Za Mei 01, 2004 10:12 am
Beste Allemaal,

Na twee weken van tegenstrijdige en in onze ogen onjuiste berichten van de Ierse marine met betrekking tot het vinden, onderzoeken en bergen van de Welsh Dragon hebben we (Corry en Evert) ons portie wel gehad.

Eindelijk 23-4 naar Ierland, het wrak was nog wel zoek maar een beetje druk kan geen kwaad dachten we. Het maakte echter niets uit want maandag 12.30 waren we pas welkom op de marinebasis bij Cork. Zaterdag kregen we ondersteuning van Paul en Ree maar dit mocht ook niet baten.

Zondag ongeveer 17.00 uur werden we gebeld uit Nederland dat de boot was gevonden en geborgen, en dat hij 4 uur later afgeleverd zou worden op BEAR eiland ZW Ierland. Een paar uur later zagen we de EMER, een marineschip, langs varen met achter op de afgescheurde boeg van de Welsh Dragon, we dachten nog dat is vlug van ZW naar ZO Ierland in twee uur.

Maandag: we hadden het niet meer, we wilden naar BEAR eiland. We dachten eenvoudig we gaan alvast om 10 uur naar de marinebasis. Op weg daarheen werden we gebeld door onze contactpersoon in Nederland van de berger in Ierland, dat het wrak gevonden was door een visser vlak bij de kust. Toen brak onze klomp, hij was toch al gevonden!!?? De berger zou ons zelf even bellen en vertelde toen dat het tijd werd voor de berging van de boot.

We stonden inmiddels voor de basis maar we mochten er niet op. De berger belde even later dat de boot op de rotsen dreigde te lopen, en dat een visser hem vast heeft en probeert hem vrij te houden van de rotsen.

Het word nu bergen of nooit meer! Aangezien we juist hiervoor in Ierland waren, gaven we uiteraard de opdracht BERGEN!
We waren in alle staten en eindelijk was dan om 12.30 de briefing met de Marine. Het was volgens de marine autoriteiten allemaal heel erg simpel: een misverstand. En niet alleen het laatste bericht maar de hele rapportage van de bergingspogingen (slopen) door de Marine bestond uit miscommunicatie tussen de kapitein van het marineschip ter plaatse en de commandant op de basis.
De commandant van de basis vertelde ons dat bergen vanaf de laatste positie, toch niet mogelijk was omdat ze niet dicht genoeg bij de kust konden komen met zo'n groot schip. Ik denk dat ze vergeten waren dat ze een rubberboot met 2 maal 100 pk aan boord hadden. We zijn direct in 3 uur van Cork naar Castletown Bear gereden, de havenplaats waar de boot binnengesleept zou worden. We arriveerden tegelijk met de marineduikers. We gingen met een boot van de berger de sleep tegemoet.

In de haven aangekomen werd het wrak door de marine in beslag genomen, er moest eerst onderzocht worden of er nog lichamen in het wrak aanwezig waren. Toen bleek dat er voor de eerste keer in het wrak werd gekeken door de marine. De eerdere berichten dat de boot op zee door de marine was onderzocht en daarbij geen lichamen waren aangetroffen bleek ook op een misverstand berusten. Al met al erg teleurstellend voor ons.

Op de site is te zien hoe de boot in eerste instantie door de marine werd aangetroffen en hoe hij eruitzag toen hij door de door ons ingeschakelde berger werd afgeleverd. Zonder onze tussenkomst zou het wrak op de rotsen versplinterd zijn en hadden we helemaal niets meer kunnen zien.
Onze hoop was uit de toestand van de restanten van het schip te kunnen vaststellen wat er met schip en Hein en Jan Jaap gebeurd zou kunnen zijn. Omdat de romp totaal leeg was, zelfs de betimmering was weg, is reconstructie van wat er gebeurd zou kunnen zijn niet mogelijk. Wel is duidelijk dat de kiel met grof geweld van de romp is gescheurd.

Een stuk kielbalk met daarin een afgebroken en kromgetrokken kielbout hebben we uit het wrak gezaagd en mee naar huis genomen. Het is de bedoeling dat dit stuk kielbalk door specialisten wordt onderzocht. Mocht hier iets uit blijken laat ik dat natuurlijk weten via deze site.

Groeten Corry en Evert.


Vorige deel    Volgend deel    Home