De voorbereiding...
part one

We hebben een aardig reisje gemaakt door de lucht. Eerst 8 uur naar Chicago zonder beenruimte met TV, daarna 3 uur naar Savannah met beenruimte, zonder TV! In Savanna werden we opgehaald door Lattie. Een kennis van de zeilmaker op het eiland Hilton Head, waar ook de Welsh Dragon ligt. Jan heeft hem vanuit Nederland gevraagd om eens naar de Welsh te kijken voordat we de tickets kochten. Hij vond het een mooie boot, daardoor was Jan toch wat geruster en viel de beslissing. Lattie bracht ons tot voor de deur, en gaf ons nog wat handige info over supermarkten en dergelijke. Na de boot en de makelaar gevonden te hebben was het 23:00 Local Time, 5 uur 's ochtends NL Time, oftewel slapen!!

De volgende ochtend 7 uur op (2 uur 's middags NL Time) en gelijk aan het werk. De boot moest om 10 uur een paar havens verderop uit het water gehaald worden. De makelaar, Craig, kwam om 8 uur met 6 McDonalds Eggmuffins en cola aanzetten als ontbijt! Tja, als je honger hebt...

De boot zag er ook underwater niet slecht uit. Wel een hoop blaasjes: osmose. Dat zijn gaatjes in de buitenste laag van het materiaal, die vollopen met water. Maar de Welsh is sterk gebouwd, en dus kan het geen kwaad. Verder hebben we nog een poging gedaan om de vaste schroef te vervangen voor een klapschroef. Dat zou zomaar 2 dagen schelen op de oversteek vanwege de weerstand van de vaste schroef. Maar de Amerikanen ter plaatse wisten er geen oplossing voor, of wilden niet echt. Dan maar 2 daagjes langer zeilen. In ieder geval zitten de vitale delen onderwater goed vast, en dat is altijd wel handig.

Op de terugweg naar de marina hebben we de meeste zeilen eens bekeken. Een grootzeil bevatte een wespennest! Die hebben we direct weggegooid. Het andere grootzeil moet aangepast worden en is ondertussen naar de zeilmaker. Verder is er een grote genua (voorzeil), een hele grote genua, nog een hele grote, en nog een grote!!??? Wat is er met de kleine gebeurd??? Dat is wel een probleem. We hebben maar 2 keuzes: of een heel groot zeil, of eentje ter grote van een tafelkleed! Daar moeten we nog even wat op zien te vinden. Waarschijnlijk moet er een nieuw zeil komen, anders komen we niet vooruit bij veel wind!

Alles valt langzaam op z'n plaats. Veel kleine dingen moeten nog gebeuren, en we vervelen ons dan ook zeker niet. Ondertussen genieten we van hamburgers & steak sandwiches. Het is hier heel warm, zo'n 28 graden. Alles is groot, huizen, wegen, auto's! Gelukkig, zijn hier geen Smarts, die begonnen me een beetje te irriteren. Hein en ik zijn blij dat we niet met het vliegtuig terug gaan, Jan vindt het wel best dat hij niet hoeft te varen, hij gaat maandag terug.

Maandag volgt er meer, hopelijk vanaf de Atlantic! We bellen... met de Correct Marine satelliet mobiel!!! Zo weten we ook wat voor weer het wordt. Dat bekijkt Jan voor ons vanuit NL.

Tot snel, Jan Jaap

October 08, 2003 - 04:11 PM
Jaap Jonkers
from Netherlands
Allereerst veel plezier maar het zal zeker afzien worden. Enkele tips voor zover jullie die nog niet hebben, maar van een kapitein Grote Zeilvaart. Eerst omhoog, stroom mee, op plm 40 Nb Oost maken dan pas ongeveer op 40 w/l omhoog kruipen. Als alles dan mee zit word je vanzelf vooruit geblazen. Maar de laatste jaren zijn de tracks van de depressies soms redelijk afwijkend. Blijf daar ietwat Zuid van
Succes
Jaap Jonkers

October 08, 2003 - 04:23 PM
Nicolas
from Netherlands
Jan Jaap en Hein zijn vanochtend vertrokken naar de U S of A !!!
Gebruik dit gastenboek om de heren aan te moedigen Ze zullen deze berichten achteraf zeker waarderen.

October 08, 2003 - 05:13 PM
circe
from Afghanistan
Zozo daar gaan jullie dan
djeedjee als jij nou de horizon in de gaten houdt,
houden wij een oogje in het zeil wat betreft emma!
veel succes, circe

October 09, 2003 - 08:50 AM
Bram
from Cayman Islands
Zeilers,
Veel succes!
Groetjes Bram

October 09, 2003 - 04:00 PM Roy from Netherlands Antilles
JJ, Sir
Keep fit,
Sir Sail safe, Sir
Good luck, Sir, Sir
Over & out, Sir, Sir

October 09, 2003 - 04:39 PM
Frans en Bep van Balen
from Netherlands
Hallo Jan Jaap en medezeiler;
We waren erg verrast om je mail te krijgen waarin je aankondigde om even een bootje te gaan halen in Amerika. Hopelijk verloopt de reis naar wens, en komen jullie veilig en wel weer thuis. We zullen de reis zeker volgen op de website. Nogmaals succes en veilig weer terug.
Frans en Bep van Balen

October 09, 2003 - 07:53 PM
ems
from Tonga
ik mis je
ik hoop dat je het naar je zin hebt als je daarzo bent! op zee enzo...
neem je genoeg vitamientjes mee?
en mapel siroop? hihihi xxx ems
ps. ik hou van je

October 09, 2003 - 08:09 PM
pim
from Unknown
gevonden!
77 kilo balast
if you need it, just give a ring
I've seen it here
show me the stars over the ocean
voor de rest van de dag blijf ik in de kiel
good triptriptrip

October 10, 2003 - 03:37 PM
elly
from France
Bonne voyage Val niet in het water, draag dag en nacht je zwemvest en bel af en toe, zodat emma het zonnetje in huis blijft.

October 10, 2003 - 08:16 PM
annemieke
from New Zealand
hee JJ. Ik vind eigenlijk dat je met het motorbootje-in-de-maak de zee op had moeten gaan, maar dit is ook ok. Ben jaloers.

October 11, 2003 - 08:46 AM
Corry
from American Samoa
Hoi oceaanzeilers,
Wij horen dat de voorbereidingen goed gaan en de start maandag is en dat de telefoon in Savannah ook al is uitgevonden een goede vaart
Evert en Corry

October 11, 2003 - 09:42 PM
JJ & Hein
from US Minor Outlying Islands
Bedankt voor alle gave berichten! We zijn hard aan het werk om maandag te kunnen vertrekken. Er moet nog veel gebeuren, vooral kleine dingetjes. De zeilen zijn nu in orde, de stuurautomaat en de GPS zijn ingebouwd.
Nu nog even wedden: hoe lang gaat het duren van hier naar Stellendam? Laat even weten wat je denkt!
Voor de winnaar neem ik iets Amerikaans mee aan boord. Veel succes!
Wel alle uitslagen voor 20 oktober in het gastenboek zetten.
Bedankt, tot ziens,
JJ en Hein

October 13, 2003 - 04:15 PM
Nicolas
from Netherlands
JJ wil je de foto's opnieuw sturen, ze zijn NIET meegekomen!!!

 

Volgende deel     Home