van Hein en Jan Jaap: veel sterkte in deze spannende tijd.

November 21, 2003 - 01:31 PM
adrie
from Netherlands
Hallo Joke
Joke ik mis je de hele week al maar nu na dit lezen van wat er aan de hand is begrijp ik het wel waar je bent .
Ik wens jullie heel veel sterkte liefs adrie

November 21, 2003 - 10:34 PM
Hans en Tini Visser
from Netherlands
Héél veel sterkte en wijsheid de komende weken, laten we hopen op een spoedig en positief bericht. Blijf de site volgen.
J.J. en zeilkameraad als jullie dit lezen, ben ik erg trots op jullie want het blijkt dat er toch wel wat problemen zijn.
Hoop jullie spoedig weer op de site te zien. Behouden vaart: Hans, Tini, Marcel en Edwin Visser

November 21, 2003 - 11:14 PM
Wiebe Zuidema
from Netherlands
Voor iedereen
Ik heb altijd begrepen dat bidden helpt dus laten we dat doen met z'n allen doen. Sterkte

November 21, 2003 - 11:55 PM
prins willem zeeverkenners
from Netherlands
Wij leven mee en staan stil bij de gevoelens van de beide families en in het bijzonder bij Jan, de contactpersoon bij deze. Aan de bekwaamheid van beide mannen wordt niet getwijfeld en wij hopen dat er spoedig duidelijkheid komt. Indien gewenst, wij hebben ook goede kontakten bij onze Marine en mogelijk zijn daar ook nog lichtpunten. Veel sterkte en jullie weten mij te vinden Jan Wik.

November 22, 2003 - 12:51 AM
Floris
from Netherlands
Hein, hoop je snel weer bij Jan en zijn fam. aan het werk te zien en te spreken.
J.J., ik ken je niet maar wens je het allerbeste toe.
Alle fam. en kennissen, laat aub de hoop niet varen.
Floris.

November 22, 2003 - 10:44 PM
Barry
from Netherlands
Hein we hopen je snel weer op de boot te zien, Want je wordt gemist!!! Tot snel, je weet ons wel in spanning te houden!!
groetjes Barry

November 22, 2003 - 10:51 PM
nels
from Netherlands
Hoi jan
Ook bij de Hjc leven ze mee ze hebben er zelfs een kleine samenvatting op de site gezet. (onder nieuws)
gr nels

November 23, 2003 - 10:35 AM
Stichting G.A.T 1852
from Netherlands
Ook de familiestichting Toxopeus leeft intens mee. Hopelijk kunnen we in onze nieuwsbrief een verslag met een positief einde opnemen. G.M.B.Toxopeus redacteur nieuwsbrief v/d stichting

November 23, 2003 - 02:20 PM
Jan Bart
from Netherlands
Op alle mogelijke manieren wordt geprobeerd informatie te vinden over het wel en wee van Jan Jaap en Hein maar helaas heeft dat tot op heden niet tot resultaat geleid. Het zoeken gaat echter door en vooral het blijven doen van oproepen aan de scheepvaart om uit te kijken wordt als belangrijk gezien. Elk schip kan natuurlijk een relatief klein gebied doorzoeken maar hoe meer schepen er extra goed uitkijken hoe groter de kans dat een van die vele schepen iets vindt. De mogelijkheid dat Hein en Jan Jaap op 3 of 4 november om wat voor reden dan ook in het reddingvlot hebben moeten stappen zonder de EPIRB te hebben kunnen activeren wordt als reëel beschouwd. Rekening houdend met wind en stroom is berekend waar ze zich dan nu zouden kunnen bevinden en aan het zoeken in het gebied rond die positie wordt speciale aandacht besteed.

November 23, 2003 - 02:49 PM
pim
from Netherlands
Jan, bedankt voor je bericht, maar ik heb er vertrouwen in dat ze op halve zeilkracht komen aanwaaien en vandaag of morgen land zien.

November 23, 2003 - 02:51 PM
Kitt & Ria
from Netherlands
Beste Corry, Evert en Emma
We leven met jullie mee en hopen snel goed nieuws over Jan Jaap en Hein te ontvangen.
Misschien is het een idee om via de media landelijke bekendheid te geven aan de zoektocht, in de hoop dat er meer mogelijkheden beschikbaar komen.
Veel sterkte Kitt en Ria.

November 23, 2003 - 03:06 PM
John & Elma Smits
from Netherlands
Wij bidden en hopen op een behouden thuiskomst van de twee zeezeilers.
John, Elma, Werner en Jesper

November 23, 2003 - 03:44 PM
Eggo en Gerdine Streuper
from Netherlands
Hallo, Joke,Jan en Mieke,
wat maken jullie spannende dagen mee zeg.
We leven met jullie mee en bidden voor een behouden thuiskomst van Jan Jaap en Hein. De broeders en zusters van de vergadering in Heemstede leven ook met jullie mee. Ik denk dat Jan en Rie zo'n beetje de hele dag door bidden voor jullie. Vanmorgen in de samenkomst hebben we dat met elkaar gedaan.
We bidden dat God jullie ondanks de situatie wat rust en vertrouwen wil geven en vergeet niet dat God altijd bij ons is. Groeten Eggo en Gerdine.

November 23, 2003 - 05:45 PM
nels
from Netherlands
Hoi jan Wordt er niet meer gezocht met vliedtuigen of helikopters.
gr nels

November 23, 2003 - 06:21 PM
jaap en martha jonkers
from Netherlands
Namens Jaap, die zich beroepshalve in het Middellandse Zeegebied bevindt, voor alle betrokkenen heel veel sterkte, en met name voor Hein en Jan Jaap, in deze zo angstige en onzekere dagen. De reactie van Jaap was er een van verbijstering en vol ongeloof. Wij denken aan jullie, maar je voelt je zo machteloos. Wij denken aan jullie.

November 23, 2003 - 07:10 PM
ria en jack overdijk
from Netherlands
Al ben ik vanmorgen langs geweest om te vragen hoe het was en wij een beetje op de hoogte zijn willen wij jullie in deze dagen veel sterkte toewensen en de hulp en zegen van God ,dat Jan Jaap en zijn metgezel veilig terug komen.

November 23, 2003 - 07:57 PM
Peter en Margo Stoop
from Netherlands
Wij wensen alle familieleden, vrienden en kennissen heel veel sterkte in deze moeilijke dagen

November 23, 2003 - 10:52 PM
Maarten Moerman
from Netherlands
Veel sterkte toegewenst in deze onzekere tijd. Hopend op een goede afloop, Maarten Moerman, Maasgroep 18

November 24, 2003 - 09:04 AM
arie kuijvenhoven
from Netherlands
Veel sterkte in deze onzekere dagen. Arie Kuijvenhoven

November 24, 2003 - 10:04 AM
Gert Knaap
from Netherlands
Beste Evert en Corry
We zijn nu twee weken weg maar proberen regelmatig op deze pagina de berichten te volgen.
We wensen iedereen veel sterkte en hopen op een spoedig bericht van de twee reizigers.
Gert, Hetty en Leonie Knaap

November 24, 2003 - 10:14 AM
Cees Vroege
from Netherlands
Hallo Jan Bart, J.J. en Hein.
Wat een akelig spannende tijd. Technisch begrijp ik niet goed waarom jullie geen enkel teken hebben ontvangen. Maar gezien de ervaring en de instelling van J.J. en Hein verwacht ik dat ze toch met wat schade een dezer dagen de engelse kust zullen aanlopen. Ik wens je sterkte Jan Bart en leef met je mee.
Cees Vroege

November 24, 2003 - 10:23 AM
robert en yvonne
from Netherlands
We leven mee met alle mensen die in spanning wachten. Gisteren hebben we in de dienst voor jullie gebeden en dat blijven we doen in de hoop op goed bericht

November 24, 2003 - 10:28 AM
Hanneke Bes
from Netherlands
Jan Jaap en Hein,
Nog maar een berichtje met het idee, dat alle berichtjes samen de lijn lang genoeg maken om ze naar huis te trekken.
Jan Jaap en Hein, jullie worden door een ieder gemist, dus kom naar huis.
Alle betrokkenen, blijf hoop en kracht houden.

November 24, 2003 - 10:47 AM
ds. P.J. van Helden
from Netherlands
Beste mensen, Evert en Corry,
Het moet voor jullie een vreselijk onzekere tijd zijn, zo lang al zonder bericht van Jan Jaap en zijn begeleider. Ik hoop en bid met jullie dat er snel bericht van hen komt. Heel veel sterkte, P.J.v.Helden

November 24, 2003 - 11:21 AM
familie Kersten
from Netherlands
Beste Corry en Evert.
Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Wij leven met jullie mee.
Tineke, Kees sr, Kees jr.

November 24, 2003 - 11:36 AM
Frans en Bep van Balen
from Netherlands
Hallo Cor, Evert, en alle anderen familie en vrienden.
Voor ons onbegrijpelijk dat J.J. en Hein zo verloren zijn geraakt, hopelijk komen er spoedig positieve berichten. Iedereen sterkte.

November 24, 2003 - 12:02 PM
Maarten
from Spain
Dit bericht stond afgelopen vrijdag in BBC-nieuws op internet:

"Coastguards help in yacht search
Falmouth Coastguards are helping to search for a yacht which has gone missing during an Atlantic crossing. The Welsh Dragon was due to sail into her home port 16 days ago. The Dutch registered 11-metre long vessel is being skippered by an ex-maritime engineer and a 17-year-old boy. Both are experienced sailors. The alarm was raised by the skipper's family who have not had any contact with the yacht since 2 November."

Het zegt niet meer dan we weten, maar in elk geval wordt er in de wereld meegedacht.
Nogmaals heel veel sterkte, ik voel erg met jullie mee.
Maarten.

November 24, 2003 - 02:29 PM
Zeilschool Haringvliet
from Netherlands
Wij (hele team zeilschool haringvliet) maken ons erg ongerust.
We hopen, zoals alle anderen op dit forum, dat we snel wat zullen horen. We leven erg mee met beider families.
Bert/Robert/Hemmo/ Esther

November 24, 2003 - 02:41 PM
Frans Slob
from Netherlands
ppfffff, ze houden het wel spannend die jongens daar, maar we houden allemaal zeker hoop dat ze een dezer dagen gezien worden of ergens in engeland aankomen. Voor alle betrokkenen nogmaals heel veel sterkte en geluk.
Frans
Globe_Trotti rules the waves

November 24, 2003 - 03:06 PM
Noortje Jonkers
from Netherlands
Dear all,
Via deze weg wil ik Hein, Jan Jaap, hun familie en andere betrokkenen enorm veel sterkte toewensen tijdens deze zenuwslopende tijden. Wellicht dat de vele reacties van zo veel mensen iedereen zullen sterken in de zoektocht. May they have fair winds!

November 24, 2003 - 04:19 PM
gerbrand janssen
from Netherlands
beste allemaal
beide jongens maken het wel spannend.
leef geheel met beide families intens mee.
heel veel sterkte en hopend op een goede afloop.
gerbrand janssen

November 24, 2003 - 04:35 PM
Zvonko Tkauz
from Netherlands
Jan,
Elke keer als ik langs het water rij kijk ik naar ze uit.
Ik weet zeker dat ze snel aan de horizon zullen opduiken.
Zvonko

November 24, 2003 - 07:08 PM
Ome Jan en tante Bep
from Netherlands
Lieve Corry, Eef en Emma,
Wij leven met jullie mee, we bidden dat jullie de kracht mogen krijgen om deze zorgen te kunnen dragen.
De Here zij jullie nabij.
Veel liefs en sterkte
Oom Jan en tante Bep

November 24, 2003 - 07:45 PM
Leo
from Netherlands
'k heb het gehoord. Bidden helpt voor wat dan ook. 'k zal het doen. Gods sterkte en warmte voor alle betrokkenen.

November 24, 2003 - 08:15 PM
Marjolein
from Netherlands Antilles
Broertje, kom nou naar huis, en neem Hein mee !! Het wachten duurt zo lang !!

November 24, 2003 - 08:32 PM
Cees Aalders
from Netherlands
Ik wens de familie en vrienden veel sterkte toe in deze onzekere tijden.

November 24, 2003 - 09:02 PM
Gert Jan
from Netherlands
Familie en vrienden, Heel veel sterkte toegewenst. Hopend op een goede afloop.
Groet, Gert Jan

November 24, 2003 - 09:35 PM
familie mast
from Netherlands
Lieve Eef, Corry en Emma,
heel veel sterkte blijf net als wij hopen op een goede thuiskomst. We leven met jullie mee. Lieve groeten fam. Mast

November 24, 2003 - 10:01 PM
De grootscheepse zoekactie gaat door. De Marokkaanse kustwacht heeft toegezegd 3 dagen achtereen te gaan zoeken op zicht. Deze vluchten doen zij met toestellen die ook gebruikt worden voor de drugsbestrijding. Zij vliegen van Noord-Marokko via Azoren en dan met een ruime boog naar Noord-Spanje. Vandaag is de eerste vlucht uitgevoerd en zij hebben niets waargenomen. Er gaat een vloot van 150 vissers vanuit Marokko vissen op tonijn in het gebied tussen de Azoren en Spanje (ongeveer) zij blijven daar een maand en volgen de trek v.d. tonijn. Deze schepen hebben allen een fax (vertaald in het Arabisch) aan boord met beschrijving en foto's van Hein, Jan Jaap en de boot.

De kustwacht van Marokko, Spanje, Frankrijk, Engeland, Ierland en Nederland kijken naar onze jongens uit en er worden regelmatig noodoproepen uitgezonden zodat de vrachtschepen, vissersschepen en zeiljachten blijven uitkijken. Achter de schermen worden doorlopend alle mogelijkheden bekeken of wij nog meer kunnen doen. Deze acties en alle hartverwarmende berichten in het gastenboek geven ons weer nieuwe moed. Hein en Jan Jaap verdienen onze positieve steun.
H. groeten Evert en Corry.

November 24, 2003 - 10:20 PM
Egbert en Marjan Oosthoek
from Netherlands
Beste Eef, Corry, Emma en familie/vrienden
Weinig woorden veel gedachten. We blijven positief hopen en bidden voor de twee mannen. Sterkte en veel liefs.
Egbert en Marjan, Dennis, Daphne en Dion

November 24, 2003 - 10:36 PM
Daan van Leeuwen
from Netherlands
Ik hoop dat er binnenkort bericht komt van ze.
Het staat er niet goed voor, maar ik hoop het beste.
Ik wens hierbij veel sterkte aan de familie en vrienden.

November 24, 2003 - 11:14 PM
Rinus en Sjoukje van der Sluijs
from Netherlands
Hallo Corry en Evert,
Mede namens Hans en Mariët van der Sluijs vanuit Brisbane wensen we jullie heel veel sterkte, er wordt aan jullie gedacht!
Groetjes, ook van de kleine Sacha, onze chihuahua!

November 24, 2003 - 11:34 PM
Maatje en Ank
from Netherlands
Lieve Corry en Eef en verdere fam.
Wij zijn in gedachten steeds bij jullie en we hopen en bidden dat de jongens in goede gezondheid weer voet aan de wal zullen zetten. Heel veel sterkte toegewenst
Maatje en Ank.

November 25, 2003 - 12:03 AM
Mike
from Netherlands Lieve Cor en Evert,
Laat Jan Jaap net zo'n doorzettingsvermogen hebben als een aantal jaar geleden op zijn catamaran in de golf van Auckland. Niet zeuren, geen hulp vragen. Gewoon zelf die godvergeten zee zien te bedwingen.
Voor mij en hopelijk ook voor jullie een houvast tijdens deze angstige dagen.
liefs Mike

November 25, 2003 - 12:32 AM
frans
from Netherlands
Beste Evert en Corry, Via via hoorden wij van het avontuur en de huidige situatie. Het zal voor jullie niet makkelijk zijn, maar wij hopen dat jullie de moed niet verliezen. Wij steunen jullie en de jongens met onze gedachten.
Frans en Mieke Dieleman

November 25, 2003 - 09:10 AM
Martin Huiberts
from Netherlands
Beste Jan, familie van Hein en familie van Jan Jaap,
Toen ik de stand van zaken van Jan hoorde vorige week kreeg ik het 5 graden warmen. Geen bericht is vooralsnog goed bericht en duim dus voor een goede thuisreis van de mannen!!! Ook ik vertrouw op hun stuurmanskunsten en hun doorzettingsvermogen.

November 25, 2003 - 09:16 AM
Walter& Yvonne
from Netherlands
Beste vrienden en familie,
We leven met jullie mee, hopend op een goede afloop. Sterkte gewenst voor deze onzekere tijd.
Walter en Yvonne

November 25, 2003 - 09:46 AM
Armin
from Netherlands
Beste familie en vrienden, gisteren hoorde ik van de zoektocht naar Hein en Jan Jaap. Ik wens jullie allemaal sterkte in deze onzekere tijd.

November 25, 2003 - 10:01 AM
circe
from Netherlands
lieve emma
wij zijn trots op je
maar dat wist je al
dikke kus circe
en ook nog een van aaf

November 25, 2003 - 10:17 AM
Paul Tkauz
from Netherlands
Zvonko Ivan en wij hebben het elke dag over. Hopelijk komen ze gewoon de haven binnen waaien
sterkte
Paul

November 25, 2003 - 11:22 AM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
wij hebben een mailing verzonden naar vele relaties van ons die schepen bezitten en kontakten hebben met autoriteiten. ik zal u u eventuele belangrijke mailings doorzenden

November 25, 2003 - 11:25 AM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
De eerste reactie
Dear friends 'Herb' Hilgenberg provides yachting routing/weather forecasting on SSB 123590kHz at 2000 UTC call sign 'Southbound two'
You can contact him on email address, I used his services when i crossed the Atlantic singlehanded in 1997. Perhaps he is/was in contact with your friends, or he can most certainly send out a word to all the other sailors.
I hope for a good outcome for your friends.
Best regards Per Kampmann

November 25, 2003 - 11:29 AM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
From: "CAPT. DAMASO J. BUENO"
Date: Tue, 25 Nov 2003 11:27:06 +0100
Importance: Normal
Good morning,
Copy of your e-mail has been already sent to SASEMAR (Spanish Coastguard) and to other friends in Northwest Spanish coast. We'll see.
All the best
Capt. Damaso J. Bueno

November 25, 2003 - 11:54 AM
F.S. Man
from Netherlands
Hey Jan Jaap,
De laatste keer dat ik je sprak, vertelde je me over je opleiding, die je gaat volgen.
Zeilen zal vast leuker zijn dan in de schoolbanken zitten, maar je moet nu toch echt een beetje opschieten.
Een stage met Hein, zal vast niet onder de verplichte lesstof vallen.
Dus, mannen de gang erin, richting Hellevoetsluis......

November 25, 2003 - 12:34 PM
Jan-Willem & Patrice Krijtenburg
from Netherlands
Lieve families van Hein & Jan Jaap.
We hoorden gisteren, dat er een website is, waar we ook kunnen laten weten dat we met jullie meeleven, en bidden dat God voor ze zorgt en ook voor jullie en hen weer SNEL & veilig thuis brengt.
Sterkte.
Jan-Willem & Patrice Krijtenburg-Hoofddorp

November 25, 2003 - 02:54 PM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
The US-Coastguard runs a system that monitors freighters crossing the Atlantic. The ships submit their noon positions everyday and the USCG plots it. Surely you know of it resp. friends of the yachties have already alerted the USGC. At least they can point out the nearest freighter from the yachts last position. Searching for it will be difficult but nearby ships can monitor the radio frequencies resp. keep a lookout. Searching will normally only be done in emergencies which we assume has not been raised. Crossing the Atlantic normally calls for an EPIRB - automatic emergency positioning system - which one may only use if a distress situation did arise. Perhaps that is not the case and the crew has just problems with their radio or antennae.
Good Luck.

November 25, 2003 - 03:03 PM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
Would willingly give a hand but unfortunately do not have any of our ships in that area.
Will pass on your message to other shipowners.
Hope you find them.
Ciao Lucy

November 25, 2003 - 03:09 PM
dick van der kamp shipsales bv
from Netherlands
Missing yacht
have your coast guard contact the canadian coast guard search and rescue centre in halifax nova scotia and the u.s.military serach and rescue centre based in the azores

November 25, 2003 - 05:16 PM
Emma + pim + elly
from Netherlands
Rotjongens,
Zojuist door evert aan emma gebeld:
Ze zijn gesignaleerd, gezond en wel,
Nadere info en verhalen zullen snel volgen

November 25, 2003 - 05:26 PM
Bert / robert en de rest van het team
from Netherlands
Hoera, Hoera, Hoera,
Wat zijn wij opgelucht.
Daarnaast wil ik natuurlijk de eerste zijn die hierop reageert
We zijn benieuwd naar de verhalen
Oja, en de champagne gaat open, evenals een zak met M&M's
Bert Robert Hemmo en Esther

November 25, 2003 - 05:38 PM
Politie
from Afghanistan
Voor alle mensen, het is niet voor 100 % zeker dat Jan Jaap en Hein aangetroffen zijn. Den Helder heeft een bericht gekregen dat er een vlot is aangetroffen. Men is nu bezig om erbij te komen. Gewoon nog even wachten, wanneer meer bekend is zal er gelijk een bericht uitgaan naar een ieder. Verzoek niet meer bellen met Den Helder of Portugal s.v.p. vanaf nu wordt alles geregeld door politie Rijnmond.

November 25, 2003 - 06:00 PM
Manon
from Netherlands
Emma ik ben het met je eens het zijn rotjongens! Iedereen zit zich ontzettend zorgen te maken en die twee zitten nog gewoon in hun boot. Maar ik ben wel heel blij dat ze weer gesignaleerd zijn.

November 25, 2003 - 06:33 PM
Jan Bart
from Netherlands
Het is verschrikkelijk!!!
Maar de berichten dat ze gevonden zouden zijn kloppen niet. Ga er van uit dat een eventueel positief bericht als eerste van mij persoonlijk afkomstig zal zijn.
Blijf allen hopen en bidden voor Hein, Jan Jaap, hun familieleden en dierbaren en jullie zelf. I
k leef intens mee met diegenen die door deze vreselijke vergissing op het verkeerde been zijn gezet.
Jan Bart

November 25, 2003 - 06:36 PM
Nicolas
from Netherlands
Lieve mensen, Ik leef mee met de familie van JJ en HB...
ik heb op mijn werk deze pagina continu op mijn scherm staan. Hierbij een hart onder de riem van mijzelf en mijn collega's op mijn werk.
Nicolas

November 25, 2003 - 07:12 PM
robert
from Netherlands
Jan,
Mijn/onze gedachten zijn de hele dag bij jou, je familie en de ouders van Jan Jaap.
Hoop en wanhoop wisselen elkaar in een snel tempo af.
Sterkte en steun van alle zeilers van de zeilschool,
Robert en Bert.

November 25, 2003 - 07:19 PM
Hanneke Bes
from Afghanistan
Blijf goede moed houden allemaal.
Juist nu hebben jullie elkaars en die twee op het water jullie kracht nodig.
Ik blijf aan ze denken.
Sterkte,
Hanneke (collega Haringvliet)

November 25, 2003 - 08:11 PM
Cees van Leeuwen
from Netherlands
Ik leef verschrikkelijk met jullie mee en hoop op een behouden afloop.
Sterkte voor iedereen.
Van de Stille Wilde

November 25, 2003 - 08:24 PM
cissy de jong
from Netherlands
heeey ,
wat een probleem hé met die Jan Jaap en Hein hé. Ik vind het niet leuk, het is zelfs vreselijk, ik hoop maar dat die boot die ze gezien hebben, dat dat ook echt die boot is. groeten cissy
en de rest van de family

November 25, 2003 - 08:52 PM
Carolina
from Netherlands
Lieve Emma,
Ik wil je even laten weten dat ik elke dag aan je denk.
Dagelijks lees ik de berichten die hier geplaatst worden.
Met dit in mijn achterhoofd heb ik ontzettend veel bewondering voor jou en de manier waarop je met deze situatie omgaat!
Ik hoop en ga er vanuit dat je DjeeDjee weer snel, gezond & wel, zult zien : )
Liefs van Carolina

November 25, 2003 - 08:57 PM
ismonda en jan deelen
from Netherlands
lieve cor, eef, familie en vrienden van jj en hein
ondanks dat de positieve berichten die wij vanmiddag op de zaak in feestvreugde ontvingen en een half uur later weer in duigen viel blijven we je steunen en gaan ervan uit dat ze snel in portugal op een terrasje zitten en zich doodlachen over al die actie hier
dikke kus en sterkte

November 25, 2003 - 09:22 PM
Maarten
from Spain
Jan,
Mocht er iets zijn dat ik kan doen vanuit Madrid, laat het me weten. Mochten ze hier in Spanje of Portugal stranden, rij ik er meteen naartoe! Als we allemaal hard aan Hein en JJ blijven denken, moeten ze terechtkomen.
Maarten

November 25, 2003 - 10:01 PM
Eggo en Gerdine Streuper
from Netherlands
Hallo Joke, Jan, Mariska, Mieke en Anneke en de fam. van Jan Jaap,
We komen net terug van een gebedsdienst waarin we ook veel voor Hein en Jan Jaap gebeden hebben. We geloven en vertrouwen dat God bij Hein en Jan Jaap zal zijn, maar ook bij jullie die zo lijdzaam moeten wachten. Ook wij voelen deze onmacht en ons rest ook niets anders te doen dan te bidden en te hopen op een goede afloop. We volgen deze berichten intensief en leven erg met jullie mee... We wensen jullie Gods kracht toe en ik denk dat jullie deze ook echt nodig hebben! Groetjes, Eggo en Gerdine

November 25, 2003 - 11:28 PM
John & Gerry Griffioen
from Netherlands
Lieve Joke, Jan & Mariska, Mieke en Anneke,
HJ en JJ zijn constant in onze gedachten geweest sinds vorige week dinsdag dat wij voor het eerst hoorden van de problemen, zorg en knagende onzekerheid. Ook wij waren vanavond op de bidstond waar Eggo & Gerdien over schreven. Jullie blijven natuurlijk voortdurend in onze gedachten en gebeden, maar morgen om half één hebben we afgesproken gezamenlijk en gelijktijdig voor jullie te bidden. Voor HJ en JJ bidden we in het bijzonder om handelbaar weer, wijsheid in beslissingen, maar vooral om fysieke en mentale kracht en uithoudingsvermogen. Voor jullie bidden we om geestelijke kracht en rust in deze vretende onzekerheid.
Liefs, John & Ger

November 26, 2003 - 08:50 AM
joyce Schrijver
from Netherlands
Wat verschrikkelijk moet het zijn om te denken dat de jongens gevonden zouden zijn en dat dit bericht toch niet klopte. Vele malen per dag lees ik deze site in de hoop op goed nieuws. Als mede instructrice van JJ houdt het me heel erg bezig, laat staan wat de onzekerheid bij de familie en vrienden veroorzaakt. Ik wens jullie dan ook veel kracht toe om door deze onzekere dagen heen te komen.
Joyce

November 26, 2003 - 09:01 AM
Marianne Roelofs
from Netherlands
Lieve Cor en Evert, Ik hoorde pas vandaag dat Jan Jaap vermist wordt. Wat vreselijk!!!
Ik leef met jullie mee en ik hoop dat er heel snel een levensteken komt.
Sterkte en liefs,
Marianne Roelofs

November 26, 2003 - 09:27 AM
Paul Muschter
from Netherlands
Lieve Cor, Evert, Jan, familieleden, vrienden en bekenden van JJ en Hein,
Na het positieve bericht dat JJ en Hein gevonden zouden zijn, hinkel ik nu weer door tussen leven en medeleven.
Blij worden van het positieve bericht geeft aan dat ik nog hoop heb. Deze hoop laat ik niet varen! Geen bericht is goed bericht. Wanneer onze helden op een noodtuig varen, gaan ze niet onnodig de kustwacht alarmeren. Zo zijn onze helden. Het zijn doorzetters van het eerste uur, die het bijltje er niet bij neergooien. Laten wij dat ook niet doen.
Vanavond weer een kaarsje.
Paul

November 26, 2003 - 12:52 PM
Hemmo
from Netherlands
Als ik 's morgens wakker word en uit het kajuitluik kijk, gaat m'n blik altijd weer naar rechts, naar de kopsteiger. Ik blijf hopen dat daar opeens een "onbekende" boot ligt van JJ en Hein.
Ze zijn constant in mijn hoofd.

November 26, 2003 - 01:23 PM
Ben Kooij (collega instructeur JJ)
from Netherlands
Beste Jan en de rest van alle betrokkenen,
We blijven hopen op een goede afloop en kijken samen met jullie reikhalzend uit naar hun terugkomst.
Nogmaals veel sterkte.
Jannie en Ben Kooij

November 26, 2003 - 01:33 PM
Marjolein
from Netherlands Antilles
Hoop doet leven, laten we na deze opschudding van eerst een positief bericht gevolgd door toch een negatief bericht de hoop niet opgeven met zijn allen!! Veel kracht en positief denken toegewenst aan de ouders van Jan Jaap,en de familie van Hein en overige vrienden en bekenden.
Marjolein (Zeilschool Haringvliet)

November 26, 2003 - 03:21 PM
henk, merel marian
from Netherlands
lieve corry en evert,
wij hoorde gisteren pas wat er allemaal aan de hand was wij willen jullie heel veel sterkte wensen en natuurlijk ook de familie van hein
liefs henk merel en marian

November 26, 2003 - 04:01 PM
Edwin Rijvordt
from Netherlands
Iedereen maakt in zijn leven een laatste reis maar Hein en JJ zijn daar nog lang niet aan toe. Die komen echt nog wel boven water.
Houd moed. Joke Jan & Mariska, Mieke, Anneke en Familie JJ Veel Sterkte.
Edwin

November 26, 2003 - 04:22 PM
PeJe Heijboer
from Netherlands
Waardeloos!! Eerst een geweldige mededeling die je hart doet opspringen, dan de domper van een valse melding. We blijven hopen, geen Epirb-signaal is voor mij nog steeds goed bericht. Familie en alle vrienden/collega´s van Hein en JJ: hoofd op en houd de moed erin!!
Pieter-Jan
(ook Zeilschool Haringvliet)

November 26, 2003 - 05:06 PM
Bert van Balen
from Netherlands
Evert en Cor,
is natuurlijk geen enkel woord te bedenken die geruststelling brengt over een goede afloop. Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel erg met jullie meeleef en ontzettend hoop op een snel einde van jullie onzekerheid.

November 26, 2003 - 05:38 PM
correct marine
from Netherlands
Voor familie kennissen en vrienden van jan jaap en hein bart:
heel veel sterkte in deze moeilijke/ onzekere tijden, we denken heel veel aan ze, en we blijven hopen op een goede afloop, namens de jongens van de werkvloer!

November 26, 2003 - 08:18 PM
jetty
from Netherlands
Sterkte, veel liefs,
Jetty en Hans

November 26, 2003 - 08:51 PM
Bert van Veldhuijsen
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Hein en Jan Jaap,
Sinds ik deze site ken ben ik er niet meer vanaf te slaan en staat hij altijd bij, mijn altijd positieve instelling zegt me nog steeds dat ze vandaag of morgen "gewoon" aan komen zeilen met de mededeling, tja de stroom was op.
Houdt moed, doe ik ook.

November 26, 2003 - 10:55 PM
Henri en Ide Oosthoek
from Netherlands
Hallo Evert en Corry en uiteraard Emma, evenals familie van Jan Jaap's reisgenoot,
Heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees! Wat moeten dit moeilijke tijden voor jullie zijn. Goed om te weten dat jullie heel veel bidders om je heen hebben.
Hartelijke groet en Gods zegen
Henri en Ide

November 26, 2003 - 11:08 PM
Marianne & Ben Craenen
from Netherlands
Corry Evert, en alle familie leden en vrienden van JJ en Hein,
Wij hoorden vanavond pas van de onzekerheid omtrent de jongens en willen jullie alle sterkte wensen. Jan Jaap kennen wij als een doordouwer - houd moed! Onze gedachten en gebeden zijn bij jullie in deze moeilijke tijd.

November 26, 2003 - 11:19 PM
Dasha Elfring
from Australia
Beste Corry en Evert,
Van Marianne Roelofs hoorde ik dat er al veel te lang radiostilte is met de boot van JJ en Hein.
In gedachten leef ik met jullie mee en wens jullie veel kracht toe in deze onzekere tijd.
Dasha Elfring
(etappes: Cook Islands t/m Tonga)

November 27, 2003 - 08:05 AM
Wil de Graaf en Yvon
from Netherlands
Hallo Corry en Evert,
Wijn zijn erg geschrokken van het bericht, maar hopen op een positieve afloop. We leven met jullie mee.
Wil en Yvon.

November 27, 2003 - 02:07 PM
Onno en Maaike van Viersen
from Netherlands
Lieve Joke, Anneke en Ton, Jan en Mariska, Mieke en Arjan,
Wij hoorden afgelopen maandag dat er al een tijd niets van Hein en Jan Jaap vernomen is. Wij wensen jullie heel veel sterkte in deze onzekere tijd. Jullie zijn in onze gedachten.
Liefs van Onno en Maaike

November 27, 2003 - 05:36 PM
Jimmy en Tineke Lengkeek
from Netherlands
Aan Corry, Evert en Jan,
We hoorden van de vermissing van Hein en Jan Jaap. Wat een schok! Maar laten we hopen op een goede afloop. Jullie veel sterkte toegewenst in deze spannende tijd.

November 27, 2003 - 08:07 PM
Jan Bart
from Netherlands
Aan allen die de site volgen, Mede namens alle betrokkenen wil ik iedereen hartelijk bedanken voor alle berichten op deze site die ons helpen de moed er in te houden en de moeilijke momenten door te komen. Hoewel het lijkt alsof Jan Jaap en Hein al een eeuwigheid zoek zijn moeten we toch proberen de zaak rationeel te blijven bekijken. Uit het feit dat ze er nog niet zijn gevonden concluderen dat zich kort na het laatste telefooncontact een plotselinge ramp heeft voltrokken waarbij ze niet eens de EPIRB hebben kunnen activeren is weinig zinvol. Realistische hoop gevende scenario's verzinnen is beter. Gek genoeg is één van die scenario's er één waarbij ze de mast hebben verloren doordat ze zich mogelijk niet vrij hebben kunnen varen van de uitzonderlijk zware storm die de Welsh Dragon 5 en 6 november inhaalde. De Welsh Dragon is een zeer sterk en stijf gebouwde boot en zonder mast absoluut onkenterbaar. Als ze dan later met behulp van de spinnakerboom en de stormzeilen een noodtuig hebben kunnen maken waarmee ze nog maar 40 mijl per dag afleggen dan zouden ze mogelijk pas vier weken later land kunnen bereiken. Drinkwater kunnen ze aanvullen met regenwater. Er zijn noodrantsoenen aan boord en Jan Jaap heeft voor vertrek visgerei gekocht dus daar kunnen ze als het moet heus wel iets eetbaars mee vangen. De EPIRB activeren betekent van de boot gehaald worden en zoals ik Hein en Jan Jaap ken is dat hun eer te na en dat doen ze dus niet tenzij ze in acuut gevaar zijn. Ze zullen zich wel realiseren dat iedereen thuis zich heel erg zorgen maakt maar vanuit hun perspectief zullen ze denken: "Als we er éénmaal weer zijn is alles weer goed."
Het is puur speculeren wat ik nu gedaan heb maar dan in elk geval wel positief speculeren.
Op alle mogelijke manieren wordt door heel veel mensen kosten noch moeite besparend geprobeerd de Welsh Dragon en haar bemanning op te sporen maar het feit dat dat tot nu toe niet lukt zegt meer over de grootte van de oceaan dan over het wel en wee van Jan Jaap en Hein.
Laten we vertrouwen hebben.
Jan

November 27, 2003 - 08:25 PM
Anton Ströhmeyer en familie
from Netherlands
wat een schok! we hopen dat er snel bericht van hun komt een op een goede afloop
familie en vrienden veel sterkte toegewenst

November 27, 2003 - 08:48 PM
pim
from Netherlands
jan, dank je wel voor je bericht,
zo denk ik er ook over,
het is zwaar maar het kan!

November 27, 2003 - 08:48 PM
fam. van der Heiden
from Netherlands
Sterkte toegewenst, we hoorden het pas vandaag... We hopen op een goede afloop en leven met jullie mee.
Groetjes Matthijs en familie van der Heiden.

November 27, 2003 - 08:50 PM
Ronald en Tanja
from Netherlands
Lieve Joke, Anneke, Mieke en Jan, en familie van Jan Jaap,
Jan's bericht stelde ons enorm gerust. We vinden het geweldig dat jullie het nog kunnen opbrengen te blijven hopen op een goede afloop in deze ontzettend spannende tijd. Hoop verloren, al verloren. Blijf dat vooral doen. De wilskracht van de jongens is enorm. We zijn in onze gedachten steeds bij jullie en de jongens. Heel veel sterkte.

November 27, 2003 - 09:34 PM
Nanda van Dijk
from Netherlands
Hoi Corry en Evert
(en andere familie en vrienden)
Ik hoorde gisteren van Marianne over de vermissing van Jan Jaap en Hein. Ik wens jullie heel veel sterkte en moed in deze spannende, bange dagen toe.
liefs van Nanda.

November 27, 2003 - 09:43 PM
Wim en Lenny van Roosendaal
from Netherlands
Corry, Eef,
Van Marina hoorden wij van de reis van Jan Jaap en Hein en van hun vermissing. Veel sterkte voor jullie, jullie familie en de familie van Hein

November 27, 2003 - 10:14 PM
Nicolas
from Netherlands
Lieve mensen, Ik heb het complete logboek van Jan Bart uitgewerkt en op de logboekpagina geplaatst, met aanvullende berichten...
om het te lezen, klikt u op de link hierboven: lees het logboek!
met vriendelijke groet,
Nicolas

November 27, 2003 - 10:39 PM
Lex Kraaijeveld
from Netherlands
Hoi Jan,
Als lid van WVH ben ik bekend met jullie zeilervaring, daarom het laatste stuk van het logboek lezende ga ik mee met het positieve scenario. Desalniettemin heb je een hele onzekere tijd en hoop voor jullie aan het thuisfront en voor de jongens aan boord dat ze gauw gevonden worden.
Sterkte toegewenst,
Lex

November 27, 2003 - 10:52 PM
Ton Beeren jr
. from Netherlands
Beste familieleden van Hein en Jan Jaap, ik wens jullie allen heel veel sterkte in deze moeilijke periode. Zover ik Hein ken is positief denken hier op zijn plaats, ergens stapt hij gewoon met een "big smile" weer aan land.
groet: Ton Beeren

November 27, 2003 - 10:57 PM
Peter en Rineke
from Netherlands Beste corry en Eef,
Van Anja hoorde we over de vermissing. We leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte.
Peter en Rineke Barendregt

November 27, 2003 - 11:09 PM
Frans Slob
from Netherlands
Het enige wat ik op dit moment kan zeggen is: respect!!! en zeker voor de mannen die nu op die weidse oceaan zitten!! Verder kan ik alleen maar alle vrienden, kennissen en familieleden ontzettend veel stekte wensen!! Zoals iedereen in het laatste bericht van Jan heeft kunnen lezen gaan we er gewoon van uit dat ze ergens midden op de oceaan gewoon lekker zitten te vissen (en ze een beetje kennende zie ik ze daar zeker voor aan) zonder zich bewust te zijn van alle ophef hier aan de 'saaie' wal!!
nogmaals stekte aan allen, en tot snel als we met ons allen op de kade staan om ze te ontvangen!!
Frans Slob
(ja ook ik ben mede collega van de zeilschool)

November 27, 2003 - 11:26 PM
Anne-Marie Bokslag
from Netherlands Dag Corry en Eef,
Hoorde pas vandaag via Marina van de vermissing van Jan Jaap. Vreselijk, niet te bevatten. Echter het logboek lezend, is er nog hoop. Leef met jullie mee. Hoe moeilijk ook, houd moed. Anne-Marie

November 27, 2003 - 11:57 PM
Familie Hin
from Netherlands
Beste Jan en Joke en familie
We wensen jullie erg veel sterkte in deze moeilijke tijd. We hebben alle vertrouwen in de kunde en vindingrijkheid van de mannen en houden, net als jullie, goede hoop!
Veel liefs en sterkte, familie Hin

November 28, 2003 - 12:08
AM Shawn Craenen
from Netherlands
familie en vrienden van jan jaap en hein, ik wil jullie allemaal geluk wensen, en hoop dat ze snel weer terug zijn als ik op een of andere manier zou kunnen helpen doe ik het graag. ik leef met jullie mee en hoop net zoals iedereen dat ze snel weer terug zijn.
sterkte, Shawn Craenen

November 28, 2003 - 05:14 AM
martijn notten
from Venezuela
Vernam dit nieuws via mijn vrienden in Stellendam. Heb vroeger zelf gevaren als stuurman en ken de zee en z'n gevaren en schoonheid. Er is absoluut nog hoop. Laten we ons daaraan vast houden, ook al zijn het moeilijke tijden. Ik wens beide families veel sterkte toe in deze onzekere periode.

November 28, 2003 - 01:48 PM
Frank Braakman
from Netherlands
Al langer leefde ik mee, maar nu pas heb ik de mogelijkheid ontdekt om dat medeleven via deze site te concretiseren. Hein en Jan Jaap, deze flauwekul heeft lang genoeg geduurd. Ik zou zeggen: wordt het niet eens tijd dat jullie je melden? Jullie laten de hele achterban (vrienden en familie) in grote onzekerheid. Jullie weten dat het goed gaat, wij mogen alleen maar hopen. Hein ken ik als een survivor, daar houd ik me aan vast, net zoals ik me binnenkort aan zijn enorme knuisten zal kunnen vasthouden. Want Hein vergaat nooit! Tot gauw Hein, tot gauw Jan Jaap. Enne...... nooit meer doen hè?

November 28, 2003 - 02:26 PM
Ank
from Netherlands
Beste Jan, Corry, Evert, familie en vrienden, Nog steeds een akelig spannende tijd. Jullie beschrijving van de gebeurtenissen en mogelijke gevolgen geeft weer wat meer vertrouwen, dus laten we maar hopen dat de jongens onder noodtuig onderweg zijn naar de eerste de beste telefoon. En naar goed zeemanschap en koppigheid weigeren om de epirb te activeren. Heel veel sterkte gewenst,
Ank (collega zeilschool)

November 28, 2003 - 02:58 PM
Kitt & Ria
from Afghanistan
Beste Corry, Evert, Emma en fam. van Hein.
Ik heb net bericht gekregen van een kennis van ons op Mallorca, zelf een ervaren zeezeiler en hij heeft de oversteek meerdere malen gemaakt.
Hij heeft er volgens eigen zeggen wel eens een maand langer over gedaan dan was gepland.
Aan JJ en Hein, jongens hij wil dit record graag behouden, gun hem die lol!!!

November 28, 2003 - 06:07 PM
Hemmo
from Netherlands
Hé buurman, kom nu maar weer eens terug en neem Jan Jaap in je kielzog mee. 't Heeft lang genoeg geduurd.

November 28, 2003 - 07:08 PM
eelco,edith,joelle,leonie
from Netherlands
Beste families van Jan Jaap en Hein, we bidden en hopen op goede berichten. Sterkte! fam. stapelkamp

November 28, 2003 - 07:28 PM
Frans Slob
from Netherlands
Ik heb net op het nieuws vernomen dat ze ook daar al vermeld worden, volgens mij was dat gewoon waar ze op gewacht hebben, dus zullen ze nu wel binnenkort opduiken! En dan zijn ze ook meteen bekende nederlanders!!
Nogmaals heel veel sterkte voor iedereen en tot snel Hein en Jan Jaap Frans

November 28, 2003 - 08:42 PM
Berry
from Netherlands
Mannen is er al "land in zicht", ze wachten op jullie!, alle familie heel veel sterkte toegewenst, we denken aan jullie allemaal.
Berry en Miranda

November 28, 2003 - 08:47 PM
anita snoeck
from Netherlands
Corry en Evert, Veel sterkte toegewenst in deze onzekere tijden, wij geloven en hopen met jullie dat ze beide veilig thuis komen.
anita, keesjan en wendy Snoeck

November 28, 2003 - 10:10 PM
Jaap Nieuwenhuizen
from Netherlands
Ook wij hebben met spanning de laatste weken de berichten gevolgd. Niet zeker wetend wat te schrijven wil ik alleen kwijt dat we natuurlijk meeleven maar tevens ook nog steeds vertrouwen hebben in Hein en JJ. Hein vermist? Schei toch uit! die komt wel terug ,zelfs M&M's in waterdichte zak voor noodgevallen. Die weet dus prioriteiten te stellen.
Veel sterkte aan families en vrienden.
Jaap en Carola.

November 28, 2003 - 09:31 PM
Nova

Beste Nicolas,
Wij zijn voor het programma Nova bezig met de vermissing van Hein Bart en Jan Jaap Toxopeus op de Welsh Dragon. Wij beseffen dat het voor alle betrokkenen heel aangrijpend is, maar wij proberen zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Zou jij contact met ons willen opnemen om de laatste stand van zaken door te geven? Met vriendelijke groet,
Ad van Oosten, redactie Nova

November 28, 2003 - 11:56 PM
Sidney Geneste
from Netherlands
Beste Jan en familie,
Zo'n beer van een vent en zijn maat gaat het lukken om de Welsh Dragon af te leveren in Hellevoet. Ze hebben vast wat pech gehad en maken minder mijlen dan wij mee rekenen.
Sterkte! Sidney

November 29, 2003 - 11:13 AM
Mark & Marloes
from Australia
We zijn blij te zien dat iedereen goede moed houdt en we hopen dat er straks bij een biertje veel om gelachen kan worden. Hein staat voor veel kracht, ook wel bekend als "de portable winch" en iemand die met klittenband aan zijn schoenen over het dek heen en weer vliegt. Die stapt niet eerder af dan aan de kade.

November 29, 2003 - 11:55 AM
Bea Burggraaf
from Netherlands
Lieve Corry en Evert,
Wij lazen vanmorgen het bericht in de krant. We hopen met jullie mee, dat de jongens terecht zullen komen. Heel veel sterkte, we zijn in gedachte bij jullie!
Simon en Bea Burggraaf

November 29, 2003 - 12:44 PM
Tom van der Enden
from Netherlands
Beste Jan / familie en familie JJ
Vertrouwen blijven houden in een goede afloop.
sterkte gewenst in deze onzekere tijd
Tom en familie v d Enden
Blue Jay - Hellevoetluis

November 29, 2003 - 02:22 PM
Bart Slagter
from Netherlands
Aan Joke, Jan, Anneke en Mieke en aan de familie van Jan Jaap,
Nu deze site helaas zo'n heel ander karakter heeft gekregen, willen wij jullie laten weten dat wij sterk met jullie meeleven. Wij stellen ons voor dat jullie tegen je natuurlijke optimisme in, strijden tegen een gevoel van machteloosheid. Blijf hopen en vertrouwen op een goede afloop, wij leven met jullie mee.
Bart en Rosaline Slagter

November 29, 2003 - 02:41 PM
Goos en Yvonne finnema
from Netherlands
Aan alle familieleden van Hein en JJ. Wij willen jullie laten weten dat wij sterk met jullie meeleven en volgen de berichten op de voet.

November 29, 2003 - 03:17 PM
Steven van 't Hof
from Netherlands
Beste Jan,
Ben het absoluut eens met je stukje van 27 november daarom overheerst bij mij nog steeds het positieve scenario. Ik ga er dan ook vanuit dat Hein en Jan Jaap de trip volbrengen. Deze zomer zit onze voordekker na afloop van een mooie wedstrijd gewoon weer in het zonnetje in de kuip. Maar dan wel met stoere verhalen natuurlijk. Houd moed!
Steven

November 29, 2003 - 03:59 PM
Hans Kooge
from Netherlands
De laatste jaren heb ik niet veel contact meer met Hein. Tijdens de zeeverkennertijd heb ik hem leren kennen als een rustig, zeer capabel en erg gemotiveerde zeiler en kameraad. Minder lang geleden heb ik nog een keer het genoegen gehad om een weekend op de White Rover te vertoeven. Met uitzicht op de kust, de lichtjes van scheveningen had Hein er zichtbaar veel pret in om de boot met windkracht 7 flink de sporen te geven.
Mijn maag vond dat wat minder destijds ;-) Hein is een zeer ervaren zeiler en een ontzettende volhouder.
Dit gastenboek gezien hebbende heeft Hein aan Jan Jaap ook een zeer goede partner met zeebenen.
Ik ben er dus ook absoluut van overtuigd dat we dat tochtje nog eens over gaan doen!
Bij deze wens ik beide families veel sterkte en vooral hoop op een behouden en snelle thuiskomst van beiden.
Hans

November 29, 2003 - 04:02 PM
Ursula Huising
from Netherlands
Beste Corry, Evert en fam. v. Hein
Heel veel sterkte in deze onzekere tijden. Vooral moed, vertrouwen en geloof houden. Denk veel aan jullie deze dagen en doe een extra gebedje naar boven. Liefs, Ruud, Ursula, Fabian en Michelle

November 29, 2003 - 04:32 PM
John & Ger Griffioen
from Netherlands
Marine zoekt naar vermiste zeezeilers
Uitgegeven: 28 november 2003 20:12
MONTIJO - De Koninklijke Marine werkt deze dagen op de Atlantische Oceaan mee aan een zoekactie naar twee vermiste Nederlandse zeezeilers. Dat meldde een woordvoerder van de marine vrijdagavond.
De twee zijn Hein Bart en Jan Jaap Toxopeus. Zij waren met hun zeilschip de Welsh Dragon onderweg van de Verenigde Staten naar Nederland. Sinds 3 november, de zeilers voeren toen bij de Portugese eilandengroep de Azoren, is er niets meer van hen vernomen. Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën voert sinds woensdag proeflanceringen met het nieuweluchtverdedigingssysteem uit. Dat gebeurt op de Atlantische Oceaan in de buurt van de Azoren. Uitvalsbasis is de haven van Montijo in Portugal. Samen met Duitsland is Nederland het eerste land ter wereld met een dergelijk systeem. De marine is min of meer toevalligerwijs betrokken geraakt bij de zoektocht naar de zeezeilers. "We doen dit boven op onze normale taken", aldus de marine-zegsman. Bij de proeflanceringen zijn ook de Hr. Ms. Van Speijk en een Orion-patrouillevliegtuig betrokken. Dit vliegtuig heeft een vliegbereik van ruim 9200 kilometer, vliegt 600 kilometer per uur en kan dus een enorm gebied bestrijken. De inspanningen van de marine leverden vrijdag nog geen resultaat op.
Hein en Jan Jaap blijven voortdurend in onze gedachten en gebeden!
John

November 29, 2003 - 04:38 PM
Noortje Jonkers
from Netherlands
Dear all,
onderstaand een bericht namens Jaap Jonkers, die zich op dit moment ergens tussen Griekenland en Turkije bevindt. Helaas is hij zelf niet in staat op deze site een bericht toe te voegen, maar het is hem wel gelukt om via de sat. een bericht naar mij te sturen. Ook hij is zeer begaan met het wel en wee van Hein, Jan Jaap, familie en vrienden.

a/b Dutch Sun in Marmara Sea Ik heb van mijn familie gehoord van het overdue zijn van Hein en Jan Jaap. Ik heb getracht hier a/b weerkaarten en nav verkeer via inmarsat te achterhalen, maar dat is niet gelukt omdat wij in een andere nav-area varen. Ook komen wij absoluut niet in de buurt, we kunnen dus niet veel anders doen dan de vingers gekruist houden en er van uit gaan dat goede zeilers niet in 2 sloten tegelijk stappen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus sterkte en verlies de moed niet!!

Lieve mensen, laten we deze site niet als een doem-denk site bombarderen, maar als een van geloof, hoop, kracht en liefde...... en vertrouwen op de kundigheid van de zeilers! Voor Hein, Jan Jaap, Jan, Evert, Corry, Emma, vrouw, zus, kinderen, vrienden, collega's en iedereen die ik vergeten ben uit de grond van ons hart: All the best.....
Namens Jaap Jonkers en de rest van de familie.

November 29, 2003 - 05:00 PM
Corry
from Netherlands
Bericht voor alle familie en vrienden van de Welsh Dragon.
Vanavond (30-11-2003) wordt er in de uitzending van Nova om 22.20 aandacht besteed aan de vermissing van de Welsh Dragon. Wij hopen dat deze uitzending er toe bijdraagt dat er nog meer gezocht wordt naar Hein en Jan Jaap.

November 29, 2003 - 06:06 PM
Corry
from Netherlands De datum van het vorige bericht is niet juist. Het is zaterdagavond 22.20 bij Nova (29-11-03). Mijn excuses.

November 29, 2003 - 07:00 PM
dennis en josine
from Netherlands
beste jan en mariska + kids en familie
we wensen jullie heel veel sterkte toe in deze onzekere tijden.
we denken in onze gebeden aan Hein en jan jaap en jullie allemaal als familie en vrienden.
dennis en josine.

November 29, 2003 - 07:17 PM
Tjeerd en José Langenberg
from Netherlands
Lieve Corry, Evert, familie en kennissen,
Middels Correct worden we op de hoogte gehouden van de zoekpogingen en jullie moeilijke tijd tussen hoop en vrees. Wij wensen jullie heel veel sterkte en leven met jullie mee.
José en Tjeerd.

November 29, 2003 - 08:13 PM
Hanneke Bes
from Netherlands
Hein en Jan Jaap,
We willen geen kaarsjes meer voor jullie branden; we willen dat jullie in de kring met kaarsjes, familie en stoere verhalen erbij zitten. Afzien kun je in Nederland ook met al die wisselende temperaturen, dus kom gauw naar huis.
Voor alle familieleden moed houden. Ze komen terug.
Hannneke (collega Haringvliet)

November 29, 2003 - 08:18 PM
Harald en Jolande van Loon
from Netherlands
Heel veel sterkte en we leven met jullie mee! Harald en Jolande van Loon (achterburen met Rakker en Otto)

November 29, 2003 - 09:11 PM
prins willem zeeverkenners haarlem
from Netherlands
Aan de Familie Bart en Toxopeus,
Bij de openingsceremonie is vanuit het bestuur in het bijzijn van de zeeverkenners, wilde vaart leden, leiding, staf en technici aandacht besteed aan de thans ontstane onzekere situatie van hun bestuurslid Hein en zijn zeilmaat Jan Jaap. Allen zijn zeer onder de indruk en toonden hun medeleven voor zowel Hein, Jan Jaap en hun familie. Niemand wil Hein en Jan Jaap missen en wij blijven vertrouwen houden in hun doorzettingsvermogen.
Wij blijven hopen op een goede afloop en op een spoedige ontknoping van alle onzekerheden. Allen nog veel sterkte toegewenst.
Namens het Bestuur
Jan Wik, vlootschipper

November 29, 2003 - 09:42 PM
Arjen Hilbers
from Netherlands
Wat een klote bericht las ik vandaag in de telegraaf. Heb ik eerst met Hein bij mij thuis een biertje zitten zuipen om mijn eigen thuiskomst te vieren, is ie zelf vermist..... GVD! Dat werd me ff te veel. Maar vergeet nooit: Ik was ook al opgegeven en ben toch nog thuis gekomen! Je weet gewoon niet wat er gebeurd is en het kan net zo makkelijk goed aflopen! Ik ga er gewoon vanuit dat ik straks bij Hein thuis een pilsje kan zuipen om zijn eigen thuiskomst te vieren!
Sterkte iedereen.
Arjen Hilbers

November 29, 2003 - 11:02 PM
Maarten
from Spain
De uitzending van NOVA is straks ook te zien op internet: www.novatv.nl
Persoonlijk vond ik het een goede uitzending waarin de situatie duidelijk wordt uiteengezet!

November 29, 2003 - 11:09 PM
JanWillem&Patrice Krijtenburg
from Netherlands
We hebben net de uitzending gezien
We zijn onder de indruk weer van de prestatie van hein en Jan jaap... windkracht 12 en dan toch door gaan...
Wij blijven hopen en bidden want Jezus is heer en meester over zee en wind en mensenkind....
Sterkte allemaal verder

November 29, 2003 - 11:57 PM
ed en carla S/Y Bolero
from New Zealand
Lieve Corry en Evert,
Blijf vertrouwen op de behouden aankomst van de jongens! In gedachte zijn we bij jullie! Heel veel liefs Ed en Carla

November 30, 2003 - 01:20 AM
Margreet Burggraaf
from Netherlands
We hopen met jullie op een behouden thuiskomst van "de-mannen-aan-boord" Heel veel sterkte!
Margreet Burggraaf-van Gestel en Gijs van Gestel

November 30, 2003 - 08:52 AM
Jan Bart
from Netherlands
Commentaar op de Nova uitzending van gisteren.
Persoonlijk ben ik blij dat Hans Bouscholte gevraagd was aan te schuiven als studiogast. Ik ken Hans als een goed zeeman die weet waarover hij spreekt. Jammer vond ik dat de vergelijking werd gemaakt met de oversteek die Hans een aantal jaren geleden maakte zonder dat daarbij vermeld werd dat ze die oversteek maakten met een kleine open catamaran in plaats van met een zeewaardig schip als de Welsh Dragon. Verder ging Hans iets langer door over de mogelijkheid dat Hein en Jan Jaap in windkracht 12 hadden gezeten dan wij als betrokkenen zouden wensen. Het is zo dat ik Hein en Jan Jaap reeds op 3 november heb ingelicht over de aangekondigde zware depressie en ze heb geadviseerd een oostzuidoostelijke koers te sturen. De windrichting voorafgaand aan de depressie was zodanig dat ze deze koers ook twee dagen moeten hebben kunnen sturen waardoor de depressie ten noorden van hen is gepasseerd. Ze hebben dan mogelijk korte tijd windkracht 10 gehad en hoewel je dan ook kans loopt de mast te verspelen is dat toch heel wat anders dan bij windkracht 12.

November 30, 2003 - 09:58 AM
Zeilschool Haringvliet
from Netherlands
Beste Jan, ouders Jan Jaap,
Ik heb de uitzending gister ook gezien. Ik deel je mening dat Hans B. inderdaad wat lang bleef doorzeuren over 12 Bf. Aan de andere kant onderschrijft hij voor het grootste gedeelte jouw (jullie) verhaal. Dat geeft de burger moed!!. Ik hoop dan ook van harte dat Hein en JJ spoedig marifooncontact kunnen maken want een handheldmarifoon zal inderdaad een bereik van misschien 3 mijl hebben. Mijn ervaring als zeeman zegt dat een passerend vrachtschip een zeiljacht in deze omstandigheden bijna niet zal zien. Zeker in het achterhoofd houdend dat het maar beperkt licht is op een dag. Ik onderschrijf ook de mening dat JJ en Hein doorzetters zijn en de epirb alleen zullen activeren alleen wanneer de situatie hopeloos is. Ik heb nog goede moed dat ze (binnenkort) een engelse/franse/spaanse haven aandoen.
Sterkte!!!!
Bert
Rest van zeilschool Haringvliet

November 30, 2003 - 10:37 AM
Ton van der Weijden
from Netherlands
Beste Jan, overige familie Bart, ouders JJ,
Ik las wat Hein zei kort voor het vertrek uit de VS: "Ik had liever gezegd: tot over een week of zes".
Hoewel het eind van die zes weken is genaderd, houd ik daar nog even op.
Ik hoop en leef met jullie mee.

November 30, 2003 - 10:43 AM
Rein en Margo
from Netherlands
In een krantenpagina met overwegend slecht nieuws sprong één bericht me direct in het oog. Dit kwam door de naam die daarin werd vermeld, Jan Jaap Toxopeus. Bij elke andere naam zou ik rustig verder hebben gelezen, nu stokte de adem in mijn keel. Dit is geen bericht uit een verre vreemde wereld met anonieme personen, dit betreft mijn wereld.
Corry, Eef en de familie Bart, laten we hopen dat dit een boze droom blijkt te zijn. Eentje met een goede afloop.

November 30, 2003 - 11:08 AM
Huub & Lena Houben
from Netherlands
Ook wij hopen met jullie op een behouden thuiskomst.
Heel veel sterkte.

November 30, 2003 - 11:41 AM
aad, diana, rosa en lisalotte van der tas
from Netherlands
Lieve Eef en Corry,
Wat een moeilijke tijd voor jullie. We wisten dat Jan Jaap de overtocht ging maken, maar pas gisteren ontvingen we het bericht dat er met Jan Jaap en Hein al enige tijd geen contact meer is geweest. Via de Koppertjes vernamen wij over de tv uitzending. Corry en Eef, we leven nu heel direct met jullie mee en hopen dat jullie vooral de moed niet verliezen en blijven hopen op een behouden thuiskomst. Heel, heel veel sterkte. Familie Bart ook veel sterkte toegewenst.
Groet Aad van der Tas, Diana de Heer, Rosa en Lisalotte (Schoonhoven)

November 30, 2003 - 01:51 PM
familie Schipper
from Netherlands
Lieve Corry en Eef, Geschrokken hebben ook wij kennis genomen van jullie zorgen over Jan Jaap en Hein. Met en voor jullie, hopen en bidden wij voor een goede afloop. We wensen jullie en alle andere betrokkenen kracht en inzicht toe. In gedachten verbonden met jullie en de familie Bart, zien we uit naar goed bericht!! Marion, Peter, Rogier, Juliette en Victor Schipper - Berkel

November 30, 2003 - 02:44 PM
jan burgers
from Netherlands Antilles
Beste Jan,
Veel sterkte toegewenst. Mijn eerste instinctieve reactie was en is dat het verdomd moeilijk zal zijn geweest en is maar dat ze het gaan overleven. Tweeduizend mijl is een takke-eind met een kreupel schip en de zee kan ongelooflijk leeg zijn. Zij zullen handhaven!
gr. Jan Burgers

November 30, 2003 - 07:13 PM
iris derks en fam.
from Netherlands
Beste ouders van jan jaap en fam. van hein.
Wij leven met jullie mee we hoorde het van Lisette vrijdag dat Jan Jaap en Hein vermist worden we weten wat angst is om een mensenleven wij zijn er een verloren na verkeersongeval. Ze blijven in onze gedachte en hopen op goede berichten heel veel sterkte en hou moed!! Iris en Fam. Derks

November 30, 2003 - 07:28 PM
Bestuur Haarlemsche Jachtclub
from Netherlands
Het bestuur en de leden van de Haarlemsche Jachtclub wensen de families van Hein en Jan Jaap veel sterkte en hebben vertrouwen in een behouden thuiskomst.
Namens het bestuur,
Auke Bender (voorzitter)
Monique Hoogewoonink (Secretaris)

November 30, 2003 - 07:37 PM
fam.eimers
from Netherlands
Beste Evert en Corry,
Schrikkend van het laatste nieuws hopen we met jullie op een goede afloop en dat we Jan Jaap weer gauw zien.
Sterkte in deze zware tijd. We denken aan jullie. Wim, Patricia, Kevin en Joyce Eimers.

November 30, 2003 - 08:06 PM
Jan en Nel Zundorf
from Netherlands
lieve Corry en Eef Wij wensen jullie veel sterkte in deze dagen, en hopen dat jullie Jan Jaap veilig in jullie armen kunnen sluiten.
onze gedachten zijn bij jullie,
Jan en Nel zundorf

November 30, 2003 - 08:41 PM
jan valstar
from Netherlands
hoorde het slechte nieuws pas gister. hoop , en vertrouw er op, dat Jan Jaap ( "kleine Totem ") en zijn schipper de problemen tot een goed einde zullen brengen. Evert en Corry, en alle anderen, veel sterkte in deze moeilijke periode.

December 01, 2003 - 12:04 AM
Ger Bayens
from Netherlands
Beste Jan Bart, fam Bart & fam Toxopeus,
Ik hoop en denk dat de mannen en hun schip veilig en wel aan wal komen. Ik denk dat jullie nu een spannende en moeilijke tijd doormaken, veel kracht toegewenst.
Ger Bayens

December 01, 2003 - 10:13 AM
Dirk Jan Stuurman
from Netherlands
Beste Jan en verdere familie en vrienden, Heel veel sterkte in deze onzekere tijden. Ik leef verschrikkelijk met jullie mee.
Groeten, Dirk Jan Stuurman.

December 01, 2003 - 11:58 AM
Willemijn Wolters
from Netherlands
Lieve Corry en Evert,
In 2000 mocht een stukje met jullie mee zeilen van Mauritius naar Zuid-Afrika. Tijdens die tocht hebben we de nodige problemen gehad en heb ik Jan Jaap leren kennen als een jongeman die heel goed weet waar hij mee bezig is en heel verantwoordelijk is als het gaat om risico's nemen. Hij springt niet in zeven sloten tegelijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij (waarschijnlijk met wat kleerscheuren) weer thuis komt. In gedachte ben ik bij jullie, heel veel sterkte voor alle familie en vrienden van Jan Jaap en Hein.
Willemijn

December 01, 2003 - 12:32 PM
Klaas Jan Hoeve
from Netherlands
Allen van het thuisfront van de Welsh Dragon stekte gewenst in deze moeilijke tijden. Het team van Uitgeverij Hollandia leeft mee en volgt de website. Volledig eens met de uitspraken in Nova: Geen nieuws betekent nog geen slecht nieuws.
Nogmaals sterkte.

December 01, 2003 - 01:00 PM
monika saskia en richard van romunde
from Netherlands
Veel sterkte van saskia richard en monika

December 01, 2003 - 01:11 PM
Geurt Stuurman
from Netherlands
Jan, familie Bart en Toxopeus
Heel veel sterkte.
Ik leef verschrikkelijk met jullie mee.
Laten we blijven hopen dat alles goed komt.
Geurt

December 01, 2003 - 01:40 PM
jetty van der hulst/hans diehl
from Netherlands
Lieve Cor, Evert en familie Bart
Hoewel ik al eerder een mailtje heb gestuurd, wil ik toch even laten weten hoe er hier wordt meegeleefd zowel bij ons thuis als op de zaak. Ik denk dat dit bij heel veel schrijvers in het gastenboek het geval is, door het logboek, door de berichtjes gaan we ons erg betrokken voelen. Het beheerst op dit moment ons leven. We hopen zo op een goede afloop en het eerste wat we 's morgens doen is naar de berichten op de site kijken.
Veel liefs,
Jetty en Hans

December 01, 2003 - 02:30 PM
Herman Hartog / Marja de Rooij
from Netherlands
Beste familie Bart en toxopeus,
Ontzettend geschrokken en met een brok in de keel hebben wij vernomen via de media en internet dat er op alle mogelijke manieren naar Hein en Jan Jaap wordt gezocht.
We kijken ook Iedere dag of er al nieuws is over deze 2 bikkels die ons nu wel erg lang laten wachten op de verhalen die ze straks te vertellen hebben. Ook wij blijven hopen op een behouden terugkomst en leven erg met jullie mee en wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Herman en Marja

December 01, 2003 - 03:04 PM
Pieter John en Annelies de Vogel
from Netherlands
Aan alle familieleden van Hein en Jan Jaap.
Wij willen jullie langs deze weg laten weten dat wij sterk met jullie meeleven en volgen de berichten. Een welgemeende 'sterkte'.
Pieter John en Annelies de Vogel, Berkel-Enschot

December 01, 2003 - 03:50 PM
Georges & Linda
from Belgium
Met sympathie voor familie en vrienden die zo lang wachten op nieuws. Als alles tegenwerkt op zee kan het nog wel even duren, wij wachten samen met U.

December 01, 2003 - 04:08 PM
Ton Sondag
from Netherlands
Heb de jongens nog nooit ontmoet maar uit de verhalen maak ik op dat het aan ervaring niet ontbreekt. Kop op voor jullie die wachten in spanning.

December 01, 2003 - 04:47 PM
Edgar & Else Wagemakers
from Netherlands
Beste Jan & familie, familie van JJ,
ook van onze kant een bericht van mee-hopen op een behouden thuiskomst!
Heel veel sterkte,
Edgar & Else Wagemakers,
a/b Windbreker (Schiedam)

December 01, 2003 - 04:50 PM
Alexandra Wilkinson
from Netherlands
Lieve Evert en Corry,
Heb net het nieuws vernomen. Ik durf niet goed te bellen omdat jullie waarschijnlijk genoeg aan het hoofd hebben, dus via deze weg toch even een hart onder de riem. Wij denken aan jullie en wensen jullie veel sterkte.
Jos en Alex, Vicky en Kees

December 01, 2003 - 04:50 PM
Christien Mulder
from Netherlands
Beste Jan Bart,
Las van de vermissing van je nieuwe schip en de bemanning via de nieuwspagina van zeilen. Dit moet een nachtmerrie voor jullie zijn. Wens jullie allemaal veel sterkte en duim voor een goede afloop.
Christien en Diederik Mulder Dordrecht

December 01, 2003 - 04:53 PM
Michiel Mol
from Netherlands
Ook ik ken de bemanning niet maar wil wel alle betrokkenen heel veel succes en sterkte wensen.
Michiel Mol

December 01, 2003 - 05:56 PM
P.H.A.J.M. van Gelder
from Netherlands
Houd moed op een goede afloop!

December 01, 2003 - 06:24 PM
Robert Vermeulen
from Netherlands
Ik hoorde het nieuws van mijn vader (Hans). We leven met jullie mee. Houd moed! Hopelijk komt snel het bericht dat ze een haven zijn binnengelopen.
Groeten en sterkte, Robert Vermeulen.

December 01, 2003 - 07:07 PM
Jan Kees en Marjan
from Netherlands
Corry en Evert en ouders van Bart, vandaag het slechte nieuws gelezen over de vermissing van Jan Jaap en Bart. Wij denken veel aan jullie en bidden voor een mogelijke behouden terugkomst.

December 01, 2003 - 07:16 PM
Ger Daams
from Netherlands
Door mijn goede contacten met Jan Wik, de website en de media ben ook ik op de hoogte van de situatie van Hein en JJ.
Ik hoop van harte dat de mannen eens boven de horizon komen en tot die tijd deel ik mee in de spanning. Veel sterkte gewenst voor allen en in het bijzonder de beide families. Ger

December 01, 2003 - 08:18 PM
Saskia Hocks en Wouter Broekhuizen
from Netherlands
Beste Jan Bart & familie en familie van JJ
We wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd We houden het nieuws in de gaten in de hoop op een goed bericht.
Wouter Broekhuizen en Saskia Hocks

December 01, 2003 - 08:52 PM
Paul Muschter
from Netherlands
Beste familie, vrienden en bekenden van JJ en Hein, Zojuist de nova uitzending van 29 nov (www.novatv.nl) jl. bekeken op het net en het artikel van zeilen (www.zeilen.com) gelezen. 1/ Die kapitein is er zeker van dat hij radiocontact heeft gehad, en dat 2/ er veel extra proviand is, 3/ de epirb niet is geactiveerd, 4/ JJ en Hein ervaren zeezeilers zijn, 5/ er problemen zijn met accu's, 6/ een schip onder noodtuig en/of roer en/of navigatieapparatuur minder snel en minder nauwkeurig vaart. Ik blijf geloven dat onze mannen alle zeilen bijzetten op hun -naar alle waarschijnlijkheid, gehavende- schip en dat zij op weg naar ons zijn. Geen bericht, goed bericht!
Allemaal veel sterkte in deze nare periode van wachten in onzekerheid. Mijn gedachte zijn veel bij jullie en bij de mannen zelf.
Paul

December 01, 2003 - 08:54 PM
Marcel de Jong en Joan Voll
from Netherlands
Familie, vrienden en collega's van Hein en JJ veel sterkte toegewenst in deze onzekere periode.
Wij hebben JJ deze zomer leren kennen als een rustige en gedegen zeiler en hopen dat hij samen met Hein binnenkort een haven binnenloopt.
Houd moed!!!

December 01, 2003 - 09:44 PM
Egbert en Marjan Oosthoek
from Netherlands
Lieve allemaal, nog een keer een berichtje. denken heel veel aan jullie en blijven bidden en hopen. We volgen de site iedere dag dus blijven zo op de hoogte. Houdt moed!
egbert en marjan.

December 01, 2003 - 10:20 PM
Joken en Jan van der Meijden, Michiel en Mirjam, Casper en Maëlle
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Jan Jaap en Hein,
We leven, hopen en bidden enorm met jullie mee in deze onzekere en spannende tijden. De diverse berichtgevingen en situatieschetsen blijven zeer hoopgevend en dat geeft ons vertrouwen op een behouden en spoedige thuiskomst!

December 01, 2003 - 10:21 PM
ted
from Netherlands
Beste Jan
Dank je voor het lenen van jullie J22 afgelopen weekeinde voor de Helius Regatta.
We hopen jou en Hein weer heel snel samen in de J22 te zien. Houd moed en heel veel sterkte met de zoektocht!

December 01, 2003 - 11:31 PM
Peter Janssen
from Netherlands
Beste familie van Hein en JJ
We leven intens met jullie mee in deze spannende tijd en hopen van harte op een goede afloop
Veel sterkte
Peter Janssen en familie

December 01, 2003 - 11:31 PM
Jeroen Blok
from Netherlands
Beste Corry, Evert en vrienden en familie van Hein en Jan Jaap,
Net als velen, werd ik afgelopen zaterdag op de hoogte gebracht van de vermissing van Hein en JJ. Het nieuws laat me niet los, dus ik wil graag via deze weg jullie veel sterkte toewensen en hoop snel op het goede bericht dat Hein en JJ land in zicht hebben.
Groet, Jeroen Blok (opstapper Raspa, Jan Valstar)

December 01, 2003 - 11:46 PM
Arie Banks
from Netherlands
Hallo allemaal,
Best wel schrikken van het bericht dat JJ vermist is. JJ, ik hoop dat je dit gastenboek later nog eens leest en jezelf hier rot om lacht over alle bezorgde mensen.
Arie & Patricia

December 02, 2003 - 08:13 AM
Daniel Goedbloed
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Jan Jaap en Hein,
Heel veel sterkte in deze onzekere en moeilijke tijd. Ik hoop met jullie mee op een goede afloop.
Daniel (opstapper Raspsa, Azoren-Scheveningen)

December 02, 2003 - 08:58 AM
Kees van de Stadt
from Netherlands
Beste Jan, familie en fam. Toxopeus,
Ik leef met jullie mee en blijf hopen in een goede afloop. Veel sterkte in deze moeilijke tijd!
Kees van de Stadt

December 02, 2003 - 09:17 AM
Martine Hin
from Netherlands
Bij nova heb de in en outs gezien over de tocht van Hein en Jan Jaap. En inderdaad: "geen bericht is goed bericht" lijkt me. Ik blijf met jullie meehopen.
Heel veel sterkte
Martine Hin
(HJC / bemanning Surf&Turf)

December 02, 2003 - 09:20 AM
Martine Hin
from Netherlands
Ik was zo aan het nadenken wat ik wilde opschrijven om jullie een hart onder de riem te steken dat ik per ongeluk twee mailadressen door elkaar haal.

December 02, 2003 - 09:44 AM
Hans Blaak
from Netherlands
Beste familie van Jan Jaap en Hein,
veel sterkte toegewenst in deze moeilijke en onzekere tijd. Ik hoop dat jullie spoedig goed bericht mogen ontvangen.
Hans Blaak

December 02, 2003 - 10:13 AM
Petra Zundorf
from Netherlands
Beste Eef en Corry, Heel veel sterkte in deze onzekere tijd.
Ik denk veel aan jullie.
Ik hoop maar dat alles goed komt, en dat deze onzekerheid gauw vergeten is.
Sterkte, Petra Zundorf

December 02, 2003 - 12:26 PM
wil de graaf
from Netherlands
Hallo Corry en Evert en familie van Hein,
We volgen in grote spanning alle berichtgeving over de zoekacties.
De onzekerheid moet voor jullie bijna ondragelijk zijn.
Wij denken veel aan jullie en aan de jongens op zee.
Sterkte gewenst en positief blijven denken.
In gedachte zijn wij bij jullie en hopen dat ze behouden thuis komen.
Wil de Graaf en Yvon.

December 02, 2003 - 12:54 PM
Jan Bart
from Netherlands
Er wordt weer gezocht!

Zoals jullie waarschijnlijk weten is vorige week donderdag en vrijdag door een Britse Nimrod, een Ierse MPA en een Nederlandse Orion gezocht naar aanleiding van het vermeende marifoongesprek tussen de Welsh Dragon en een Containerschip op woensdagavond de zesentwintigste. De stuurman van het containerschip meende te horen dat de Welsh Dragon een schip opriep om de marifoon te testen. Aanvankelijk dacht de stuurman dat een ander schip werd opgeroepen maar toen de Welsh Dragon voor de tweede keer opriep voor een "radiocheck" antwoorde de stuurman: "Welsh Dragon, I read you, over" De reactie was: "Oké", en daarna volgde niets meer. Op het moment van dit gesprek werd de Welsh Dragon in dat gebied ook vanuit een vliegtuig opgeroepen zich te melden en het is dus mogelijk dat de stuurman van het containerschip dit gehoord heeft en dacht dat het de Welsh Dragon zelf was. Je zou dan echter verwachten dat het vliegtuig de stuurman dit zou vertellen om misverstanden te voorkomen. Aan de andere kant zou je verwachten dat de welsh dragon de stuurman een bericht zou willen doorgeven maar aangezien het bereik van de handmarifoon uiterst klein is en de stuurman pas na de tweede oproep reageerde en ze elkaar met hoge snelheid (van het containerschip) passeerden is het goed mogelijk dat ze buiten bereik waren voordat ze een bericht konden doorgeven.

De stuurman ontdekte pas 7 uur later dat de Welsh Dragon vermist werd en nam toen contact op met de kustwacht. Deze nam het bericht zeer serieus en coördineerde de eerder genoemde zoekacties die dus helaas geen resultaat opleverden. Naderhand kreeg ik door in welke gebieden ze gezocht hadden en tot mijn verbazing bleek dat ze gezocht hadden waar ik niet had verwacht dat ze er zouden kunnen zijn geweest. Op basis van het vermeende marifoongesprek leek het mij aannemelijk dat ze onder noodtuig onderweg waren naar Falmouth of de Scillies maar de kustwacht is er van uit gegaan dat ze in een reddingvlot zaten of gewoon onder normaal tuig voeren. Beide veronderstellingen waren volgens mij niet te rijmen met de beschikbare informatie. Op alle mogelijke manieren is geprobeerd de Britse kustwacht er van te overtuigen dat verder gezocht moet worden op basis van de aanname dat ze onder noodtuig voeren maar zij stellen zich op het standpunt dat in de juiste gebieden is gezocht en dat het feit dat de Welsh Dragon daar niet is aangetroffen betekent dat de stuurman van het containerschip zich vergist heeft.

Hoewel dat laatste niet kan worden uitgesloten hebben een aantal familieleden van Jan Jaap besloten zelf een door mij zo nauwkeurig mogelijk berekend gebied per vliegtuig te doorzoeken. Terwijl ik dit schrijf zijn Evert Toxopeus, Frans de Jong, Carel Kok en twee Nederlandse piloten in een tweemotorig vliegtuig aan het zoeken in een gebied 100 mijl ten westen van Lands End. Wij realiseren ons dat zelfs als de Welsh Dragon zich in dat gebied bevindt de kans klein is dat ze die daar zullen vinden maar hopen desondanks op een wonder. Morgen wordt mogelijk een tweede zoektocht ondernomen.

December 02, 2003 - 01:14 PM
Eric
from Netherlands
terkte en heel veel mazzel met de zoektocht!
Geen nieuws is nog steeds goed nieuws, de oceaan is zo ontzettend groot dus ze hebben nog steeds een kans en is er nog altijd hoop.
Eric.

December 02, 2003 - 01:21 PM
Sjoerd Hanemaaijer
from Netherlands
Ik wens alle familie leden die in spanning afwachten heel veel sterkte.
En net als iedereen hoop ook ik op een goede afloop.
Sterkte!

December 02, 2003 - 01:29 PM
Marijke van de Stadt
from Netherlands
Lieve allemaal, Blijf positief denken. Met al die hulp moet het goed gaan komen.

December 02, 2003 - 01:32 PM
Harm Streefkerk
from Netherlands Antilles
Familieleden van JJ en Hein,
Zoudt U een bankrekeningnummer kunnen geven of willen openen, waarop een ieder zijn bijdrage kan storten waardoor meer vluchten mogelijk zijn en een ieder ook op die wijze zijn steun aan U allen kan geven?
Harm Streefkerk, Bonaire

December 02, 2003 - 01:39 PM
roland
from Netherlands
Ik hoorde hier gisteren voor het eerst van en schrok wel even; heel veel sterkte gewenst aan de families en ik help jullie hopen op een goede afloop.
Roland (Raspa Panama-Tahiti)

December 02, 2003 - 02:34 PM
jetty van der hulst
from Netherlands
Goed idee Harm,
Corry, Evert, Jan, kom op met dat nummer!
Jetty

December 02, 2003 - 03:02 PM
Cor van Horick
from Netherlands
Hai Jan Bart Succes Cor

December 02, 2003 - 03:54 PM
Max Behrend
from Unknown
Beste Jan en Familie van de op zee zijnde "Kanjers" die zich aan boord bevinden van de Welsh Dragon.
Wij wensen jullie alle sterkte voor de komende tijd, waarin onzekerheid een grote rol speelt. Laten wij hopen dat er goede berichten tot jullie komen na de zoekactie, die op dit moment gaande is. Wij leven met jullie mee.
Veel sterkte
Max Behrend

December 02, 2003 - 04:16 PM
Ronald Dominicus
from Netherlands
Beste Jan en familie van Jan Jaap Namens alle medewerkers van Regatta Center Medemblik en Marina Stellendam wil ik jullie laten weten dat we zeer meeleven en ieder uur de website checken. Wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop en hopen de boot snel in Stellendam te zien.
Sterkte!
Ronald Dominicus
Regatta Center Medemblik
Marina Stellendam

December 02, 2003 - 04:40 PM
Menno Ovaa
from Afghanistan
Het enige wat ik kan zeggen is: heb vertrouwen in een goede afloop.

December 02, 2003 - 05:28 PM
Joep Bollerman
from United States
Hoor net pas vandaag over de trip en ben er met anderen van overtuigd dat ze zich er doorheen zullen slaan. Ken zelf alleen Hein en ken hem niet als iemand die ooit zal opgeven.
Sterkte gewenst aan familie en vrienden.

December 02, 2003 - 05:41 PM
Wilko en Annelies Emmens
from Netherlands
Beste Jan en familie,
Wij volgen het nieuws op de website met regelmaat, er is weinig toe te voegen aan alle steun die wordt uitgesproken en waar wij ons van harte bij aansluiten. Sterkte voor allen in deze periode van onzekerheid.

December 02, 2003 - 06:19 PM
kees
from Netherlands
Ik hoop en blijf geloven in een goede afloop en wens jullie veel sterkte toe. Kees Zegwaard
Opstapper RThW Rally

December 02, 2003 - 07:03 PM
Bas vG
from Netherlands
Allemaal sterkte gewenst in deze onzekere tijden!!

December 02, 2003 - 07:37 PM
martijn notten
from
Venezuela Prima idee om een bankrekening te openen zodat geld ingezameld kan worden voor meer en intensievere zoektochten.

December 02, 2003 - 07:54 PM
Fred Lindaart
from Netherlands
Heel, heel veel sterkte de komende tijd! Jullie verdienen een goed bericht! Aan vertrouwen in de mannen ontbreekt het jullie niet... en zo hoort het ook..!

December 02, 2003 - 08:23 PM
Delva Marc
from Belgium
Samen met de familie en vrienden van de 2 zeilers hoop ik hier binnenkort goed nieuws te lezen. Sterkte

December 02, 2003 - 08:53 PM
Paul Gast
from Netherlands
Beste Jan, familie Bart en Toxopeus wij wensen jullie veel sterkte in deze zware periode.
Paul en Paula Gast

December 02, 2003 - 09:13 PM
John Smit
from Netherlands
Lieve Corry en beste Evert, Ik leef met jullie mee in deze moeilijke tijd en wens jullie veel sterkte toe.

December 02, 2003 - 09:14 PM
John Smit
from Netherlands
Beste Jan en familie Bart,
Ook voor jullie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
John Smit, opstapper Adios Labor

December 02, 2003 - 09:54 PM
hans en inge scheffer
from Netherlands
corry en evert en andere familie
ook wij leven heel sterk met jullie mee
en blijven hopen op een goede afloop
heel veel sterkte

December 02, 2003 - 11:41 PM
Harald en Margriet
from Netherlands
Lieve Eef en Corry,
via de site en wat er zo mondeling tot ons komt, leven we intens mee met jullie en wat Jan Jaap en Hein doormaken, mag het zo zijn dat de zoektocht de kleine stip in die onmetelijke zee mag vinden.
We hopen en bidden met jullie mee.
Harald en Margriet

December 03, 2003 - 12:12 AM
familie van Lookeren Campagne
from Netherlands
Beste Evert, Corry en Emma en familie Bart,
Na het lezen de website zijn wij diep onder de indruk. Veel sterkte.
Beste Jan Jaap en Bart,
Bart, breng Jan Jaap naar huis.
Jan Jaap, wij willen je weer zien kussen met Emma.
Breng ons allen een surprise!
Je overburen fam v. L.C.

December 03, 2003 - 12:46 AM
Michael
from Netherlands
Heel véél sterkte, weet dat veel zeilers meeleven met deze 2 zeilers en hun familie en vrienden!

December 03, 2003 - 10:25 AM
Vlasblom Jan
from Netherlands
Fam Bart en Toxopeus,
Heel veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd, ik hoop dat jullie en wij snel iets te horen krijgen van Hein en Jan Jaap.
Groeten,
Jan, monica en Gregor Vlasblom
P.S. Ik ben de overbuurman in de haven (Haringvliet) Gorgeous

December 03, 2003 - 11:01 AM
Kees en Helma Don
from Netherlands
Beste Jan en families, We leven met jullie mee. Heel veel sterkte.
Kees en Helma

December 03, 2003 - 11:51 AM
Petra Bodenstaff en Arjan Nieuwenhuizen
from Netherlands
Jan, we houden je logboek met spanning in de gaten. Heel veel succes, sterkte en we behouden alle hoop!

December 03, 2003 - 12:15 PM
Marieke en Maud
from Netherlands
Hallo,
Marieke en Maud wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijden, en hopen dat er snel positief nieuws komt
Marieke en Maud ,en de rest van Maasgroep 18

December 03, 2003 - 12:23 PM
Annie en Henry Engelaer
from Netherlands
Lieve Corry, beste Evert!
We waren in Wenen toen voor het eerst van de problemen aan boord van Welsh Dragon hoorden. Wij wensen jullie erg veel sterkte en blijven samen met jullie hopen op een goede afloop.
Annie en Henry

December 03, 2003 - 12:28 PM
Annie en Henry Engelaer
from Netherlands
Beste familie Bart. Laten we de moed niet verliezen, maar wensen jullie onder deze omstandigheden wel veel sterkte toe.
Annie en Henry Engelaer

December 03, 2003 - 12:58 PM
Pieter en Marlène Woud
from Netherlands
Zolang het tegendeel niet is bewezen zijn wij overtuigd van de onverzettelijkheid van Hein. Wij hopen nog steeds op een goede afloop.

December 03, 2003 - 01:01 PM
Jeffrey
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Hein en Jan Jaap,
Ik hoorde het bericht pas gisteren avond laat van onze schipper. Ik was me behoorlijk rot geschrokken. Jan Jaap heeft een paar keer met ons meegevaren. Ik wil jullie veel sterkte wensen in deze dagen van onzekerheid en hoop dat jullie veel steun zullen hebben aan de talloze positieve reacties via de website. Ik blijf met jullie meehopen op een goede afloop van dit avontuur,
J.R. Remy

December 03, 2003 - 01:33 PM
Dick-Jan en Anneke
from Netherlands
Hallo Jan,
Wij wensen iedereen heel veel sterkte en geluk in deze moeilijke tijd en hopen dan Hein en Jan Jaap weer gezond en wel voet aan wal zullen zetten!
Groeten,
Dick-Jan en Anneke
"Tulla"

December 03, 2003 - 02:55 PM
P. van Rinkhuyzen
from France
Vrienden en familie van de zeilers, ik wens jullie heel veel sterkte toe en volg alles op de voet. blijf moed houden, zolang het tegendeel niet is bewezen zijn komen ze nog terug! sterkte

December 03, 2003 - 03:53 PM
Hans Weerheim
from Netherlands
Beste Corry en familie,
We vernamen de berichten over Jan Jaap afgelopen weekend via jouw moeder / mijn moeder.
We wensen jullie veel sterkte toe in deze onzekere tijd, blijf moed houden!
Groeten van Hans en Anneke, Rutger, Angela Weerheim uit Boskoop, en de fam Weerheim uit Berkel en Rodenrijs

December 03, 2003 - 04:06 PM
Niek Rozemeijer
from Netherlands
Hoewel nut van bidden alom omstreden is, bid ik toch, dat Jan Jaap en Hein behouden varen en dat zij snel hun naasten in de armen mogen sluiten. Ik wens met name de familieleden en de direct naasten sterkte toe in deze spannende tijd.

December 03, 2003 - 04:10 PM
Jan Bart
from Netherlands

De zoektocht per vliegtuig die gisteren werd ondernomen door Evert, Frans, Carel, en de twee piloten heeft helaas niet opgeleverd wat wij allen hoopten.

Wat opviel was dat nabij de kust vrij veel scheepvaart werd waargenomen maar dat verder op zee geen enkel schip werd gesignaleerd. Dat geeft aan dat de Welsh Dragon ook niet snel zal worden gezien en dat de kans nog altijd bestaat dat ze onopgemerkt hun weg vervolgen.

Vandaag wordt door "ons" team nog één gebied doorzocht. De weersomstandigheden zijn voor het zoeken naar verwachting goed. Wanneer de Welsh Dragon nog onderweg is heeft die de wind helaas pal tegen en de verwachting is dat dat nog zeker 5 dagen zo blijft. Dat betekent dat Hein en Jan Jaap onder noodtuig voorlopig geen voortgang richting de kust zullen kunnen maken.


December 03, 2003 - 04:14 PM
Arjan Truijens
from Netherlands
familie Bart,
bij deze wil ik jullie heel veel sterkte toewensen.
groeten,
Arjan Truijens, Haarlem.

December 03, 2003 - 04:14 PM
Isabela Blanke
from Brazil
Dear family Toxopeus, i don´t know if you remember me, but i am Isabela from Recife, i met you on the yacht club... Hedzer told me what happened and i am doing lots of positive thinking for you and Jan Jaap. Lots of love, Isabela

December 03, 2003 - 04:35 PM
Lenny van Roosendaal-Hoogerbrugge
from Netherlands
Cor, Evert, familie Bart,
Zojuist jullie laatste berichten gelezen. Helaas nog niemand gevonden. Wat goed dat zoveel mensen meehelpen en meewerken. Wij kunnen aan jullie denken en doen dat ook vaak. Veel sterkte.

December 03, 2003 - 04:41 PM
ed&carla S/Y Bolero
from New Zealand
Helemaal eens met Isabelle! Laten we via gebed, meditatie of positieve gedachtekracht Jan Jaap, Hein en de betrokkenen steunen! Houd moed!

December 03, 2003 - 06:48 PM
Anneke Wik en Cor Kluijt
from Netherlands
Beste familie Bart en Toxopeus,
Ook wij leven heel erg met jullie mee en hopen op snel goed bericht. Veel sterkte toegewenst.

December 03, 2003 - 07:13 PM
Sonja De Kluiver-Weerheim
from Netherlands
Beste Corry, Evert en familie,
Wij wensen jullie heel veel sterkte toe in deze onzekere tijd in verband met de omstandigheden van Jan Jaap.
Hartelijke groet,
Leo, Sonja, Leander, Louelle en Marlieke de Kluiver-Weerheim

December 03, 2003 - 07:18 PM
Peter en Jolanda Droogh
from Netherlands
Ook wij hopen op goede afloop van deze trip.

December 03, 2003 - 07:49 PM
frank
from Belgium Beste mensen.
Ik volg sinds gisteren de website en wens jullie veel sterkte, ik duim voor een goede afloop

December 03, 2003 - 08:14 PM
Els
from Netherlands
ook hier in Oostvoorne wordt erg met jullie meegeleefd. Ik bezoek de website een aantal keren per dag en hoop met jullie op een goed afloop. Allemaal heel veel sterkte gewenst!

December 03, 2003 - 08:35 PM
Maarten
from Afghanistan
op de site van vaart.nl staan nieuwsberichten en verwijzingen over de zoektochten.
Hou vol, hou hoop!
Maarten

December 03, 2003 - 08:36 PM
maarten
from Spain
Er wonen wel veel vrienden in Afghanistan! Ik ook per ongeluk even!

December 03, 2003 - 08:51 PM
Marianne Penning de Vries
. from Netherlands
Al ruim een maand volg ik berichtgeving via deze website, erop attent gemaakt door mijn zoon Nicolas en pas nu besef ik dat een groot deel van onze voorouders - als zeevarende natie - zo'n situatie ook vele malen meegemaakt moet hebben. Een schrale troost maar toch, zolang er nog 'n beetje hoop is, is er leven. Sterkte, vooral voor de naaste familieleden en mijn nichtje Emma.
Marianne Penning de Vries.

December 03, 2003 - 09:35 PM
Jikke
from Netherlands
Jan Jaap,
kom maar snel thuis, iedereen wil je weer zien!!!
liefs en sterkte!
Nieuw Zeelandse Hug,
Jikke

December 03, 2003 - 10:02 PM
Arie Banks
from Netherlands
Ik hoopte nog wat positiefs te kunnen lezen op de site over de trip maar helaas. We blijven hopen

December 03, 2003 - 10:11 PM
elly van den hoven
from Netherlands
Beste Corry en verdere familie, wij wensen jullie alle sterkte in deze moeilijke tijden.
Wij leven, bidden en hopen met jullie mee.
Hou vol, hoop doet leven.
Veel liefs! Elly

December 04, 2003 - 09:52 AM
Nanneke Senior
from Netherlands
Beste Corry en Eef,
Heb iedere dag het nieuws gevolgd en leef erg met jullie mee. Heel veel sterkte toegewenst en ik blijf met jullie mee hopen.
Liefs van Nan Senior

December 04, 2003 - 11:47 AM
Egbert Vennik
from Netherlands
Beste Corry, Evert en Emma,
Gezien de laatste berichtgeving van de Welsh Dragon (3 nov) is het m.i. zeer waarschijnlijk dat de mannen onder noodtuig varen. Als we dan hun te verwachten snelheid in ogenschouw nemen, daar bij in gedachten houdende dat ze bij het ontwijken van de storm waarschijnlijk in een windstilte gebied zijn gekomen, dat contact met andere schepen vanaf slechts hele korte afstand mogelijk is, maar vooral de enorme ervaring en het karakter van de mannen in gedachten houdende, dan is het m.i. volledig reeël om aan te nemen dat de mannen binnenkort gewoon ergens binnenlopen met de meest spectaculaire verhalen. Houdt moed.
Egbert Vennik

December 04, 2003 - 01:06 PM
Jaap van der Tas
from Netherlands
Beste Corry en Evert, In de krant las ik al eerder over het vermiste Nederlandse zeilschip. Van Aad hoorde ik vandaag dat Jan Jaap een van de twee bemanningsleden is. Na de eerste grote schrik heb ik het logboek gelezen. Ik hoop intens op een behouden thuiskomst van Jan Jaap en leef erg met jullie mee.
Heel veel sterkte, Jaap

December 04, 2003 - 04:41 PM
Jan Bart
from Netherlands
Zoeken voorlopig gestaakt.

Ook de zoektocht van gisteren heeft helaas geen spoor van de Welsh Dragon opgeleverd. Het zicht was wel zodanig goed dat volgens Evert, Frans en Carel vrijwel zeker kan worden uitgesloten dat de Welsh Dragon zich in het door hen doorzochte gebied bevond. De berichten aan de scheepvaart waarin gevraagd wordt extra goed uit te kijken naar de Welsh Dragon worden nog steeds uitgezonden en we hopen uiteraard dat dat binnenkort iets oplevert.

December 04, 2003 - 04:54 PM
Ben Kooij (Zeilschool Haringvliet)
from Netherlands
Beste Jan, familie Barth en Toxopeus,
Zoals velen kijk ik elke dag op de site voor nieuws, er gebeurd werkelijk van alles, maar helaas zit het verlossende bericht er nog niet bij.
Laten we allen moed blijven houden op een goede afloop.
Nogmaals veel sterkte.
Ben (en Jannie) Kooij (collega instructeur Jan Jaap)

December 04, 2003 - 10:14 PM
Peter Toxopeus
from Netherlands
Hallo allemaal, Ik vind het echt fantastisch dat jullie zo meeleven. Het is een erg onzekere tijd waarin uiteraard vooral de naaste familie van Hein en Jan Jaap het erg moeilijk hebben. Ik wil ze hierbij alle sterkte van de wereld toewensen. Dat neefje van me komt echt wel weer opdagen, hij zal potverdrie wel moeten, hij heeft nog zo veel te doen.

December 04, 2003 - 10:32 PM
Jeroen Hanemaaijer
from Netherlands
Veel sterkte toegewenst in deze spannende en onzekere tijd!

December 04, 2003 - 11:57 PM
John & Gerry Griffioen
from Netherlands
Joke, Jan en familie en fam.Toxopeus,
Ondanks dat niets gevonden is, blijven we hopen en bidden voor een behouden thuiskomst. Hein en Jan Jaap en ook jullie allemaal blijven voortdurend in onze gedachten.
John&Ger

December 05, 2003 - 08:23 AM
Leo en Astrid Gouw
from Netherlands
Beste familie Bart en Toxopeus,
Wij hoorden gisteren van de vermissing van de Welsh Dragon en zijn opvarenden Hein en Jan Jaap en hebben gisteravond het log boek gelezen.
Vanaf nu zullen we het logboek blijven volgen en hopen op goed bericht.
We leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte en snel goed bericht.
Leo en Astrid Gouw

December 05, 2003 - 10:26 AM
Fam. Dee
from Netherlands
Fam. Toxopeus en andere familie,
We volgen dagelijks het nieuws op de website en leven met jullie allen mee.
Heel veel sterkte voor allemaal!
Fam. Dee - Kralingseweg 281

December 05, 2003 - 10:47 AM
Frouk en Rien Segaar
from Netherlands
Geschrokken van de berichten in de krant en op de TV e.e.a. op de site opgezocht. De zee is zo groot en een boot maar een notendopje. We hopen met jullie allemaal dat ze een dezer dagen boven water komen! fijn dat Jan Jaap nog net vis spullen had aangeschaft!
Sterkte!, we hopen mee!
Rien en Frouk Segaar

December 05, 2003 - 01:07 PM
Jean-Paul
from Netherlands
Beste Jan en familie Bart en Toxopeus.
Geschrokken zijn wij hier op het bedrijf enorm. Wij wensen jullie heel veel sterkte toe met de zoektocht naar Hein en Jan Jaap. Als wij iets kunnen doen geef maar een gil.

December 05, 2003 - 01:09 PM
Beekhuizen
from Netherlands
Wij wensen de familie Bart en de familie Toxopeus veel sterkte en blijf vertrouwen in de goede afloop.
groeten
familie Beekhuizen
Somelsdijk

December 05, 2003 - 02:12 PM
Pieter & Kees
from Netherlands
Wij volgen de site dagelijks in de hoop het goede bericht van hun aankomst te kunnen lezen.
Wat zou het mooi zijn indien je behalve een 'noodsein' ook een knop had om een 'alles OK' sein te verzenden. bv in die gevallen dat je onder noodtuig vaart.......
Sterkte allen !
Pieter Mars & Kees Radius

December 05, 2003 - 04:19 PM
Aad en Tineke Hoek
from Netherlands
Beste families Bart en Toxopeus,
Wij volgen iedere dag het logboek en wensen jullie veel sterkte in deze spannende dagen. Ook wij blijven vertrouwen in een goede afloop en leven met jullie mee.
Aad en Tineke Hoek (WVH)

December 05, 2003 - 04:21 PM
René van der Stoep
from Netherlands
Beste Corry, Eef, Jan en verdere familie,
Met grote belangstelling volg ik de actuele informatie via jullie website. Ik besef de welhaast ondraaglijke spanning die jullie momenteel moeten doormaken. Daarnaast heb ik bewondering voor de wijze waarop jullie met de situatie omgaan. Met jullie heb ik nog steeds vertrouwen in de kennis en kunde van Jan Jaap en Hein. Ik hoop van ganser harte op een goede tijding. Ik wens jullie veel sterkte toe in deze vervelende periode.

December 05, 2003 - 04:27 PM
Petra Saive-Smit
from Netherlands
Beste Familie's
Via deze weg wil ik jullie heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijden!
Petra Saive-Smit
(dochter John Smit)

December 05, 2003 - 06:04 PM Guido Goos from Belgium Ik wens de zeilers en families veel sterkte en hoopt op een behouden thuiskomst

December 05, 2003 - 06:28 PM
Marieke Evertsen
from Netherlands
Beste families,
Net als ieder ander ga ook ik ervan uit dat alles goed komt en JJ en Hein binnenkort een haven binnen varen.
Tot het zover is, heel veel sterkte gewenst.
Marieke

December 05, 2003 - 07:14 PM
Han en Greet Hoogendoorn.
from Netherlands
Wij leven erg met jullie mee in deze onzekere en bange dagen. Alles is nog mogelijk en voor wanhoop is het te vroeg. Probeer rustig te blijven.

December 05, 2003 - 10:25 PM
Cees Baars
from Netherlands
Hoewel ik beide heren niet eens persoonlijk ken, ben ik er eigenlijk best wel in mijn hoofd mee bezig, met wat er mis kan zijn (gegaan).
Hopelijk loopt alles toch nog goed af, en is de grote natte vlakte deze zeilers genadig. Sterkte.

December 06, 2003 - 01:20 AM
Floris
from Netherlands
Nogmaals eenieder veel sterkte toegewenst, blijf hopen aub.
Floris en fam...

December 06, 2003 - 03:18 AM
Cor Baltus
from Netherlands
Ik heb pas de laatste dagen het nieuws gevolgd. Ik was meer bezig met de reis van vrienden die nu op de Kaap Verden zitten. Ik hoop oprecht dat er binnenkort goed nieuws komt.
Ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte en kalmte toe!

December 06, 2003 - 03:29 AM
Vishal Khanna
Chief Officer MV Cast Prospect
Dear Mr. Jan
Received your e-mail today. I was hoping that after the initial intimation to the Netherlands and UK Coast guards of the conversation I had with the above mentioned vessel, we would soon receive information that the Welsh Dragon had made it safely to its intended destination. It has been very distressing to hear from you today that there has up to now been no information received about the well being of the yacht and its crew. Please find below the conversation I had with the Welsh Dragon.

It was about 1800 local time (also 1800 UTC) Wednesday 26th november, the weather was very rough and it was dark already. Our vessel was proceeding on its westerly course towards Montreal on reduced speed due to extreme weather being experienced at that time. On the north of us about 20 miles was another tanker vessel also west bound for New York (I knew this from the AIS system).

Under above circumstances I heard a call on the VHF channel 16- "this is welsh dragon calling for radio check on ch 16". On hearing this I initially thought that it may be the other west bound vessel calling, but the name I heard on the VHF was "Welsh Dragon" and I knew that the other vessel was by another name. Anyway I went across to the AIS and checked the display, sure enough the only other vessel within VHF range on AIS was not the Welsh Dragon but the same tanker which was west bound. On the radar also I did not detect any target on large or short range. It was a possibility that the vessel calling for a radio check was not fitted with AIS so it did not appear on our AIS display or then the VHF contact I heard was over a very long distance. As I was checking the radar and visually around and waiting for any other vessel to acknowledge the call, within a minute of the initial call, the call was repeated once again. This time I was right next to the VHF and I heard the name of the calling vessel as the "welsh dragon" the man making the call was speaking English with an accent and he was to the very short in his conversation. I replied to the call by saying "station calling for radio check, this is the Cast Prospect reading you loud and clear on Ch 16". I knew the name of the calling vessel to be the Welsh Dragon but due to the accent of the speaker and the humming on the VHF radio of the caller it was not very clear. In the circumstances prevailing I had a good idea from my past experience that in all probability I was speaking to a sailing boat and not to a ship in the area. My answer to the radio check was promptly replied with a brisk acknowledgement - "this is welsh dragon, thank you for the radio check reading you loud and clear". Once again (the third time) the caller had identified his vesselname. The speaker did not make any more conversation and this was the last information exchange I had with the vessel.

The weather was very bad that night to be out sailing, I felt like asking the caller (presuming that it was a sailing boat) his exact location (as I had not been able to detect his presence). However I felt that the caller was not too comfortable with the English language and as we were close to the coast and there was no indication of distress in the callers voice I thought no further about this matter at this time. I was relieved by the third officer for dinner shortly after this. When I handed over the watch to him I told him "there is a sailing boat - welsh dragon - in the area. I have done a radio check with her but I cannot detect her on radar or visually, keep a good visual check because we may not detect her on the radar because of the sea clutter". When I came back from dinner after 30 minutes, there was no report of any sighting or further contact.

Next morning when I came to watch at 0400 the second officer showed me a message received overnight on the Sat C saying that the Welsh Dragon was reported missing over a number of days. The moment I saw the name of the vessel I knew I had spoken to her, just a few hours ago, I was very clear in my mind about this. The captain has just left the bridge (he was there because the weather was very bad overnight). I called captain and told him about the conversation I had the night before with the sailing boat. We contacted the coast guards and reported the radio contact we had with the Welsh Dragon.

Trust the above information would be of some use to you, meanwhile I can on my end only wish for fair winds and the safe return of your brother and his crew. Yours truly, Vishal Khanna

December 06, 2003 - 04:36 AM
Theo Greven
from United States
Ik heb de laatste dagen alles gelezen.
Ik wens uw allen sterkte.
Theo a/b s/v Stella Maris
St. Pete Beach, Florida

December 06, 2003 - 02:17 PM
Anton van Weijen
from Netherlands
De zoektocht is gestaakt. Dit is de boze droom van elke zeiler. Ik kan alleen maar zeggen dat ik met u meeleef in deze zware tijd. Heel veel sterkte.

December 06, 2003 - 03:57 PM
Kees en Gaby Vink
from Netherlands
Beste familie Hein en Toxopeus,
Dagelijks volgen wij de berichten in de hoop te vernemen dat Hein en Jan Jaap behouden zijn. In gedachte zijn wij bij hen. Wij leven met u mee en wensen u veel sterkte.
Gaby en Kees

December 07, 2003 - 12:16 PM
Anton Dalhuijsen
from Netherlands
Heel veel sterkte. Geef de hoop niet op.
Anton.

December 07, 2003 - 02:34 PM
Evert en Corry
from Netherlands
Bericht voor alle familie en vrienden van Hein en Jan Jaap.
Wij willen met nadruk vertellen dat het zoeken door de familie beslist niet is gestaakt. Er worden nog steeds oproepen aan schepen doorgegeven om uit te kijken naar de Welsh Dragon. En zodra er een nieuwe aanwijzing komt staan zowel de Kustwacht als wij in de startblokken om zo snel mogelijk te kunnen zoeken. Bovendien blijven wij met vele instanties in contact en houden zo de vinger aan de pols.
Wij houden moed en vertrouwen op een goede afloop.

December 07, 2003 - 02:35 PM
kapt. jan-harm de vries
from Netherlands
heel veel sterkte dezer dagen,
heb zelf op 29 aug. 2003, onderweg naar het panama kanaal, het nederlandse zeiljacht nelson uit oostwoud van jan van vlijmen gevonden op 550 mijl ten noord oosten van frans guyana.
helaas was jan van vlijmen toen niet meer aan boord! maar geef de hoop niet op!!!!!!!!
weet wat jullie moeten doormaken.
veel sterkte
kapt. jan-harm de vries

December 07, 2003 - 05:46 PM
Joost de Waal
from Netherlands
De oceaan is zo groot, en een bootje zo klein. Het lijkt dan zoeken naar een speld in een hooiberg.
Hou moed, eens moet er een bericht komen, hopelijk een goed bericht.
We leven met jullie mee.
Joost & Anne

December 07, 2003 - 08:26 PM
dick vander Kraan
from Netherlands
beste corry en evert en anderen vannacht komt een boot binnen from canada bij de eecv op de maasvlakte daar ga ik wederom informeren betreffende gegevens die geleverd worden via de coastgard,
groet Dick

December 07, 2003 - 08:38 PM Michel de Reus from Netherlands Beste Jan en natuurlijk ook familie Bart en Toxopeus. Wij wensen jullie veel sterkte en hoop toe in deze moeilijke dagen die nu voor de deur staan. Geef de hoop echter niet op, en blijf hopen op een wonder. Michel, Joke, Kevin en Dominique de Reus (Esprit de Mer, WSV Haringvliet)

December 07, 2003 - 09:02 PM
Ben van Helden
from Netherlands
Beste Jan en fam. Bart en Toxopeus,
Ik werd getriggerd door de berichten in de krant. Ik hoop dat jullie snel iets horen. Veel sterkte toegewenst.
Ben

December 08, 2003 - 09:49 AM
Menno van Dijk
from Netherlands
Ik hoop dat er snel toch een positief bericht komt.
Menno

December 08, 2003 - 10:27 AM
Hans Harms
from Netherlands
Jan en familie,
Er gaat geen dag voorbij zonder aan jullie te denken.
Heel veel sterkte.

December 08, 2003 - 11:34 AM
nels
from Netherlands
Hallo
Hein en Jan Jaap ik zat vanochtend op de fiets en moest denken aan jullie ontberingen want wat was het koud (waterkoud)
Ik weet dat jullie een groot doorzettingsvermogen hebben houdt vol.
Maar het zal wel prettig zijn als we iets van jullie te horen krijgen
Ik wens familie vrienden kennissen ooms en tantes neven en nichten heeel veel sterkte toe.
Gr Nels (oude buurjongen)

December 08, 2003 - 12:14 PM
Nicolas
from Netherlands
check het logboek, daar staat een link in naar zeilen punt com

December 08, 2003 - 12:15 PM (
bijdrage Robert Jan van Leeuwen)
http://www.zeilen.com/publish/article_1076.shtml

December 08, 2003 - 02:59 PM
Hanneke Bes
from Netherlands
Lieve familie van Jan Jaap en Hein,
Het zal moeilijk zijn in deze tijd van het jaar, geslingerd tussen hoop en vrees. Blijf moed houden. We trekken ze met ons aller gedachten snel naar Nederland.
Hanneke
collega Haringvliet

December 08, 2003 - 04:19 PM
van drongelen
from Netherlands
lieve mensen,
Hou moed.
Bert, Jolanda Siebe, Casper en Menno van Drongelen

December 08, 2003 - 07:11 PM
Hendrik Smit
from Netherlands
Aan allen die betrokken zijn in deze moeilijke tijden, moed houden is het motto.
Hendrik, Truus en de boys.

December 08, 2003 - 09:25 PM
ed en carla S/Y Bolero
from New Zealand
Lieve Corry, Evert, fam. van Hein, Emma, alle betrokkenen en medelevenden
Wie weet hebben ze nu wind mee! Hoeveel vis zullen ze al gevangen hebben? Zoals ze hier in Nieuw-Zeeland zeggen: Keep the spirit up, bugger!

December 09, 2003 - 04:21 AM
Miriam & Stephen Walsh
from United Arab Emirates
Lieve Mevr Bart, Anneke, Jan en Mieke; en de familie van JJ
Ook de gemeenschap in Dubai is op de hoogte van de situatie. Het voelt als een lange donkere nacht, maar vlug zal de zon weer opkomen met de verschijning van Hein, JJ of nieuws.
Veel Sterkte

December 09, 2003 - 10:27 AM
Ron en Angela Banning,
from Australia
Heel veel sterkte gewenst en we hopen op een goede afloop

December 09, 2003 - 01:12 PM
Ruben
from Netherlands
Veel steun en sterkte toegewenst in deze zware tijden. Het nieuws wordt dagelijks door velen gevolgd en hopelijk is er een "happy end" aan deze nachtmerrie.......Hou vol!! Het beste, Ruben

December 09, 2003 - 03:16 PM
Tora Ehrlich
from United Kingdom
Dear Corry & Evert,
I saw you both on Nova. Until then i had not heard. I wish you all the strength to get through these very hard times.
Much Love Tora.

December 09, 2003 - 03:33 PM
Dick Everwijn
from Netherlands
Ondanks het feit dat ik geen van beide zeilers persoonlijk ken, volg ik de ontwikkelingen op de site al vanaf het begin van de tocht. Als gedreven zeiler leef in bijzonder mee en denk me goed in te kunnen beelden hoe moeilijk deze onzekere tijd voor familie en vrienden moet zijn. Ik wens hen veel sterkte toe en hoop net als alle anderen op een snelle en goede afloop.

December 09, 2003 - 06:16 PM
Frank Krug
from Netherlands
Ik sluit me van harte aan bij iedereen die de beide families sterkte toewenst in deze onzekere tijd. Blijven hopen op een goede afloop!

December 09, 2003 - 07:19 PM
Marianne Roelofs
from Netherlands
Voor iedereen weer even een hart onder de riem....blijf hopen.
Marianne

December 09, 2003 - 08:57 PM
Jillis Mani
from Netherlands
Je kunt dit niet bevatten,
Je kunt alleen hopen,
En wij blijven hopen.
Jillis Mani + familie

December 09, 2003 - 09:03 PM
Rob van Kasteel & Hilde Westera
from Netherlands
Moed houden. Hoop verloren is alles verloren. We denken aan jullie en hopen mee!

December 09, 2003 - 09:56 PM
Mario de Kruijff
from Netherlands
Beste familie Bart en Toxopeus,
Heel veel sterkte in deze moeilijke tijden. We blijven vertrouwen op een goede afloop.
Groeten, Mario de Kruijff

December 09, 2003 - 11:03 PM
Rik van der Graaf
from Netherlands
Beste Jan, familie Bart en familie Toxopeus
Ik leef met jullie mee en blijf hopen op een goede afloop. Veel sterkte toegewenst.

December 10, 2003 - 12:53 AM
Arie Banks
from Netherlands
Tjonge,
Nog steeds niets van de zeilers gehoord.
Woorden schieten me een beetje te kort.
De familie veel sterkte toegewenst.
Arie Banks

December 10, 2003 - 07:38 AM
Douwe Wienke
from Netherlands
Soms lees of zie je verhalen van mensen die onder bijna onmogelijke condities weten te overleven. Ik hoop van harte dat dit ook voor deze jongens geldt. Veel sterkte toegewenst!

December 10, 2003 - 09:17 AM
Dick-Jan Pasterkamp
from Netherlands
Beste Jan, familie Bart en Toxopeus
Via het nieuws vernomen wat er aan de hand is. Het lijkt me vreselijk om dit mee te maken. Wij hopen dat alles toch weer goed afloopt en wensen jullie daarbij veel sterkte toe.
Anneke & Dick-Jan
Tulla

December 10, 2003 - 09:25 AM
Watersportverbond
from Netherlands
Beste familie Bart en Toxopeus,
Wij leven met jullie mee en volgen sinds kort ook de site. Wij wensen jullie heel veel sterkte en hopen met jullie op een goede afloop!
Bestuur en medewerkers van het Watersportverbond

December 10, 2003 - 10:43 AM
Joost van Rooy
from Netherlands
Beste Corry en Evert,
In Kaapstad werd mij duidelijk dat het zeilen bij Jan Jaap in het bloed zit. Hij zal er alles aan doen om zeilend terug te komen want het is een doorzetter. Blijf hoop houden en veel sterkte, Joost van Rooy

December 10, 2003 - 11:22 AM
Carola Bijkerk
from Netherlands
Beste familie Toxopeus en Bart,
Nadat ik van mijn collega, Yvonne Toxpeus heb gehoord dat de neef van haar man vermist werd bezoek ik iedere dag de site om op de hoogte te blijven.
Ik wens u en uw naaste heel veel sterkte en hoop natuurlijk op een goede afloop. Laten we hopen op het mooiste kerstcadeau van de wereld, de terugkeer van Jan Jaap en Hein.
Met vriendelijke groet,
Carola Bijkerk-van Kan

December 10, 2003 - 06:32 PM
ad van Bussel
from Afghanistan
Beste Corry en Evert,
Tweemaal daags kijk ik of er soms al nieuws is, maar helaas tot nu nog steeds geen nieuws. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe jullie deze spanningen moeten verwerken. Ik wens jullie alle mogelijke sterkte toe en blijf hopen en geloven in een goede afloop.
Ad en Tosca

December 10, 2003 - 09:55 PM
A. Weerheim
from Netherlands
Beste Corry, Evert, fam. Toxopeus en fam. Bart,
Hoorden afgelopen weekend over vermissing van Jan Jaap en Hein van mijn ouders. Wij hopen en bidden dat ze beide spoedig weer terecht zullen zijn !!!
Heel veel sterkte in deze onzekere tijd !
Alex, Joke en kids Weerheim, Dokkum

December 10, 2003 - 09:57 PM
wil de Graaf
from Netherlands
Lieve Corry en Evert en familie van Hein,
Corry ik heb je telefoontje gemist, jammer, maar langs deze weg wilde ik jullie toch weer moed inspreken.
Ik las dat het zoeken niet gestopt is, gelukkig maar. Zoals iedereen hoop ik gauw te lezen dat het zoeken succesvol is geweest. Hou moed, we denken aan jullie.
Wil de Graaf en Yvon

December 11, 2003 - 12:12 AM
kora van dee
from Netherlands
Fam. Bart en fam. Toxopeus
Blijf hopen en heel veel sterkte deze moeilijke dagen
kora

December 11, 2003 - 11:42 AM
Martin de Vreede
from Netherlands
Beste fam. Bart en Toxopeus,
Geef de moed niet op en blijf hopen!
Jelle, Tiny, Martin de Vreede

December 11, 2003 - 02:59 PM
Jeroen Wolzak
from Netherlands
Als oud schoolgenoot herken ik Hein in het logboek.
Mompelend "waar gaat al die drukte om" stapt hij straks weer aan de wal. Sterkte in afwachting van hun thuiskomst.
Jeroen

December 11, 2003 - 05:20 PM
P. van Rinkhuyzen
from France
In deze situatie een moeilijke zaak, maar houd moed! Wij volgen ook hier alle ontwikkelingen op de voet en hebben een rotsvast vertrouwen in een goede afloop van dit avontuur.
P. van Rinkhuyzen

December 11, 2003 - 05:53 PM
l.remmers
from Netherlands
Blijf geloven in een veilige terugkomst. Onze gedachten zijn bij jullie, families Bart en Toxopeus.
L. Remmers

December 11, 2003 - 07:48 PM
Elly en Pascale de Rooy
from Netherlands
Beste Corry en Evert en de Fam.Bart
Wij willen jullie heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. We hopen dat de Familie weer spoedig herenigd zal worden. Hopelijk dat de autoriteiten jullie goed nieuws zal brengen
Nogmaals heel veel sterkte
Elly Pascale Jenny

December 11, 2003 - 10:16 PM
Paul Muschter
from Netherlands
Beste JJ & Hein,
Het is koud aan het worden op de oceaan en zee richting NW-Europa. Misschien kunnen jullie beter via ZW-Europa of Noord-Afrika gaan. Misschien zijn jullie dan iets later thuis, het is daar wel warmer. Wel opschieten hoor, want er wordt op jullie gerekend met de kerstdagen! Voor jullie alle sterkte, wijsheid bij het nemen van besluiten en vooral veel warmte in deze korte koude donkere dagen. Geen bericht = goed bericht! Alle familie en vrienden wens ik ook veel sterkte in deze onzekere dagen. Ik blijf rekenen op en geloven in jullie behouden thuiskomst.
Paul Muschter
Collega Zeilschool Haringvliet

December 12, 2003 - 11:26 AM
Gert Jan Molenaar
from Netherlands
Pijn.
Als ik wakker wordt denk ik aan ze
Als ik eet, hebben ze nog wat gevangen?
Als ik op internet kijk, zijn ze vannacht gevonden?
Als ik drink, hebben ze nog water?
Als het regent, ze hebben weer water
Als ik de stekker in het stopcontact doe.. stroom
Als ik in de auto stap... vooruit
Als het waait, ze gaan vooruit
Als het noord oost waait, ze gaan verkeerd
Als ik werk...
Als ik thuis kom, zouden ze al...?
Hopend op een goede afloop en in gedachte bij jullie...
Gert Jan

December 12, 2003 - 11:55 AM
Astrid de Mol
from Netherlands
Beste Corry, van Marina en Roy hoorde ik over de 'vermissing'. hierbij wil ik mijn bezorgdheid (als moeder van 2 dochters) uiten en leef met jullie mee. Ik hoop dat ze toch nog voor Kerst thuis komen......liefs,
Astrid

December 12, 2003 - 12:34 PM
PeJe
from Netherlands
Oké Hein, jij hebt gewonnen...
`k zal nooit meer met jouw boot tikkertje spelen met de groene HV tonnen......
en nou melden !!!!
zondag ben ik jarig en ik heb maar
een wens....
jj en hein, maak dat waar !!
PeJe
Collega Zeilschool Haringvliet

December 12, 2003 - 09:27 PM
Nanda van Dijk
from Netherlands
Beste Evert, Corry en fam. Bart.
Iedere dag lees ik het logboek en hoop op een goed bericht. Veel sterkte in deze tijd. Een oom van mijn schoonzusje kwam ook ooit, na lang vermist te zijn tijdens het zeilen, zomaar binnenlopen, dus we houden hoop!
liefs van Nanda.

December 13, 2003 - 01:37 PM
Donald Pranger
from Netherlands
Beste Fam. Bart en Toxopeus
dat was schrikken toen ik het bericht las dat de mannen vermist waren maar na een poosje wint dan toch het vertrouwen dat de mannen vandaag of morgen aan wal stappen en zeggen wat zeuren jullie nou over vermist zijn we waren gewoon effe niet bereikbaar maar we zijn der toch weer? Er op vertrouwende dat alles weer op zijn pootjes terechtkomt wens ik jullie heel veel strekte en vertrouwen in de terugkeer van Jan Jaap en Hein.
Groeten Donald.

December 13, 2003 - 07:51 PM
J.Gehrels
from Netherlands
raar gevoel als je het haringvliet passeert, wens u veel sterkte
zijn er nog acties gaande?
waar op internet kunnen schippers lezen dat de welsh gezocht wordt?

December 14, 2003 - 10:21 AM
Roland
from Netherlands
Iedere keer als ik lang de winkel rij,
Iedere keer als ik op weg naar huis bijna langs jullie huis rij,
Iedere keer als ik naar buiten kijk waar twee kaarsen branden,
Iedere keer als ik maar een zeilboot(tje) zie
Iedere keer als ik het buiten zie regenen.
dus eigenlijk elke dag denk ik aan jullie.
Veel liefs Roland

December 14, 2003 - 01:07 PM
Joan en Stefan Verschoor
from Netherlands
Beste Corry en Evert, familie Bart,
Stefan en ik wensen jullie heel veel steun met het voortzetten van de zoektocht........
geef het niet op!!!! Wij denken veel aan jullie.............
Als we ook maar iets kunnen doen dan horen wij dat graag.
Natuurlijk blijven wij heel hard duimen voor een goede afloop.
Heel veel sterkte,
Joan en Stefan

December 14, 2003 - 01:45 PM
Fabian Dijkstra
from Netherlands
ik wens jullie veel sterkte en ik blijf duimen voor jullie en hoop dat ze terug komen

December 14, 2003 - 03:44 PM
Yolanthe Buurman
from Netherlands
Beste allemaal,
Ik heb via via gehoord en tevens ook van de tv over de vermissing.
Ik wens jullie heel veel sterkte toe.
Groetjes van een Collega

December 14, 2003 - 06:34 PM
Leo van Eijk
from Netherlands
Een leerling kwam het vertellen.
Dat is schrikken Jan Jaap en zijn vriend vermist.
Ik wens jullie heel veel strekte en vertrouwen in de terugkeer van Jan Jaap en Hein.

December 14, 2003 - 11:31 PM
Ben Kooij (collega zeilschool)
from Netherlands
Hoi Jan Jaap en Hein,
Vandaag hebben we de nieuwe tijdelijke locatie van de zeilschool (ingetogen) in gebruik genomen. Uiteraard kwamen jullie hierbij ook ter sprake. Jullie houden ons erg in spanning, maar we blijven hopen op een behouden terugkeer. Het moet gewoon, zodat ook jullie kunnen zien hoe mooi het is geworden en dan moet de definitieve locatie nog gebouwd worden. Hou vol en kom snel naar huis. We missen jullie !!
Ben (en Jannie) Kooij.

December 15, 2003 - 01:07 PM
Toxopeus
from Netherlands
Beste Corry en Evert Toxopeus,
Wij wensen jullie heel veel sterkte toe in deze onzekere tijd ivm de omstandigheden van Jan Jaap. Wij kijken elke dag.
De hartelijke groet,
Wiebe en Rika Toxopeus uit Assen.

December 15, 2003 - 02:16 PM
Harm
from Netherlands
hoorde afgelopen weekend over de situatie en kreeg vandaag de weblink, hoewel ik Hein en Jan Jaap geen van beiden persoonlijk ken voel ik me als zeiler toch erg betrokken en hoop ik stiekem mee op een wonder!

December 15, 2003 - 02:27 PM
wim boeringa
from Netherlands
corry en evert toxopeus en fam bart
veel sterkte toegewenst
wim boeringa opstapper nothernlight
kaapstad - recife

December 15, 2003 - 06:01 PM
Hanneke Bes
from Netherlands
Jan Jaap en Hein,
Hier is het nu de tijd van kaarsjes, hoop en verwachting. Bij elk kaarsje gaan weer even de gedachten naar jullie op zee. Hoe moeilijk jullie het ook hebben, blijf knokken.
Er wordt met smart op jullie gewacht!
Alle familieleden, heel veel hoop en kracht toegewenst.
Hanneke Bes

December 15, 2003 - 07:53 PM
Corrie van Dijk-Andrea
from Netherlands
Hebben jullie dat nou ook, dat het grote nieuws van alledag je eigenlijk niet echt raakt? Wat kan het me nu weinig schelen dat Sadam is opgepakt. Veel liever zou ik lezen of horen dat Jan Jaap en Hein Bart gevonden zijn! Kom alsjeblief thuis jongens, iedereen heeft genoeg in spanning gezeten. We branden deze donkere dagen een extra kaars voor de vermisten, en voor hun ouders, vrienden en bekenden.
Corry en Evert, we denken aan jullie en bidden om een behouden thuiskomst.

December 15, 2003 - 09:35 PM
ed en carla S/Y Bolero
from New Zealand
Ha lieve Corry en Evert, familie van Hein, Emma, alle betrokkenen en medelevenden,
Wat hartverwarmend al die riemen onder jullie harten! Er denken zoveel mensen aan jullie, Jan Jaap en Hein. Wensen jullie zoveel kracht en al het goeds toe! Nu nog een half backstag briesje en dan land in zicht!! Houd vol! Veel kracht en inzicht wensen wij jullie toe! Landrotten: Hoop doet leven!!!!!!!
Liefs en een hartelijke groet: Ed en Carla

December 16, 2003 - 04:40 PM
Jaco
from Netherlands
Vandaag hoorde ik het bericht dat mijn klasgenoot van vorig jaar Jan Jaap vermist word.
Ik wens alle familie vrienden en kennissen van hem alle succes toe, en dat hij nog gevonden mag worden!
Groeten Jaco

December 16, 2003 - 04:53 PM
Danny
from Unknown
Aan familieleden van Jan Jaap Toxopeus.
Ik hoorde dat Jan Jaap Toxopeus vermist wordt. Ik zat 4 en 5 havo bij hem in de klas en ben der best wel van geschrokken, ik hoop ook dat ie snel wordt gevonden.
Veder wens ik ouders, familieleden en vrienden heel veel sterkte toe.
Ik leef met jullie mee.
Groeten Danny

December 16, 2003 - 05:06 PM
Ilse
from Netherlands
Ik wens de familie van Jan Jaap en Hein heel veel sterkte en ik hoop dat ze snel gevonden worden. Ik vind het echt heel erg.
Ik ken Jan Jaap van scouting.

December 16, 2003 - 10:26
PM Anneke Boevee
from Netherlands
Beste Corry,Evert en familie Bart.
Wij volgen de berichten met spanning. En hopen met jullie allen op een goede afloop.
Heel veel sterkte van Leen en Anneke Boevee.

December 17, 2003 - 09:40 AM
cees-jan lagemaat
from Netherlands
Hallo Corry en Eef,
Er staat een muur van mensen om jullie heen; we houden van je....
Cees-Jan (ex Hemares 1982)

December 17, 2003 - 09:49 AM
Petra Zundorf
from Netherlands
Beste Eef, Corry en familie Bart,
Nog steeds geen positief nieuws.
Elke dag als ik de website opent hoop ik goed nieuws te lezen, maar helaas...
Lieve Familie, ik denk aan jullie, met zoveel mensen met mij.
Liefs van Petra.

December 17, 2003 - 11:55 AM
Frank
from Germany
Ik wens uw heel veel sterkte en blijf hopen in deze moeilijke tijd.
Frank uit Düsseldorf

December 17, 2003 - 10:40 PM
Hans en Sylvia Hoornweg
from Netherlands
Heel veel sterkte,
Familie Toxopeus en familie van Hein,
Heel veel sterkte, wij leven met jullie mee.
Hans en Sylvia

December 17, 2003 - 10:54 PM
Lobke
from Netherlands
Familie en naasten van Jan Jaap en Hein,
Ik wens jullie alle kracht en hoop toe in deze tijden. Als ik langs de winkel fiets kan ik niet nalaten mijn gedachte naar jullie uit te laten gaan.
Blijf hopen, Blijf bidden

December 17, 2003 - 11:53 PM
floris
from Netherlands
Hoi Jan, Mariska, kinderen en fam van Jan Jaap.
Sterkte!!

December 18, 2003 - 11:37 AM
Hylke Steensma
from Netherlands
Ik wens iedereen heel veel sterkte en geluk in deze moeilijke tijd en hoop dat Hein en Jan Jaap weer gezond en wel voet aan wal zullen zetten!
Hylke

December 18, 2003 - 12:19 PM
Romina Contreras
from Netherlands
Lieve familie,
ik wens jullie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd en leef met jullie mee!
Romina Contreras
(Ik heb bij Jan Jaap in de klas gezeten op de basisschool)

December 18, 2003 - 01:42 PM
zundorf
from Nigeria
beste corry en evert
wij wensen jullie nog heel veel vertrouwen en sterkte op een goede afloop van de terugkeer van jan jaap.
wij denken iedere dag aan jullie.
blijf hoop houden!!!
jan en nel zundorf

December 18, 2003 - 06:09 PM
Ad van Bussel
from Netherlands
Beste Corry en Evert en ook de familie Hein,
Ondanks dat ik niet weet wat te zeggen wil ik toch laten weten dat ik met jullie mee leef.
Heel veel sterkte in deze moeilijke tijden.

December 18, 2003 - 08:01 PM
FireDivers
from Netherlands
Wij leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte toe.
Namens het bestuur van duikvereniging "Fire Divers"

December 19, 2003 - 11:17 AM
Frouk Segaar
from Netherlands
Dagelijks nieuwe berichten van meelevenden, zoals wij allen meeleven; maar nog steeds niet dat ene verlossende bericht waar we allemaal zo naar uitkijken. Wij hebben dat gevoel van ongeduld en onrust al als buitenstaanders, wat een vreselijk knagend gevoel van onrust moet dat voor alle familie en betrokkenen zijn.
Houd moed, wij doen mee!

December 19, 2003 - 12:31 PM
Melissa
from Netherlands
Lieve mensen,
Ik wens iedereen heel veel sterkte. I
k vindt het heel erg wat er nu gaande is en hoop op een goede afloop!
Melissa de Groot (oud klasgenootje van Jan Jaap H5a)

December 19, 2003 - 01:42 PM
willem
from Netherlands
we leven mee
willem, fred, rein

December 19, 2003 - 03:45 PM
Christa en Marlous
from Netherlands
Voor de familie van Jan Jaap en Hein veel sterkte! Dit moet een moeilijke periode zijn in jullie leven die je nooit zal vergeten. Maar blijf hoop houden!!! Heel veel sterkte van 2 oud klasgenoten van Jan Jaap H5A
Christa en Marlous

December 19, 2003 - 04:41 PM
Hemmo
from Netherlands
M'n boot is verplaatst, dus ik kijk nu elke morgen naar bakboord in de hoop een 'onbekende' boot met Hein & Jan Jaap op de buitensteiger te zien.
Buurman, kom terug. Kan je m'n nieuwe plaatsje zien. En neem JJ mee !!!

December 19, 2003 - 04:57 PM
Jikke Heineman
from Netherlands
Lieve Jan Jaap (en Hein)
Jullie moeten nu wel terug komen hoor, het is alweer bijna kerst!! and there is only one thing i want for christmas.... jullie, safe and well... back!
Liefs en sterkte! Nieuw Zeelandse kunffel
Jikke

December 19, 2003 - 06:28 PM
Paul en Dagmar ten Bosch
from Netherlands
Beste Jan, Maris en kinderen, fam Bart en fam Toxopeus,
heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijden. Wij hopen ook nog steeds op een goede afloop.

December 20, 2003 - 12:49 PM
Walter en Yvonne
from Netherlands
Er is maar een kerstwens, jongens loop gauw een haven binnen.
Sterkte aan de familie in deze moeilijke tijd.
Walter en Yvonne

December 20, 2003 - 07:12 PM
Dineke en Ad Pontier
from Netherlands Evert en Corry,
Een collega van Ad gaf ons onlangs te kennen, dat Jan Jaap en een andere zeiler met hun schip nog steeds niet zijn teruggekeerd uit de VS, en hij gaf ons ook de website op waarop een en ander stond te lezen. Wij zouden heel veel voor jullie willen doen, maar je kan bij zulke gebeurtenissen helaas zo weinig. Wij kunnen jullie alleen maar heel veel sterkte wensen in deze dagen. Wij leven, hopen en bidden met jullie mee.
Dineke en Ad Pontier

December 21, 2003 - 08:59 PM
cristel meijer
from Netherlands beste Corry & Evert,
Ik heb net Mike aan de telefoon gehad, nog steeds geen bericht van Jan Jaap en zijn zeilpartner. Ik leef heel erg met jullie mee, en ik hoop dat jullie blonde zeezeiler snel weer opduikt! Heel veel sterkte, veel liefs van Cristel (bemanning IJmuiden-Lissabon '98)

December 22, 2003 - 02:26 PM
Eelke Braaksma
from Netherlands
Kijk regelmatig op deze site in de hoop op een goed bericht.
Houd moed.
Eelke

December 22, 2003 - 09:11 PM
peter en rineke
from Netherlands
Beste Corry en Eef,
Dagelijks kijken we op de site net als zo velen met ons. We leven met jullie mee en wensen jullie heel veel sterkte toe
Peter en Rineke

December 22, 2003 - 09:32 PM
Fam. Waage,
from Netherlands
Beste Fam. Bart en Toxopeus,
Wij leven heel sterk met jullie mee en hopen dat deze reis tot een goed einde zal komen en hopen dat er voor deze families een voorspoedige kerst en nieuwjaar in het verschiet ligt

December 22, 2003 - 11:40 PM
Frank Braakman
from Netherlands
Lieve familie van Hein en Jan Jaap,
Wat is onzekerheid toch slopend! Je zwalkt constant tussen hoop en vrees, spreekt jezelf moed in en vervolgens begin je weer te wanhopen. Na het laatste contact met die tanker had ik goede hoop op een spoedige afwikkeling, maar helaas nog steeds niets. Met wat voor verhaal zullen die jongens straks thuiskomen? Ik hoop dat er zeer gauw goed nieuws op deze site te vernemen valt. En ik wens de families enorm veel sterkte toe, zeker in de komende "feestdagen". Weet dat jullie niet alleen staan in deze onzekere tijd. Houd moed, Mieke en Arjen ! Heel veel liefs van Frank (Braakman)

December 23, 2003 - 05:46 AM
ed en carla S/Y Bolero
from New Zealand
Lieve Corry en Evert, familie van Hein, alle betrokkenen en medelevenden,
Op de Pacific kwam een boot met bemanning na 123 dagen behouden aan!!!! Houd moed, houd vol! Wie weet, krijgen Jan Jaap en Hein van al dat meeleven extra energie! In gedachte bij jullie!
Liefs en een hartelijke groet, Ed en Carla

December 23, 2003 - 09:44 AM
Gert Jan Molenaar
from Netherlands
Hoop.
Het is leeg aan de horizon.
Eén schip in zicht Het is een mooi schip...
"hoop" Alle invalshoeken
Alle opties
Geven het idee van vertrouwen
Zolang ze onze kant op vaart.
Er verschijnt een nieuw schip aan de horizon.
De contouren zijn hard...... keihard.
Het is geen mooi schip.
We kijken terug naar "Hoop"
Het is een mooi schip......
In gedachte bij jullie.
Gert Jan

December 23, 2003 - 11:41 AM
Iris
from Netherlands
Beste familie van Jan Jaap,
Ik wens jullie veel sterkte en kracht toe, ik leef erg met jullie mee. Mijn moeder heeft al een keer eerder in dit gastenboek geschreven en ze kijkt iedere keer weer of er al bericht is.
Maar we houden hoop.
Groetjes Iris Derks
(oud klasgenoot van 'De Stelberg')

December 23, 2003 - 07:03 PM
fam.stapelkamp
from Netherlands
Beste families van Jan Jaap en Hein, we denken veel aan jullie en blijven hopen op goede berichten. Heel veel sterkte gewenst door Eelco, Edith, Joëlle en Leonie Stapelkamp

December 24, 2003 - 01:11 PM
rob hoogvliet
from Netherlands
Familie Toxopeus, een aantal jaar terug heb ik jullie ontmoet in de Nara Inlet op de Witsundays in Australie. Weet dat veel mensen met jullie meeleven... sterkte en houd hoop...! (ook voor de familie en vrienden van Hein natuurlijk..!) Rob Hoogvliet

December 24, 2003 - 04:51 PM
martje hoofs
from Portugal Corry en Evert,
ik heb jullie tijdens het begin van jullie wereldreis mogen kennen leren in Portugal, als vriendin van Ineke. Ik wens jullie en alle vrienden en familie sterkte en hoop toe.

December 24, 2003 - 07:19 PM
hans kors
from Netherlands
Weet dat heel veel mensen met jullie meeleven zonder in het gastenboek te schrijven. In de kerstnacht bijzonder zal ik in gedachten bij jullie zijn.

December 24, 2003 - 07:53 PM
ineke zeldenrust
from Netherlands Lieve Corry en Evert,
Ik vind net een berichtje van Martje, wat een schok. Ik geloof het nog niet helemaal, en dat is voor jullie vast ook nog vaak nog steeds zo. Wat een enorm zware tijd moet dit voor jullie zijn. Ik denk aan jullie en wens je alle sterkte toe, veel liefs,
ineke

December 25, 2003 - 12:12 PM
dick vander kraan
from The South Sandwich Islands
beste Evert, Corry en fam Hein
tijdens deze feestdagen is het geen feest, blijf hoop houden en ingedachte zijn wij jullie

December 25, 2003 - 06:22 PM
René van der Stoep
from Netherlands
Beste Corry, Evert, Jan en overige familie,
In deze dagen van bezinning is het wel zeer gepast om ook even stil te staan bij de moeilijke periode die jullie nog steeds moeten doormaken. Er is geen mooiere kerstboodschap denkbaar dan een teken van leven van Jan Jaap en Hein. Daarop kunnen we slechts hopen. Niettemin mogen we niet de moed verliezen. Het gezegde luidt immers: geen bericht, goed bericht!
Veel sterkte gewenst in deze donkere dagen!
René van der Stoep

December 26, 2003 - 03:45 AM
Floris
from Netherlands
Veel sterkte!
Zal voor jullie allen bidden!

December 26, 2003 - 04:12 PM
Ivo Krul
from Netherlands
Ik hoop samen met iedereen op een goed begin van 2004. Sterkte voor deze dagen en stop nooit met positief denken.
Ivo Krul

December 27, 2003 - 02:19 PM
marcel blomsma
from Netherlands
Geen woorden...
Heel mijn familie hoopt met jullie allemaal mee om toch zo snel mogelijk te vernemen dat ze zijn gevonden.
Sterkte in deze moeilijke tijd .
Marcel Blomsma (Caldonia WSV Haringvliet)

December 28, 2003 - 03:47 PM
mieke hollebrand
from Netherlands
Jan en familie
Nogmaals veel sterkte toegewenst. We denken aan veel jullie, Hein en Jan Jaap.
Jaap en Mieke Hollebrand van de Morning Cloud.

December 28, 2003 - 10:01 PM
Gert Kedde
from Netherlands
Beste Familie Bart en Toxopeus,
Wat een moeilijke Kerst hebben jullie gehad. We leven met jullie mee.
Houd moed!
Groeten Familie Kedde

December 28, 2003 - 11:29 PM
Shawn Craenen
from Netherlands
fam. bart en natuurlijk de familie Toxopeus
ook in deze dagen leef ik met jullie mee. en jan jaap kennende zal het waarschijnlijk allemaal goed komen.
alvast een voorspoedig nieuwjaar.
Shawn

December 29, 2003 - 12:24 PM
Ben Kooij (Zeilschool Haringvliet)
from Netherlands
Beste Jan, familie Barth en Toxopeus,
De kerstdagen zitten er weer op, we hebben veel aan jullie gedacht. Helaas is ons aller kerstwens niet uitgekomen, maar we houden moed.
Nogmaals sterkte.
Jannie en Ben

December 29, 2003 - 01:13 PM
Petra Zundorf
from Netherlands
Beste Eef en Corry,
Gisteren toen ik het journaal zag en hoorde dat er een 17 jarige zeezeiler "zwaar onderkoeld" was gevonden, hoopte ik dat Jan Jaap het was. Maar helaas, later hoorde ik dat het niet om Jan Jaap ging. Maar we blijven hopen en geven de moed niet op!
Liefs Petra

December 29, 2003 - 09:36 PM
Robert en Netty Pathuis
from Netherlands
Beste Corry en Eef, Jan en familie,
Onze gedachten en medeleven van ons hele gezin zijn continue bij jullie. De kinderen vragen dagelijks: "Is er al nieuws?" Onze grootste wens voor jullie voor 2004 is, dat dat er gauw mag zijn. Wij wensen jullie
Gods steun toe in deze moeilijke tijd en blijven hopen en bidden op een goede afloop.
Robert en Netty
Annika, Thomas, Marijn en Robin.

December 30, 2003 - 01:56 PM
ed&carla S/Y Bolero
from New Zealand
Iedere avond denken we aan Jan Jaap en Hein! Jongens kom op! Wij vertrouwen op de goede afloop! Kom op! Liefs Ed &Carla

December 31, 2003 - 09:41 AM
Freek van Woerkom
from Switzerland
Ik leef mee en bid iedere dag voor de goede afloop.
Freek van Woerkom SY 'Hellefiks'

December 31, 2003 - 09:54 AM
Margreet & Kees Gouwens
from Netherlands
Corry, Evert en familie Bart,
Wat maken jullie en moeilijke tijd door. Wij leven met jullie mee en hopen en bidden dat jan Jaap en Hein mogen thuiskomen.

January 01, 2004 - 12:40 AM
Hemmo
from Netherlands
Familie Bart en Toxopeus.
Voor 2004 alle sterkte toegewenst.
In gedachten bij Hein en JJ.
Hemmo.

January 01, 2004 - 12:53 AM
Arie
from Netherlands
Ik wou dat ik dichter was, dan kon ik met bergen en dalen vertellen wat ik voel.
Dan kon ik zeggen wat een feest het zou zijn.
Dus wat een pijn ik voel.

January 01, 2004 - 07:19 PM
Han en Greet Hoogendoorn
from Netherlands
Evert, Corry en familie Bart,
wij hebben dit jaar maar één echte wens en dat is dat jullie spoedig Jan Jaap en Hein gezond en wel in de armen mogen sluiten. Veel sterkte toegewenst en wij bidden voor jullie allen.

January 01, 2004 - 09:48 PM
Martijn
from Netherlands
Toevallig kwam ik op deze site terecht. Met verbijstering heb ik het hele verhaal gelezen. Vanaf de enthousiaste voorbereidingen en het vertrek en de daarop volgende berichten die in het begin nog overliepen van avontuur en geweldige ervaringen maar helaas steeds onzekerder en grimmiger werden.
Heel aangrijpend ! Heel veel sterkte en laten we hopen op een wonder .
Martijn Schuijt

January 02, 2004 - 08:06 AM
Han
from Netherlands
Middels dit berichtje wil ik de ouders, familie en vrienden heel veel sterkte wensen in deze onzekere tijd. Ondanks dat ik de jongens niet persoonlijk ken is het een verhaal geworden wat me erg bezighoud.
Graag hoop ik om via deze website goed nieuws te mogen ontvangen.
Han & Suzanne
"Jottum" Brouwershaven

January 02, 2004 - 01:57 PM
Ammara Meijerink
from Netherlands
Beste Corry en Eef,
Ik woon nu voor een jaar in Zwitserland, m'n ouders kwamen daar langs en m'n moeder vertelde me het verhaal (al dacht ze dat Jan Jaap misschien al wel thuis zou zijn als ik terug kwam, nu namelijk vakantie, en dan hoefde ze me dit vervelende nieuws niet te vertellen, dat wilde ze natuurlijk niet) . De tranen schoten in m'n ogen en ik stond te trillen op m'n benen. Wat vreselijk zeg!
Ik leef echt met jullie mee.
Ik wilde nog langs komen, maar weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moet zeggen of hoe ik kan helpen. Ik wil jullie alle kracht en moed geven die jullie nodig hebben. Ik denk elke dag aan J.J. en jullie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
Ik hoop en bid dat alles goed komt Liefs Ammara
PS ook sterkte aan Emma

January 02, 2004 - 04:47 PM
ton bruns
from Netherlands
lieve corry en evert, de zee geeft en neemt, alle ex-bemanningsleden van de tonkin bidden dat de zee geeft

January 04, 2004 - 08:06 PM
Elly Giesbers
from Netherlands
Lieve Corry en Evert.
Woorden schieten te kort in deze voor jullie moeilijke tijd. Ik hoop dat de jongens weer vlug bij jullie terugkeren In gedachten vaak bij je en wens je veel sterkte toe. Ik zal regelmatig een kaarsje opsteken. Lieve groetjes,
Elly.

January 05, 2004 - 02:27 PM
Arianne
from Netherlands
Familie Toxopeus en familie Bart,
wat een vreselijke tijd moeten jullie doormaken.
Bijna dagelijks kijk ik op de website om te zien of er nieuws is, maar nee....
Ik wens jullie heel veel sterkte in deze tijd van onzekerheid.
gr. Arianne (kennis van de zeilschool)

January 05, 2004 - 08:45 PM
Stefan
from Netherlands
Ook ik kijk iedere dag met een sprankje hoop maar nee, nog steeds niets....
Heel veel kracht gewenst in deze tijd.
Stefan van Vreedendaal

January 06, 2004 - 03:34 PM
jan en riet ripke
from Netherlands
Beste Corry en Evert,
We hebben het logboek van de Welsh Dragon nogmaals gelezen en leven jullie mee. Eind november heeft Jan P&O Nedlloyd ook nog benadrukt goed uit te kijken naar de Welsh Dragon.
Veel sterkte
Jan en Riet

January 06, 2004 - 07:00 PM
P. vd Hoogen
from Netherlands
Beste Familie,
Ik kijk dagelijks naar de site of er al nieuws is, ik leef met U mee, heel veel sterkte en ik hoop dat er gauw goed nieuws volgt.

January 06, 2004 - 09:31 PM
Helma v.d. Broek
from Netherlands
Beste buren,
Al die jaren zo dichtbij en toch ver weg... en nu weer dichtbij omdat wij zo vreselijk met jullie meeleven...
Als 'zwever' pur sang moest ik tijdens het lezen van het logboek meteen denken aan de uitzendingen Char.... zou zij wellicht een antwoord kunnen geven?
Wij, de buren van twee huizen verder, willen jullie heel veel sterkte wensen met deze zo ondraaglijk slopende, traag verlopende periode.
familie van den Broek

January 07, 2004 - 07:17 AM
Marianne Craenen
from Netherlands
Eef en Corry, familie Bart:
Elke ochtend als ik op mijn werk kom en de computer aanzet 'moet' ik even kijken op de site... zou er?
Elke avond als ik 's avonds thuis mijn mail check... misschien nu?
Als Shawn in Den Helder is... of op oefening in Engeland of Scandinavië gaat om de paar dagen de telefoon en wordt er altijd gevraagd... "Mam... is er al wat bekend?"
Het laat ons geen van allen los. Konden wij maar wat doen.
Héél veel sterkte aan jullie allen bij dit ondragelijk lange wachten. Wij blijven met jullie mee hopen en bidden. f
amilie Craenen

January 07, 2004 - 06:13 PM
fam Heukels
from Netherlands
Beste familie Toxopeus en Bart.
Sedert begin december volgen wij elke dag met spanning de website. Is het niet toch nog mogelijk om een grote zoekactie op touw te zetten? In het logboek werd al eerder voorgesteld een bankrekening te openen zodat velen ook daadwerkelijk iets kunnen bijdragen om de zeilers terug te vinden. Nu staan ook wij zo machteloos aan de kant. Is er dan niets meer mogelijk om hen te zoeken en jullie te helpen? Heel veel sterkte en kracht toegewenst, maar hoor graag eventuele mogelijkheden in plaats van radiostilte over zoekmogelijkheden. fam Heukels

January 07, 2004 - 06:57 PM
Pieter van Gelder
from Netherlands
Veel sterkte.

January 07, 2004 - 07:59 PM
Marco Toller
from Netherlands
ik wil jullie veel sterkte wensen en laten we allemaal hopen dat ze snel weer hier zijn.
Marco Toller
(oud klasgenoot(De Stelberg)Jan Jaap)

January 08, 2004 - 03:01 PM
Maatje en Ank
from Netherlands
Lieve Corry en Eef en fam. Bart
Wij hopen en bidden dat het jaar 2004 voor jullie ondanks het slechte begin iets zeer moois mag opleveren. wij zijn in gedachten dagelijks bij jullie.

January 08, 2004 - 09:59 PM
els bos-schellingerhout
from Netherlands
lieve mensen,
Zonder hoop heb je geen leven, wanneer kun je en mag je de hoop opgeven? Wat een afschuwelijke tijden voor jullie en hoeveel en hoelang kun je vertrouwen hebben in een goede afloop. Woorden schieten eigenlijk te kort, ik denk aan jullie, bid voor jullie en zou zo graag iets kunnen betekenen. Ik wens jullie veel lieve mensen om jullie heen, toe. Sterkte, laat elkaar niet los. Groetjes van Els-Bos-Schellingerhout uit Berkel en Rodenrijs (
oud-klasgenoot van Corry Koppert)

January 08, 2004 - 10:01 PM
Rob Pauptit
from Netherlands
Geachte familie/vrienden van Hein Bart en Jan Jaap Toxopeus,
Nieuws over de vermissing van de "Welsh Dragon" volgde ik reeds middels publicaties in het Rotterdams Dagblad. Nu ontdekte ik tevens deze site. Als oude bekende van de familie Bart (Prins Willem zeeverkenners uit Haarlem) wilde ook ik in dit gastenboek mijn medeleven betuigen.
Veel sterkte.
Rob Pauptit

January 09, 2004 - 08:38 PM
Gert Siemons
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Hein en Jan Jaap,
Als één van de vele zeezeilers die de website volgen en hopen op een wonder kwam een gedicht bij mij op, dat ik enkele jaren geleden las. Ik weet niet meer wie de auteur is; hij/zij vindt het vast niet erg dat ik het een beetje heb veranderd met deze twee mannen in gedachte.
Ik hoop dat deze woorden enige troost in zich hebben.
Gert

Do not stand at the shore and weep; They are not there. They do not sleep. They are the thousands winds that blow. They are the diamond glints on snow. They are the sunlight on ripened grain. They are the gentle autumn's rain. When you awaken in the morning's hush They are the swift uplifting rush Of quiet birds in circled flight. They are the soft stars that shine at night. Do not stand at the shore and cry. They are not there. They did not die.

January 10, 2004 - 10:10 PM
Nicolas
from Netherlands
Er is een nieuwe bijdrage in het logboek ...

January 10, 2004 - 22:15 PM
Corry & Evert Toxopeus
from Netherlands

Er is weinig nieuws maar op veler verzoek zal ik proberen de activiteiten die nog ondernomen worden te vermelden.

In de week voor Kerst is er door ons naar de Ierse Kustwacht gebeld met het dringende verzoek de noodoproepen te blijven uitzenden. Er werden vliegoefeningen gehouden over de kust van Ierland en de kustwacht heeft het signalement van de Welsh Dragon en haar bemanning meegegeven, zodat zij extra zouden uitkijken.

Afgelopen week (week 2 van 2004) zijn de ziekenhuizen gefaxt met alle gegevens en foto's van Hein en Jan Jaap, de gedachte hierachter is dat de kust van Ierland zo enorm uitgestrekt en ruig is en bovendien dun bevolkt, dat zij misschien in een ziekenhuis opgenomen zijn zonder dat dat doorgegeven is.

Op zondag 11 januari hopen wij een bezoek te brengen aan de CAST PROSPECT, dit is het containerschip dat doorgegeven heeft aan de Nederlandse Kustwacht dat zij de Welsh Dragon aan de lijn gesproken hebben, wij hopen de 1e stuurman te spreken om persoonlijk te horen wat hij ervaren heeft.

Het programma Vermist van de Tros onderzoekt de komende week of zij iets voor ons kunnen ondernemen. Als er goede ideeën zijn die iets bijdragen aan de opsporing van Jan Jaap en Hein houden wij ons aanbevolen.

Hierbij willen wij alle bezoekers van deze website hartelijk bedanken voor de steunbetuiging van de laatste weken. Het doet ons allen goed om te weten dat er zoveel mensen ons een warm hart toedragen. Dit is een ware steun voor ons. Wij zullen u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen.

January 11, 2004 - 10:23 PM
Frans de Koning
from Netherlands
Geachte familie Bart en Toxopeus,
Als ex-collega van Hein en Jan Bart (sleepvaart 1990-1992), als mens en als nauw betrokkene bij de zeevaart (loodswezen), wil ik u hierbij allen mijn oprechte medeleven in deze enorme onzekere periode toewensen.
Hoogachtend,
Frans de Koning

January 13, 2004 - 09:18 AM
J. Nederkoorn
from Netherlands
Beste fam. Bart en Toxopeus,
In deze onzekere tijden willen wij jullie heel veel sterkte toewensen. De onzekerheid moet zenuwslopend zijn maar houd moed!
Joost Nederkoorn

January 14, 2004 - 10:31 PM
Hedzer
from Netherlands
Beste Corry, Evert en familie Bart,
Nog elke dag dwalen mijn gedachten af naar de twee mannen. Laten we hopen dat de zee inderdaad nog zal geven deze keer.
Hedzer

January 15, 2004 - 04:24 PM
Fam. Geerders
from Netherlands
heel veel sterkte met alles groetjes en kusjes
Gerard , Gina en Dave Geerders

January 15, 2004 - 07:41 PM
Teus en Ria Maasland
from Netherlands
Ja wat zou je willen zeggen op dit (zo'n) moment, je weet het bijna niet. Blijf hopen op wat voor teken dan ook.
Heel veel sterkte voor Corry en Evert en de familie van Hein.
Teus en Ria Maasland (Familie van tante Sjaan en Ome Bram.)

January 15, 2004 - 10:52 PM
Thea van Santen-Kloosterman
from Netherlands
Op Kerstavond waren Merel-Jane en ik bij jullie op bezoek. Belangstelling, een luisterend oor en proberen om mee te denken. Evert met computer, zeekaarten en zijn verhaal. Het was een bijzonder moment.
We kunnen niet meer doen dan meeleven, een beetje beleven, hopen en bidden, maar wat zou ik graag echt iets voor jullie willen doen, waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Laten de wonderen nog niet de wereld uit zijn.
Heel veel warme groeten, ook namens de 3 dochters. Fam.van Santen

January 16, 2004 - 11:59 AM
ed en carla S/Y Bolero
from New Zealand
Lieve Corry en Evert, familie van Hein en alle meevoelenden,
Zoals zo velen, staan we ermee op en gaan er mee naar bed! Een gebed en iedere keer weer krijg ik dat gevoel: Ze redden het! Zoals Gert Siemens het op 0901 in zijn gedicht verwoordde daar houden wij ons aan vast! Vertrouw in de goede afloop!!! Hartverwarmend om het logboek te lezen!
Heel veel kracht en liefde toegewenst.
Ed en Carla

January 16, 2004 - 01:03 PM
Evert en Corry Toxopeus
from Netherlands
Vrijdag 16 januari om 21.30 besteed het programma Vermist van de Tros aandacht aan de vermissing van Hein en Jan Jaap. Wij hopen dat ze iets voor ons kunnen doen.
Hartelijke groeten Evert en Corry

January 16, 2004 - 05:21 PM
Gertom & Inge de Vries
from Netherlands
Beste families, vrienden en andere betrokkenen.
Al een enige tijd volgen wij jullie berichten (via internet en via Agapè) en we leven enorm met jullie mee. Het is goed om te weten dat God ons draagt in moeilijke dagen. We hopen dan ook dat ze spoedig gevonden worden, want die onzekerheid maakt je nietig als mens. We zullen zeker aan jullie blijven denken. Houdt moed en laat je dragen door God!
Veel sterkte, Gertom & Inge de Vries

January 16, 2004 - 07:32 PM
Anneke en Leen boevee
from Netherlands
Lieve Corry en Evert en familie van Hein
Net jullie verslag gelezen van Antwerpen en jullie gesprek met mr. Vishal. Hoop doet leven vind je niet? Vooral dat hij zegt dat er geen angst in de stem was. Anders hadden ze toch om hulp gevraagd. Daarom willen wij jullie laten weten dat wij hopen op een behouden vaart. Samen met iedereen.
Veel liefs van Anneke en Leen Boevee.

January 16, 2004 - 11:57 PM
Paul Klapwijk
from Netherlands
Beste Eef en Corry,
Heel veel sterke en kracht toegewenst
en ook voor de Fam Bart

Januari 16, 2004 - 13:15 PM
Corry & Evert Toxopeus
from Netherlands
Zondag 11 januari 2004 heeft Roy (vriend) ons opgehaald om naar de haven van Antwerpen te gaan. Daar lag van zaterdag op zondag het containerschip de Cast Prospect. Wij hadden een afspraak met de 1e stuurman de heer Vishal Khanna.

Wij werden keurig ontvangen door Kapitein Mendes en Vishal Khanna. Vishal vertelde ons nogmaals dat hij de naam Welsh Dragon duidelijk verstaan had (3x). De Welsh Dragon riep voor een radio-check op kanaal 16. Vishal is er van overtuigd dat er geen enkele angst in de stem klonk, daarom heeft hij niet verder geïnformeerd. Degene die de oproep deed sprak Engels met een accent, en het was een zeer korte conversatie.

Er is geen aantekening gemaakt van deze radio-check in het logboek. Gezien zijn ervaring zegt Vishal dat het geen vliegtuig was en ook geen vissers waren. Het tragische is dat Vishal op het moment van de radio-check niet wist dat de Welsh Dragon gezocht werd, pas de volgende nacht om 4uur UTC ziet hij de noodoproep en waarschuwde de kustwacht. Daarna zijn er vele zoekacties ondernomen. Kapitein Mendes vertelde dat de Nederlandse Kustwacht nog zeker 4x gebeld heeft met de Cast Prospect voor verdere informatie over de Welsh Dragon. Wij hebben de 1e stuurman en de kapitein bedankt voor de zorgvuldige informatie en vonden het goed ze gezien en gesproken te hebben. Het was bijna ontroerend om te zien hoeveel moeite Vishal er mee had dat hij niet meer voor ons kon doen!

Vrijdag 16 januari om 21.30 besteedt het programma Vermist van de Tros aandacht aan de vermissing van Hein en Jan Jaap. Wij hopen dat ze iets voor ons kunnen doen.

Hartelijke groeten Evert en Corry

January 21, 2004 - 10:25 PM
Jikke Heineman
from Netherlands
Ik brand elke dag een kaarsje, met de hoop dat ze zo snel mogelijk thuis komen!
Liefs Jikke

January 22, 2004 - 10:02 PM
Wil Koolhaas
from Netherlands
Ik wens jullie ongelooflijk veel sterkte toe!!
Wil Koolhaas

January 23, 2004 - 11:26 AM
Dineke en Ad
from Netherlands
Beste Corry en Eef,
elke dag kijken we weer in het Welsh Dragon gastenboek, hopend op nieuws. We hebben jullie ook op TV gezien, in het programma vermist. Heel veel sterkte toegewenst!
Weet dat we met jullie meeleven, hopen en bidden.
Dineke en Ad.

January 27, 2004 - 12:16 PM
fam. Dumans
from Netherlands
Iedere dag denken we aan jullie en aan de jongens. Iedere dag hopen we op nieuws... We wensen jullie veel warmte en kracht toe!
Lieve, hartelijke groeten,
fam. Dumans - Haarlem

Januari 2004
Elly
from Netherlands
Door de Spaanse Rescue wordt extra gezocht door een met infra-rood uitgerust vliegtuig naar Jan Jaap en Hein langs de Noord- en Westkust van Spanje. Beloofd is dat zij dit enkele weken zouden blijven doen. Een beloning werd uitgeloofd aan de vissers.

February 01, 2004 - 05:33 PM
ton van der weijden
from Netherlands
hoewel de e-mail berichten nu langzaam minder worden, betekent dat helemaal niet dat iedereen die eerder een e-mail verzond zich heeft neergelegd bij het wegblijven van hein en Jan Jaap. integendeel! al die mensen, en ook ik, denken niet minder aan hen dan voorheen. ook al is de realiteit dat de kansen op terugkeer tot een minimum zijn geslonken, het denken aan hen en hun familie is er bepaald niet minder om! ouders en familie van hein en Jan Jaap: heel veel sterkte.

February 01, 2004 - 08:54 PM f
am derks
from Netherlands
Beste fam.van Jan Jaap en fam. van hein
Onze gedachte blijven bij jullie en hopen nog op een teken van de jongens heel veel sterkte
Hendrie, Jeantte, Iris en Tom Derks

February 02, 2004 - 04:30 PM
Bart Jansen
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Jan Jaap en Hein.
Ik heb Jan Jaap als collega-instructeur maar een paar keer gesproken bij Zeilschool Haringvliet; maar daarbij maakte hij als jonge durfal wel veel indruk. Zo zou hij 'r z'n hand niet voor omdraaien een boot buitenom in drie weken naar de Middellandse Zee te brengen... Ik vond het al knap dat íe met 17 lesgaf aan volwassenen op kajuitjachten. En keurig aanleggen ook; niet altijd even makkelijk. Een bijzondere vent.
Veel respect voor Uw zoekacties en veel sterkte gewenst!
Bart Jansen

February 03, 2004 - 07:29 PM
Sebastiaan van Vliet
from Netherlands
Namens de Prins Willem Wildevaard wensen wij de Familie van Jan Jaap en onze voorganger Hein veel sterkte en wij hopen natuurlijk op een goede afloop.

February 04, 2004 - 12:15 PM
Evert en Corry
from Netherlands
Verslag zoektocht Spanje, Op aanwijzingen zijn Elly, Evert en Corry op 20 januari naar Spanje (La Coruna) gevlogen om daar de volgende dag met een helikopter te gaan zoeken.

Het was rustig weer en er was goed zicht. Helaas niets gevonden wel werd er een oranje voorwerp door de verrekijker gezien maar naar later bleek was dat een zoekgeraakte container. Na 3 uur zoeken zijn wij naar de kustwacht van La Coruna gegaan om verslag uit te brengen, daar waren zij onder de indruk van ons zoeken en beloofden nogmaals alles in het werk te stellen om vanuit de regering een zoekpoging te doen. Later bleek dat er een officieel verzoek uit Nederland moest komen anders kregen zij geen toestemming. Na veel inspanningen van Politie en Tros-Vermist is dit ook werkelijk in gang gezet. Op 22 januari om 20.15 is er met een rescue helikopter gezocht. Helaas zonder enig resultaat, zelfs geen container. Wij hebben echt nog alles geprobeerd en een uitgebreid verslag volgt in het logboek.
H. groet van Evert en Corry

February 06, 2004 - 02:35 PM
NMB
from Netherlands
Dit moet toch verschrikkelijk zijn, iedere dag kijk ik of er nieuws is, mensen laten we alsjeblieft blijven schrijven in het gastenboek om te hopen op nieuws van de Welsh Dragon. Ook al is er geen nieuws, ieder bericht is welkom. Families Toxopeus en Bart heel veel sterkte.
Een onbekende (maar erg meelevende)

February 07, 2004 - 10:41 PM
Bert Stoel
from Netherlands
Ik heb al een hele tijd niet meer in het gastenboek geschreven, wat niet inhoud dat we minder interesse hebben. Dagelijks raadpleeg ik deze site. Ik deel de mening van voorgaand bericht. Ik hoop dat dit soort berichten een steun is voor de families Toxopeus en Bart. Ook onze zeilschool leeft nog steeds erg mee en er gaat geen dag voorbij dat er geen gesprek gaande is over Jan Jaap en Hein. Minder berichten op deze site wil niet zeggen dat de mensen aan het vergeten zijn.
Ik wens iedereen sterkte toe in deze....

February 10, 2004 - 11:35 AM
Paul Muschter
from Netherlands
Als zeiler kijk je elke dag naar buiten, om te zien wat voor weer het is. Vervolgens surf je naar de welsh dragon site om te kijken of ze er al zijn. Pas daarna kan de dag beginnen...
Afgelopen weekend ben ik naar een lezing geweest van mensen die 2 jaar rond de wereld gezeild hebben. Het is fijn om te horen dat het hele - onbekende - publiek bekend is met JJ en Bart en zo meeleeft.
Zeker de artikelen in 'Zeilen' en op de tv laten veel - veelal onbekende mensen - meeleven met de zoektocht en het lange wachten op onze vrienden.
Veel sterkte voor alle familie en vrienden van onze vrienden.
Paul Muschter, zeilschool haringvliet collega.

February 10, 2004 - 11:51 PM
a.wijbrandi/aegir watersport
from Netherlands
ik heb met veel interesse en medeleven de zoektocht naar deze jongens gevolgd ik kende ze beide alhoewel niet persoonlijk. het doet mij erg veel pijn alleen al als ik denk aan het verdriet dat jan en de familie toxopeus op dit moment moeten voelen, ik wens hun dan ook heel veel sterkte toe. wellicht is er nog hoop.

February 13, 2004 - 08:45 AM
Ed & Carla s/y Bolero
from New Zealand
Lieve Corry en Evert, familie Bart, Emma en alle meelevenden,
Iedere dag zijn de jongens en jullie in onze gedachten! Ook hier leven de ned./nz zeilers mee. Wonderen bestaan!!! Geef de moed niet op, hoor!
Liefs en een hartelijke groet vanuit Nelson

February 13, 2004 - 03:10 PM
Arianne
from Netherlands
Ook ik blijf bijna elke dag op de website kijken. Ja, wonderen bestaan, dat weet ik, en daar willen we ons denk ik allemaal wel aan vasthouden. Maar het gaat ook erg lang duren. Ik heb groot respect voor de vasthoudendheid van jullie, als familie, waarmee jullie toch doorzoeken, en je niet weg laat sturen als officiële instanties vinden dat er genoeg gezocht is.
Ik wens jullie heel veel kracht en sterkte.
gr. Arianne.

February 14, 2004 - 11:07 AM
nanda
from Netherlands
Beste Eef, Corry en fam. Bart
Ik wil jullie laten weten dat er ook hier in Hoofddorp nog elke dag aan de jongens wordt gedacht. We leven met jullie mee. sterkte.
Veel liefs Nanda en familie.

February 16, 2004 - 09:19 PM
Heleen Streuper
from Netherlands
Beste familie en vrienden van Jan Jaap en Hein, al maanden kijk ik bijna dagelijks op het internet of er nog nieuws is... Ik ken Jan Jaap niet. Hein eigenlijk ook niet goed, alleen van gezicht uit de vergadering. Maar dat maakt niets uit wat betreft de situatie...dit is vreselijk, dit gun je niemand...De onzekerheid, de angst, de onmacht... Ik wil iedereen alle sterkte toewensen en ik hoop dat jullie steun bij elkaar en bij God kunnen vinden in deze moeilijke periode... Groetjes, Heleen Streuper

February 17, 2004 - 04:15 PM
Ramón van Wingerden
from Netherlands
Ik blijf met jullie meeleven, ook al ken ik de jongens niet!

February 17, 2004 - 04:59 PM
NMB
from Netherlands
Hallo allemaal,
Waarom waarom waarom en waar zijn ze toch???? Iemand moet toch iets weten, of er moet toch ergens een aanknopingspunt zijn? Wat is de zee dan groot........ Families Bart en Toxopeus, ik hoop dat alle autoriteiten van de verschillende landen jullie allemaal vreselijk helpen. Alles is beter dan niets kunnen doen. Sterkte

February 18, 2004 - 11:18 PM
anita snoeck
from Netherlands
even een berichtje om te laten weten, dat we met onze gedachten alsmaar met jullie meeleven en hoe waardeloos het voelt om te weten wat jullie allemaal moeten doormaken. sterkte anita en keesjan snoeck

February 20, 2004 - 10:45 AM
arie kuijvenhoven
from Netherlands
Nagenoeg dagelijks kijk ik op de website. Want zelfs een enkele aanwijzing over de gang van zaken zou nu al veel betekenen. Een beetje zekerheid is verre te verkiezen boven wanhoop. Ik kan de fam. Bart en Toxopeus niet meer dan sterkte wensen.

February 20, 2004 - 01:04 PM
Nico de Wit
from Netherlands
Het volgen van jullie ervaringen en belevenissen leest als een spannend avontuur, we kijken hier heel veel naar. Machteloosheid voelen we omdat we weten dat het allemaal echt gebeurt en jullie daardoor in onzekerheid blijven over het lot van de mannen. Nogmaals veel sterkte,
Nico de Wit & collega's

February 20, 2004 - 03:05 PM
Frouk Segaar
from Netherlands
In "Scuttlebutt Europe", een dagelijkse uitgave "Scuttlebutt Europe is a digest of sailing news and opinions, regatta results, new boat and gear information and letters from sailors. Contributions welcome, send to editor@scuttlebutteurope.com", las ik dat er weer van allerlei schepen vertrokken vanaf de franse westkust en engeland richting de "grote zee". Is ook deze zeilers gevraagd uit te kijken naar Hein en JJ dan wel naar de Welsh Dragon?
Surf dagelijks, en wens jullie sterkte.
Frouk

February 20, 2004 - 10:14 PM
paul frank moerman
from Netherlands
Hallo Evert en Corry,
Ik ga een weekje skiën met vrienden in Canada. Als ik over de oceaan vlieg zal ik naar beneden kijken voor jullie. Dan sta ik er tenminste weer even bij stil. Veel sterkte. Paul Frank

February 27, 2004 - 01:35 PM
Sylvia
from Netherlands Ik wou even zeggen dat wij allemaal heel erg met jullie meeleven, en nog steeds hoop hebben dat ze terug komen.
Heel veel sterkte, liefs, sylvia

February 27, 2004 - 02:16 PM
Paul Muschter
from Netherlands
Deze maand (maart nummer 2004, pag. 23) staat er weer een artikel in 'Zeilen'.
Onze vrienden zouden in de nacht van 3 op 4 november de scheepvaartroute schuin oversteken. De mogelijkheid dat ze daarbij overvaren zijn wordt niet uitgesloten. Dit kan een heel mogelijke oorzaak zijn. Zeker omdat de stroomvoorziening en verlichting niet helemaal goed werkten. De zware depressie die onze vrienden ook getroffen zou kunnen hebben, zou echter pas op 5 of 6 november de mannen bereikt hebben.
Wat is waarheid, wat is wijsheid?
Fam. Bart, Fam. Toxopeus, vrienden en kennissen; heel veel sterkte in deze onzekere periode van 116 dagen.
Paul Muschter, collega zeilschool haringvliet.

February 27, 2004 - 05:12 PM
Daan Merklebach
from Netherlands
Enkele malen per week kijk ik even op deze site om te zien of er al iets bekend is van Hein (oud collega) en Jan Jaap wiens moeder ik ken van haar winkel. Wat moet het waardeloos zijn om zo machteloos te moeten afwachten.
Veel oud collega's van Hein (KOTUG) leven erg met jullie mee. Ik wil Jan en Mariska, en Corry en Evert bij deze heel veel sterkte wensen.
Daan Merkelbach (KOTUG)

February 29, 2004 - 10:18 PM
henk,merel marian.
from Netherlands
lieve corry en eef,
net zoals zo velen denken wij dagelijks aan jullie en bekijken wij de site iedere dag als ik bij anita ben hebben we het erover als ik op stal bij bram ben hebben we het erover als ik mijn buren (ervaren zeilers) tegenkom hebben we het erover zij hebben dat stukje in het zeilblad ook gelezen het enige wat we kunnen doen is jullie heel veel sterkte wensen en met zo velen zijn we jullie niet vergeten en denken steeds aan jullie
viel liefs henk, merel en marian

March 01, 2004 - 10:55 AM
Floris en fam...
from Netherlands
Hoi Jan en alle andere fam.leden,
Middels deze weg wil ik eenieder veel sterkte toewensen!
In mijn dagelijks gebed zijn jullie aanwezig om voor kracht te vragen.
Hou jullie haaks!!

March 04, 2004 - 01:00 PM
martje hoofs
from Portugal
Lieve Corry en Evert, elke keer weer als ik deze site open hoop ik op goed bericht. Hoe moet het voor jullie zijn! Elke dag, elke minuut hopend op dat ene goede bericht. Ik leef met jullie mee en wens jullie vee sterkte

March 04, 2004 - 06:13 PM
Kitt & Ria
from Belgium
Beste Corry, Evert en Emma
Net als velen met ons bekijken Ria en ik nog bijna dagelijks de website hopend op nieuws en net als velen weten wij eigenlijk niet meer wat we nog moeten zeggen.
Geen bericht betekent niet dat wij jullie vergeten zijn of er in berusten!
Heel veel sterkte toegewenst en tot snel aan de Molendijk.

March 05, 2004 - 09:58 PM
Shawn Craenen
from Netherlands
Beste ouders van jan jaap en de fam. bart
ik leef met jullie mee en elke keer als ik in het kanaal of rond de kust van zuid engeland vaar hou ik nog steeds een extra oogje voor jullie open in de hoop dat ik ze zie. en dat blijf ik ook doen tot het moment dat ze terug zijn wat hopelijk snel zal gebeuren. in mijn hart ben ik bij ze om ze de weg te wijzen net als waarschijnlijk de rest van de vrienden kennissen en familie leden.
Sterkte
Shawn Craenen

March 05, 2004
Elly
from Netherlands
P&O waarschuwt al haar schepen die varen op de Atlantische route uit te kijken naar boot of vlot. Ook Dirkzwager heeft toegezegd hun schepen te instrueren. Het Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt alle schepen met wie ze contact hebben.

March 08, 2004 - 10:45 PM
bernhard
from Netherlands
Ik las eerder in het gastboek iets over dat ze door een schip overvaren zouden kunnen zijn. Ze zouden ook door een monstergolf getroffen kunnen zijn. Niet geheel ondenkbaar, omdat ze in stormachtige condities terecht zijn gekomen.
Bernhard.

March 09, 2004
Elly
from Netherlands
Engelse Motorclub organisatie wordt ingeschakeld door vriend van Jan Jaap en Hein om uit te kijken naar de 2 zeilers in ziekenhuizen en havens.

March 15, 2004 - 09:51 AM
Herman & Marja
from Netherlands Wij snappen er nog steeds niets van, Hein zou komen eten als hij terug was "Belgisch bierpotje" met kabouterbier natuurlijk. Wij missen hem, en wensen de fam. Bart ongelooflijk veel sterkte toe.
Liefs, Herman en Marja

March 16, 2004 - 11:42 PM
Frank Braakman
from Netherlands
Onvoorstelbaar dat de mannen niet zijn teruggekeerd.
Wie houdt daar nou rekening mee? Zomaar, van het ene op het andere moment weg? We moeten zo langzamerhand met het ergste rekening gaan houden. Dat doen Arjen en Mieke al langer, weet ik.
Ik had nog hoop, maar het realisme gaat de overhand nemen.
Welk scenario is er nog te bedenken met een gunstige afloop?
Ik zou er wat voor over hebben om me in die knoestige vuisten van Hein te begraven, de "sterkste man van Antwerpen".

Dat verhaal vertel ik nog regelmatig. Als ik het juist heb, kwam hij op een keer een kroeg in Antwerpen binnen. Daar versloeg hij de kampioen van Antwerpen met handjedrukken. Dat verbaasde me niks. Ik zie hem nog Mieke zo met één arm uit het water trekken tijdens een zeiltocht op het IJsselmeer. Wat een beest! Een knuffelbeest, wel te verstaan. Hein, ik mis je.

Al zagen we elkaar niet veel, ik had altijd veel sympathie voor je. Het wil maar niet wennen, het idee dat je er niet meer zou zijn. Moeten we nog in wonderen geloven? Zo ja, hoe lang nog? Minstens 3x per week klik ik deze site aan. Wetend dat er geen goed nieuws staat, anders zou ik dat direct van Arjen gehoord hebben. Maar toch, tegen beter weten in open je de site........ Het is gewoon verschrikkelijk. Ik denk aan de mannen, ik knuffel alle nabestaanden, Arjen en Mieke + mama Bart in het bijzonder, aangezien ik die persoonlijk ken.
eel veel liefs, Frank

March 16, 2004
Elly
from Netherlands
Alle gegevens over Jan Jaap en Hein zijn doorgestuurd naar engelse vrijwilligers organisaties die vermiste personen opsporen d.m.v. hun website en door foto's met gegevens op melkpakken e.d. te verspreiden.

March 18, 2004 - 12:19 PM
Lobke
from Netherlands
"Niet iedereen kan een held zijn
Er moeten ook mensen gered
De truc is dansen op de gulden middenweg
En dat red ik nog maar net..
Niemand die vertellen kan
Waarom en waarom jij?
En ik want ik ben er nog
k sleep me naar de voordeur
En dan kijk ik is de middenweg al vrij?"
Heel veel sterkte,
We leven allemaal met jullie mee
fam Berkmeier

March 21, 2004 - 11:01 AM
Cora en Rien van Elswijk
from Netherlands
Lieve Corry en Evert.
Gisteren vierde mijn moeder haar verjaardag en daar hoorde ik van Elma van deze site.
Jullie zijn nog steeds in onze gedachten en wensen jullie ongelofelijk veel sterkte.
Hartelijke groeten van Rien en Cora.

March 22, 2004
Elly
from Netherlands
Op verzoek kijkt het Kadaster in haar gegevens naar schepen en lijndiensten die varen op de route.

April 04, 2004 - 01:44 PM
Marcel
from Netherlands
Morgen is een moeilijke dag, ook dan denken we aan jullie.
Sterkte

April 05, 2004 - 07:51 AM
Marianne
from Netherlands
Lieve Evert en Corry,
Ik wil jullie vandaag heel veel sterkte wensen.
Een dag waarop het gemis extra voelbaar is.
Liefs Marianne

April 08, 2004 - 12:23 PM
Stefan
from Netherlands
175 dagen en 20 uur....
Ook na zo'n lange tijd geen berichten, van niemand.
Heel veel sterkte en ik, zoals vele anderen, kijk nog steeds vaak hier op deze site om te zien of er misschien, wellicht, toch nog iets gevonden wordt.
Stefan

April 11, 2004 - 10:42 PM
Dineke en Ad Pontier
from Netherlands
Beste Eef en Corry, nog altijd geen nieuws.
Weet dat we nog elke dag aan jullie denken.
Heel veel sterkte met de Paasdagen.
Dineke en Ad Pontier

April 13, 2004 - 17.00 UTC Welsh Dragon gevonden !!!

April 15, 2004 - 08:34 AM
Evert Toxopeus from Netherlands
Beste allemaal

Van de Politie Rotterdam kregen we te horen 14-4 om 1.30 uur dat de Irish Naval Vessel Le Emer, een jacht had gevonden 80 NM ten ZW van Ireland positie 51.14 N o12.14W op 13-4 om1700 UTC. Het was de Welsh Dragon.

Hij lag op zijn kop, de kiel en de mast was er af.

Duikers hebben in de boot gekeken, geen personen aan boord. Ze hebben geprobeerd naar de kust te slepen, dit ging niet de wind liep op tot SW 8. Bericht van 14-4 om 11.00 UTC is dat er een Pillar Buoy bij gelegd is in afwachting van beter weer.

Vandaag hopen we dat de Marine het Wrak mag gaan bergen daar krijgen we nog bericht over Ze hebben ons beloofd dat ze eerst er alles uit halen, om vast te kunnen stellen wat er gebeurd is Als er meer nieuws is laten we het weten Groeten Corry en Evert

April 15, 2004 - 09:13 AM
Maarten Moerman
from Netherlands
Weinig woorden, sterkte

April 15, 2004 - 10:42 AM
Joyce Schrijver
from Netherlands
Elke keer hoop je dat de boot gevonden wordt......met de mannen erop. Nu is de boot gevonden.....
Ondanks dit vreselijke nieuws hoop ik dat jullie steun hebben aan het idee dat er nu toch iets gevonden is en jullie uit een onzekere toestand zijn verlost.
Joyce Schrijver

April 15, 2004 - 11:14 AM
marcelle knaap
from Netherlands
heel veel sterkte marcelle knaap

April 15, 2004 - 12:38 PM
Sylvia Verbiest
from Netherlands
Ik weet niet wat ik zeggen moet, heel veel sterkte de komende tijd.
fam. Verbiest

April 15, 2004 - 12:50 PM
Ben en Jannie Kooij
from Netherlands
Lieve Corry en Evert,
Wat kunnen we zeggen, woorden schieten te kort. We denken aan jullie.
Jannie en Ben

April 15, 2004 - 12:51 PM
Gon Voorham
from Netherlands
Het vreselijke nieuws van de gevonden boot zonder Jan Jaap en Hein maakt enigszins een einde aan de onzekerheid, maar brengt aan de andere kant veel verdriet met zich mee, heel veel sterkte wens ik jullie allen toe.

April 15, 2004 - 01:51 PM
Marianne
from Netherlands
Heel veel kracht toegewenst!
Liefs Marianne

April 15, 2004 - 03:29 PM
Walter
from Netherlands
Veel sterkte met het verwerken van dit bericht, er is een antwoord maar er blijven nog veel vragen.
Sterkte Walter

April 15, 2004 - 03:36 PM
Fred Lindaart
from Netherlands
Met enig regelmaat las ik de berichten op de site van de Welsh Dragon. Steeds hoop je dan een positief bericht te lezen. Het bericht van gisteren is niet te bevatten! Heel veel sterkte toegewenst!

April 15, 2004 - 03:39 PM
Ank Groenewold
from Netherlands
Beste Corry en Evert, familie Bart,
De boot gevonden, maar nog steeds zijn de jongens vermist. Ik kan jullie alleen maar ongelooflijk veel sterkte toewensen met het verwerken van deze situatie.

April 15, 2004 - 03:41 PM
Arnold en Perry de Maa
from Netherlands
Heel veel sterkte met alle nieuwe emoties en verdriet die jullie met de vondst van de Welsh Dragon te verwerken krijgen. Wij leven met jullie mee.
fam. de Maa "Lovis".

April 15, 2004 - 03:46 PM
Bart Jansen
from Netherlands
Een bericht waar je rillingen van krijgt. Ik hoop dat duidelijk wordt wat er gebeurd is en dat U helpt. Sterkte!
Bart Jansen

April 15, 2004 - 04:23 PM
Frans Slob
from Netherlands .....
ik heb er even geen woorden voor......
Ik kan jullie alleen ontzettend veel sterkte toewensen.
Groeten,
Frans Slob

April 15, 2004 - 04:53 PM
jan valstar
from Netherlands
Evert en Corry, en ook de fam Bart, heel, heel veel sterkte bij het verwerken van deze nieuwe berichten....

April 15, 2004 - 08:27 PM
Teus Maasland
from Netherlands
Evert en Corry, het is iets, maar toch zo weinig. Wat er ook nog gevonden wordt, elke strohalm is er 1.
Eef en Corry veel sterkte voor de toekomst.
Groet Teus en Ria Maasland.

April 15, 2004 - 09:10 PM
Nel en Hemmo (Zeilschool)
from Netherlands
Fam. Toxopeus en Bart.
Van ons beiden heel veel sterkte gewenst met deze vondst.
Hemmo & Nel.

April 15, 2004 - 11:07 PM
Jelle Breeuwer
from Netherlands
Ik hoorde het nieuws vanavond op Nova, voor mij was het echt schrikken, voor jullie waarschijnlijk alleen nog maar meer.
heel veel sterkte met het verwerken van dit nieuws.
Jelle (Prins Willem)

April 15, 2004 - 11:21 PM
Hans kooge
from Netherlands
Ook ik volg dit gastenboek nog steeds elke dag in de hoop op goed nieuws. Het is fijn om te weten dat het schip gevonden is en daardoor zeer waarschijnlijk vele vragen beantwoord zullen gaan worden, maar zonder de beide zeilers...
Het blijft heel dubbel en zwaar voor jullie allemaal.
Heel veel sterkte aan beide families.
Hans

April 16, 2004 - 06:14 AM
Kim en Femke Bonte
from Netherlands
Ik denk dat we namens de hele Maasgroep kunnen spreken;
Heel veel sterkte.

April 16, 2004 - 06:57 AM
Ton Beeren jr.
from Afghanistan Fam.
Bart en Toxopeus ik kan u allen, helaas, alleen heel veel sterkte toewensen met de verwerking van de ontstane situatie.

April 16, 2004 - 07:19 AM
berry
from Netherlands
Beste mensen,
Weer een klein stuk van de puzzel, maar het grootste deel missen we nog, laten we hopen dat er toch nog wonderen bestaan. We leven met jullie mee.
Berry Miranda

April 16, 2004 - 09:49 AM
Stefan
from Netherlands
Nou, het is tenminste een onderdeel van de puzzel die nu misschien wat duidelijkheid geeft. Heel veel sterkte de komende dagen.
Stefan

April 16, 2004 - 09:50 AM
Start berging WD

April 16, 2004 - 09:50 AM
Evert Toxopeus
from Netherlands
Beste Mensen,
Via deze site proberen wij jullie op de hoogte te houden.
De Ierse Marine is nog druk bezig met het bergen van de Welsh Dragon. In de avond van 15 april waren zij nog 60 mijl van de kust verwijderd! Zodra wij bericht krijgen dat de Welsh Dragon echt geborgen is gaat de familie naar Ierland. Het is heel moeilijk maar wij moeten nog geduld hebben.
Zodra er meer nieuws is melden wij het.
Vriendelijke groeten Evert en Corry.

April 16, 2004 - 09:54 AM
Frouk Segaar
from Netherlands
Beste fam. Bart en Toxopeus,
De zee neemt en de zee geeft; de zee heeft veel genomen en nu een klein deel gegeven. Laten we hopen dat de zee nog meer geeft!
Heel veel sterkte!
Frouk en Rien

April 16, 2004 - 11:40 AM
René van der Stoep
from Netherlands
Beste Corry, Evert en familie Bart,
Vandaag bereikte mij het bericht dat de Welsh Dragon is getraceerd. Het is bijzonder tragisch te noemen dat de bemanning niet meer aan boord was. Dit doet onvermijdelijk denken aan het slechtste scenario.
Toch hoop ik dat uit nader onderzoek van het wrak wat meer duidelijkheid omtrent de toedracht zal blijken. Wellicht ontstaat er nog een sprankje hoop op een alsnog goede afloop. In het andere geval zal het zeker kunnen bijdragen aan de verwerking van het enorme verdriet dat jullie al geruime tijd moeten dragen. Ik wens jullie veel sterkte toe voor de komende en moeilijke periode.
Ik denk aan jullie!
René

April 16, 2004 - 11:53 AM
NMB
from Netherlands
Al zo vaak deze site bekeken terwijl er geen nieuws was, en nu ineens........... mijn hart slaat er gewoon van over. Je houdt er altijd rekening mee dat er nooit meer iets wordt vernomen van schip en bemanning, en dat moet ondragelijk zijn. "Gelukkig" (al lijkt dit woord niet echt toepasselijk) zal er een tipje van de sluier opgelicht kunnen worden. Een leven lang onzekerheid, daar zal helemaal niet mee te leven zijn vrees ik.
Sterkte voor alle betrokkenen

April 16, 2004 - 12:00 AM
paul frank & stacha moerman
from Netherlands
Bladerend op teletekst het bericht gelezen dat de boot is gevonden zonder de jongens. Veel sterkte! We denken aan jullie.

April 16, 2004 - 12:20 AM
Alexandra
from Netherlands
Lieve Corry en Evert,
Heel veel sterkte gewenst. Wij denken aan jullie. Ik wou dat ik iets kon zeggen of doen om de pijn, die jullie ongetwijfeld voelen, te verlichten. Jos, Nina, Vera en Alexandra,

April 16, 2004 - 12:22 AM
Alexandra
from Netherlands

Een jochie stond aan 't stille strand
en tuurde naar de zee.
Zijn hartje zong het mooie lied
der zilte golven mee.
De ernst en de bewondering
lag op zijn aangezicht.
Zijn ogenpaar weerspiegelde
een glimp van 't hemellicht.

De golven, die zingen, kom mee met mij.
Dan heb je de ruimte, dan ben je weer vrij.
De golven, die zongen het lied van de zee.
Zij riepen hem aan en zij lokten hem mee.

Hij sprak: wanneer ik groter ben
wil ik een zeeman zijn.
Dan word ik op een sprookjesschip
een echte kapitein.
Het jochie, dat ging langzaam heen,
bezonken en tevree.
Nog eenmaal omziend sprak hij zacht:
"Tot weerziens, lieve zee."

Na vele jaren koos een schip
met Neerlands vlag de zee.
Het nam een frisse jonge borst
als lichtmatroosje mee.
Nog eenmaal wendde hij het hoofd e
n keek naar 't stille strand.
Toen vond zijn blik de grote zee.
Hij deed zijn woord gestand.

(Gorissen/Poptie/d'Albert)

April 16, 2004 - 12:07 PM
petra zundorf
from Netherlands
Lieve fam Bart en Toxopeus
Eindelijk een klein lichtpuntje!
Nou maar hopen dat er nog meer nieuws komt.
Liefs van Petra Zundorf

April 16, 2004 - 12:19 PM
Hedzer Keulen
from Netherlands
Toch nog een schrik. Heel veel sterkte bij het verwerken van deze wreedheid.

April 16, 2004 - 02:18 PM
fam. derks
from Netherlands
beste fam. Toxopeus en fam.Bart
We wensen jullie in deze tijd van wachten heel veel sterkte en hopelijk komt er een verklaring waar jullie wat mee kunnen.
Jeanette, Hen, Iris en Tom

April 16, 2004 - 04:44 PM
Mark & Marloes
from Australia
Beste familie Bart & Toxopeus,
We hopen dat de onzekerheid waar jullie al lange tijd in verkeren door de vondst van gisteren iets dragelijker wordt.
We wensen jullie veel sterkte.

April 16, 2004 - 04:50 PM
robchart
from Netherlands
Wij wensen familie en vrienden heel veel sterkte toe.
Namens de firma: Robchart BV

April 16, 2004 - 05:42 PM
G. finnema
from Netherlands
We hopen dat de onzekerheid waar jullie al lange tijd in verkeren door de vondst van gisteren iets dragelijker wordt. en leven met jullie mee.
We wensen jullie veel sterkte.
Fam Finnema

April 16, 2004 - 06:06 PM
anne
from Netherlands
Heel veel sterkte toegewenst voor alle vrienden en familie.
Anne & Arnold

April 16, 2004 - 06:16 PM
henk,merel marian
from Netherlands
lieve corry en eef, heel veel sterkte
we denken aan jullie
liefs henk, merel marian

April 16, 2004 - 07:07 PM
Kitt en Ria
from Belgium
Lieve Corry, Evert en Emma,
Ook wij hebben al het nieuws op de voet gevolgd. En nu dan eindelijk nieuws. Helaas niet wat we hoopten, maar toch... Hopelijk weten we straks meer over de oorzaak. Want die onzekerheid is zo erg.
Wij leven met jullie mee en wensen jullie alle kracht toe om hier mee om te gaan.
Veel liefs
Kitt en Ria

April 16, 2004 - 07:19 PM
Jikke
from Netherlands
Lieve Jan Jaap, ik wilde je nog even feliciteren met je 18e verjaardag... 5 april...
heel veel sterkte
liefs en een nieuw zeelandse knuffel

April 16, 2004 - 08:14 PM
marian/ heimen kijf
from Netherlands
beste fam. bart en toxopeus heel veel sterkte in deze zware tijd
marianne kijf

April 16, 2004 - 09:10 PM
oosterbaan
from Netherlands
heel veel sterkte...

April 16, 2004 - 09:13 PM
 Michiel Mol
from Netherlands
Als regelmatige bezoeker van deze site schrok ik toen ik het bericht las dat de romp was gevonden. Iedereen w