Za Mei 01, 2004 4:31 pm
Beste familie Bart en Toxopeus,
Ik word erg stil als ik deze foto's zie.
Ik word erg verdrietig als ik het bergingsverhaal lees.
Veel sterkte gewenst van mij en Nel.

Za Mei 01, 2004 10:40 pm
Ik leef (omdat ik hem ken) vooral met Jan Bart mee. Evert en Corry heb ik pas in de site leren kennen. Jan heeft al heel vroeg onderkend, dat er iets gebeurd moest zijn, dat buiten de mogelijkheden van Hein en Jan Jaap lag. Als midden op de oceaan je kiel eraf gescheurd wordt, dan zijn er weinig opties over. Ik vind het daarom buitengewoon bedroevend, dat marine en andere officiële instellingen zo weinig respectvol omgaan met de restanten van de Welsh Dragon.

Zo Mei 02, 2004 8:33 am
Je gaat je dingen afvragen die gebeurt zouden kunnen zijn. Voorop gesteld, ik heb niets met zeilen, varen o.i.d. Maar wat ik mij afvraag is als de kiel (is dit niet het zwaard?) er af is gerukt door een aanvaring met een zwaar voorwerp dat zich niet zomaar laat verplaatsen.
Dan moet dat toch met een behoorlijke snelheid zijn gegaan. En dan zouden er op kiel toch sporen van een aanvaring moeten zitten?
Als het b.v. een container is geweest, dan moeten er toch diepe krassen te zien zijn aan de voorkant van de kiel?
Dit kan je op de foto's niet zien. Het is volgens mij ook een stukje van de puzzel van dit drama.
Jessie

Zo Mei 02, 2004 7:25 pm
Beste Corry en Evert,
Woorden schieten te kort
We wensen jullie heel veel sterkte en leven met jullie mee.
Bert en Ria Haan (Veendam)

Ma Mei 03, 2004 12:21 pm
lieve Corry en Evert
Woorden schieten te kort bij het zien van de foto's en zeker bij het lezen van jullie relaas over de afgelopen dagen. We bidden voor jullie dat je de kracht mag krijgen om dit verlies te dragen. Jullie zijn steeds in onze gedachten.
veel liefs van Maatje en Ank

Di Mei 04, 2004 9:53 am
Het is nu een half jaar na het laatste contact met Hein en Jan Jaap, 3-11 om 20.00 uur het laatste gesprek, het eerst volgende zou 4-11 om 12 uur zijn . Normaal was het 6 uur 's avonds, maar het is niet meer gelukt contact te maken. Wat we aan het wrak konden zien leverde voor ons weer extra vragen op.

Was het mooi weer, alle ramen stonden open. Was er weinig wind? Voor mij dacht ik dat ze de spi op hadden, gezien de resten in de blokken. Wat zeker is dat het met grof geweld gebeurd is, en heel erg snel. Ze moeten geen tijd meer gehad hebben om iets te ondernemen. Toen de Welsh Dragon gevonden werd op 13-4 leek hij helemaal compleet op de kiel na, de motor zat er nog in en de mast [zeker een stuk] hing er nog onder met de verstaging.

Als we hem zelf geborgen hadden was dat allemaal te onderzoeken zijn geweest, we hadden zeker meer geweten.
We hebben een stuk van het wrak mee genomen om er achter te komen via onderzoek waardoor en hoe de kiel er af is gebroken. Voor ons is het grof geweld geweest!!
Groeten Corry en Evert

Di Mei 04, 2004 11:36 am
Nu, een half jaar later en iets meer een idee van wat gebeurd zou kunnen zijn, wens ik jullie heel veel sterkte met de verwerking. Zoals bij velen, zijn jullie en Jan Jaap en Hein ook bij mij elke dag in de gedachte.
Sterkte voor de toekomst,
Marieke Evertsen, Oudewater

Wo Mei 05, 2004 5:51 am
Lieve Corry en Evert, familie Bart en Emma,
We hopen van ganse harte en velen met ons dat jullie antwoorden op jullie vragen krijgen! Heel veel kracht en sterkte wensen wij jullie toe om dit allemaal te doorstaan.
In gedachte bij jullie!
ed en carla

Do Mei 06, 2004 1:19 pm
Corry, Evert en Jan Bart,
Sinds we vernamen van de vermissing van de Welsh Dragon leven we intensief met jullie mee en kijken dagelijks op de website. We kunnen ons jullie verdriet en onzekerheid nauwelijks voorstellen maar willen graag laten weten dat we jullie in onze gedachten hebben ingesloten en veel sterkte en warmte toewensen. De ontwikkelingen rond de berging van de boot vonden we schokkend. Bergen staat op deze manier synoniem voor slopen waarbij ook nog alle inventaris verloren is gegaan. Onbegrijpelijk!
Ik weet niet of ik de volgende vraag wel stellen mag en of het past in alle verdriet en emoties die op jullie afkomen, maar we zouden graag een keer in een soort herdenkingsbijeenkomst of -dienst afscheid van de jongens willen nemen en met jullie stilstaan en herdenken. In ieder geval wensen we jullie veel kracht, warmte en liefde toe. Wij denken aan jullie.
Tineke en Jimmy, SY Gabber.

Vr Mei 07, 2004 1:45 pm
Wij zouden het ook fijn vinden.
Alexandra, ook namens Jos, Vera, Charlotte.

Vr Mei 07, 2004 3:14 pm
Beste Corry en Evert, Emma en familie Bart,
Heel triest om te vernemen hoe de berging van de Welsh Dragon is verlopen.
Dat men met slecht weer geen risico's wou nemen is begrijpelijk, maar daarna had de zaak toch veel netter geregeld kunnen worden. Miscommunicatie bij de marine, toch wat vreemd. Voor jullie is het al zo moeilijk. Of het ongeluk met mooi weer is gebeurd of niet doet natuurlijk niets af aan het verlies van Jan Jaap en Hein. Als ze inderdaad hebben gespinnakerd hebben ze tot het laatste moment dat vast met veel plezier gedaan. De foto's van de boot zeggen meer dan woorden. Ik kan jullie allen alleen maar ontzettend veel sterkte wensen met het verwerken van jullie enorme verlies.
Ank (collega zeilschool)

Vr Mei 07, 2004
Elly
from Netherlands
Marinha Capitania Do Porto de Lisboa heeft toegezegd alle havens nogmaals te controleren nadat de gegevens en de laatst bekende posities waren doorgegeven.

Vr Mei 07, 2004
Elly
from Netherlands
Op verzoek heeft een Portugees/Nederlandse vrouw alle ziekenhuizen in en rond Lissabon afgebeld. Ze kreeg medewerking van haar broer (chef bij de politie) die alle havens rond Lissabon heeft benaderd omdat vissers daar geen aangifte hoeven te doen. Via haar zus werden de psychiatrische inrichtingen benaderd.

Za Mei 08, 2004 10:10 am
Elke dag kijk ik op de site in de hoop om nog wat nieuws te lezen... Heel veel sterkte daar in Ierland!
Liefs en een Nieuw Zeelandse knuffel
Jikke

Zo Mei 09, 2004 9:51 pm
Dat de Welsh Dragon waarschijnlijk is overvaren is hoogst waarschijnlijk.
Jan Bart schreef: 'De dekfittings zijn er allemaal af. Er zitten diepe krassen in de dekrand, een bepaald schot is gekraakt dat alleen maar kan gebeuren door geweld van buitenaf. Ik geloof niet dat ze op een container zijn gevaren. In een aanvaring met een walvis geloof ik ook niet. Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat Hein en Jan Jaap door een groot schip zijn overvaren.'

Als dit waar is dan geeft dit enigszins voldoening. Het verlies van zeilers door eigen "fouten" is misschien moeilijker te accepteren dan een geval van overvaren, waarbij waarschijnlijk de opvarenden niet bij machte waren uit te wijken. De vraag die natuurlijk gaat spelen is of de Welsh Dragon is overvaren, nadat de opvarende allang niet meer aan boord waren. De Welsh Dragon heeft maanden lang onbemand rondgedreven, waardoor het meer waarschijnlijk is dat de aanvaring pas later heeft plaats gevonden. Hoe triest het ook is voor de nabestaanden, een antwoord zullen ze niet krijgen, vrees ik. Zelf denk ik dat het vinden van de Welsh Dragon in deze staat geen antwoord zal geven op de gebeurtenissen. Zeker niet op de vraag of een aanvaring VOOR of NA (of beide) het verlies van beide zeilers heeft plaatsgevonden.
Pieter André de la Porte

Wo Mei 12, 2004
(brief aan Emma)
Op verzoek van Hare Majesteit de Koningin bericht ik U, dat Uw aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander gerichte brief van 19 april jl. ter behandeling in handen is gesteld van de Minister van Buitenlandse Zaken. De Koningin heeft mij verzocht U veel sterkte toe te wensen.
De directeur van het Kabinet de Koningin.

Zo Mei 16, 2004 9:35 pm
Beste Evert en Corry en Fam. Bart
Ook ik kijk regelmatig op deze site in de hoop dat er toch nog positieve berichten komen Ik vind het allemaal erg moeilijk wat er gebeurd is en weet het ook niet te beschrijven wat en hoe ik dit allemaal moet bevatten Het is allemaal zeer triest en zeer moeilijk zeker als je zelf ook watersporter bent en graag op het water bent Ik weet ook niet anders dan jullie
Heeeel veel sterkte te wensen in deze moeilijke tijden en met het verwerken van jullie verdriet ik blijf toch regelmatig kijken op deze site en blijf hopen op een goede afloop
heel veel sterkte Jacques M.

Ma Mei 24, 2004 5:42 pm
Ik kijk elke dag nog op het forum. Het lijkt wel of alles ophoudt, geen nieuws, wat dan ook, geen steunbetuigingen meer. Misschien is er ook helemaal niets meer te melden. Wat ik mij nog wel afvraag, is er nog wat naar boven gekomen in het onderzoek naar de kiel?
Al met al blijft het een heel verdrietige zaak.
Teus Maasland.

Wo Mei 26, 2004 12:48 pm
Ik sluit me aan bij de heer Maasland. Het is net of de site niet meer bekeken wordt. NMB

Do Mei 27, 2004 12:43 pm
Ook ik sluit me hierbij aan. Maar het feit dat er niet veel meer wordt geschreven betekent niet dat er niet aan gedacht wordt.

Juni, 2004
Artikel uit Zeilen maandblad voor zeilers, no. 6 -2004
Ruud Kattenberg

Een Nederlands jacht, onderweg van de Verenigde Staten naar ons land verdwijnt op volle zee. Het laatste bericht komt van een positie ergens ten noorden van de Azoren. Op dat moment kent de reis geen andere tegenslag dan de gebruikelijke pech die bij een delivery hoort. Niets lijkt een veilige aankomst in de weg te staan.
Daarna wordt het stil. Zelfs een noodsignaal ontbreekt. Aan de wal komen alle denkbare draaiboeken voorbij; een technisch probleem met de communicatie, een mast overboord, een kapotte motor. Maar ook de termijn van het meest sombere scenario verstrijkt. Vertrouwen vervaagt in hoop en hoop verdwijnt in wanhoop. Het gruwelijke wachten tegen beter weten in, duurt bijna zes maanden.

Tijdens die periode volgen we het wachten op de Welsh Dragon op de voet. De berichten op de website waar vrienden en familieleden van Jan Jaap Toxopeus en Hein Bart elkaar steunen, maken erg veel indruk. In Zeilen en op onze website stellen we ons echter terughoudend op. Als het ontbreken van nieuwe ontwikkelingen het voornaamste nieuwsfeit is, kun je slechts speculeren over de oorzaak en dat is niet wat we willen. Jammergenoeg gold dat niet voor iedereen. Enkele lezers meenden ons uit te moeten leggen hoe onverstandig een oceaanoversteek in oktober is, of hoe onverantwoord de bemanning had gehandeld. Meningen die zich, in plaats van op eigen ervaringen, vrijwel uitsluitend baseerden op het comfort van stuurlui aan de wal die de ware toedracht niet kennen. Ook die reacties hebben we u en de familie van de twee bemanningsleden bespaard.

Op 13 april wordt de Welsh Dragon gevonden; gekenterd. Waar ooit de kiel en de motor zaten, zit een groot gapend gat. Van de opvarenden ontbreekt elk spoor. De kiel lijkt zijwaarts uit de romp te zijn gebroken. Verbijsterd kijken we naar de foto's. Welk ongeluk kan in hemelsnaam zo'n schade veroorzaken? Aan speculaties is opnieuw geen gebrek. Containers, constructiefouten en walvissen passeren de revue. Wij hebben moeite in een van die versies te geloven. De schade is eenvoudig te groot om door de eigen snelheid van een jacht veroorzaakt te zijn. Bij het bergen van de boot door de Ierse marine gaat zoveel mis, dat een reconstructie nauwelijks nog mogelijk is. Wanneer het wrak eenmaal aan land staat, gebeurt er echter iets opmerkelijks. Volkomen ongevraagd en ogenschijnlijk zonder aanleiding verklaart een marinewoordvoerder dat nu definitief duidelijk is dat het ongeluk nooit door een onderzeeër veroorzaakt kan zijn. Onderzeeër?
Ongelukken gebeuren, net als vroeger en ook de toekomst zal er niet van gevrijwaard blijven. Lering trekken uit het verleden is voor elke zeiler een recht. Een grondige analyse van het ongeluk van de Welsh Dragon is echter meer dan dat. Het is een plicht die het zeemanschap van Hein en Jan Jaap verdient.

Vr Jun 04, 2004 (
brief aan Emma)
Van de zijde van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat er begrip voor de moeilijke situatie waarin u en overige familieleden zich geplaatst zien. Uit uw brief maak ik op dat er inmiddels diverse onderzoeken en pogingen tot opsporing verricht zijn door de verschillende instanties en autoriteiten. Dit heeft o.a. geleid tot het lokaliseren van de zeilboot.
Indien er bij het Ministerie aanvullende informatie binnen komt, dan zal dit z.s.m. met de bij ons bekende contactpersonen gecoordineerd worden. Het spijt mij u niet in meer positieve zin te kunnen antwoorden, maar weest u ervan verzekerd dat uw zaak alle aandacht heeft van de medewerkers van mijn afdeling. Rest mij u sterkte toe te wensen in deze voor u moeilijke tijd.
De Minister van Buitenlandse Zaken

Di Jun 08, 2004 3:29 pm
Zou de schade bij diverse schepen in The Transat (kapseizen, doorrollen en ontmasting van de Virbac, kiel eraf bij de Cheminées Poujoulat/Armor Lux, PRB ontmast, Sodebo waarschijnlijk in aanvaring gekomen met een walvis; zie www.zeilen.com) nog een aanwijzing kunnen geven wat er met de Welsh Dragon kan zijn gebeurd?
Ank (collega zeilschool)

Vr Jul 30, 2004 6:35 pm
Lieve Evert en Corry,
Wat een stilte op de site, maar er valt ook zo weinig te vertellen. Wij denken nog steeds heel veel aan jullie en aan Jan Jaap.
Veel liefs,
Ben (collega zeilschool) en Jannie

Do Sep 09, 2004 12:33 pm
Allereerst veel sterkte voor de nabestaanden. Helaas kunnen we over de oorzaak alleen maar speculeren, de wrakrestanten hoeven, zoals eerder vermeld, geen bewijs te zijn voor de werkelijke oorzaak. Feit is dat het wrak zwaar beschadigd is/was, de mast losgerukt/geslagen en ook de kiel met veel geweld losgerukt.
Als een stalen schip, van meer dan 3000 ton, frontaal tegen dit jacht had gebotst, dan was het wrak in tweeën gebroken geweest. De impact van zo'n botsing had meer schade veroorzaakt als een ingezet schot, gebroken mast en weggeslagen kiel. Door het jacht te schampen had de kiel niet afgebroken geweest.

Ik acht de kans dat de WD overvaren is met als oorzaak de vermissing, erg klein is. Het feit dat ramen openstonden, zou moeten duiden op warm weer. Dit zou betekenen dat ze na het uitvallen van de communicatie nog een flink eind hebben doorgevaren, want op de dag van de laatste communicatie was het maar 10°C en dus te koud om alle ramen open te hebben (tenzij om door te luchten, maar dat hadden ze net gedaan). Ik denk dus dat het uitvallen van de communicatie niet gelijk opging met de ramp die het tweetal is overkomen, al kan je dat nooit uitsluiten.
Maar wat gebeurt er met een zeiljacht welke door een botsing met iets onder water plotseling tot stilstand komt? Houdt de mast dat? Ik denk, zeker met een flinke wind, van niet.

Indien de WD een container had geraakt, welke soms zelfs op één meter onder het zeeopp. kan blijven zweven, dan zou dat de schade aan de kiel, overboord slaan van de mast, en daardoor het omslaan kunnen verklaren. De kans is echter héél klein. En als ik op de foto's kijk, zie ik hoegenaamd geen schade aan de voorsteven, maar dit kan de familie beter bepalen. De meeste containers drijven namelijk alleen maar, met de top vlak boven het wateropp. Dit zou de voorsteven dus aanzienlijk beschadigd hebben. Een walvis kan echter wel overvaren worden zonder enige krassen achter te laten, en dus ook de kiel er af rukken. Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat we een walvis overvaarden, dit echter met een 17000 ton schip, en we merkten het alleen maar omdat we vlak voor het eten op het achterdek in de zon zaten en in ene een enorme rode vlek achter de kont zagen. Geen schok gevoelt, RPM van de motor niet hoorbaar veranderd, maar dus wel iets geraakt (hetzelfde heeft zo'n schip dus met een polyester jacht, dat voel je niet eens, en dan is 17000 ton maar een gemiddeld schip).

De laatste tijd wordt er door wetenschappers en zeelui ook flink gepraat over monstergolven, ofwel, Freakwaves type "the perfect storm". De film is natuurlijk schromelijk overdreven, maar de golven bestaan écht. Kijk voor meer info eens op de diverse scheepvaartforums, zoals kombuispraat, groningerkustvaart, scheepvaartforum, etc. Ik heb mij laten vertellen dat Netwerk ergens deze of volgende week aandacht gaat geven aan dat onderwerp. Zo'n golf kan best de WD verrast hebben, de mast overboord doen slaan, en dus de ramp veroorzaakt hebben.

Daarna kan door uitéénlopende omstandigheden de kiel er af geslagen zijn, b.v. door zeegang, aanvaringen met kleinere schepen (vissers?) etc. Is de romp eenmaal open, dan verdwijnt de betimmering ook snel. Niets is zo sterk als water.

Als laatste vind ik het een grof schandaal zoals de Ierse marine en bergers met het wrak zijn omgegaan. Ik heb er maar één woord voor, amateuristisch. Met een schip met kraan, b.v. een boeienlegger, had met een groot net bestaande uit spanbanden het hele wrak zonder problemen opgehesen kunnen worden, zeegang of niet. Door meerdere lijnen aan boord te houden op de winches op voor en achterschip (ten behoeve van het aanmeren) had de last stabiel gehouden kunnen worden, en zo in zijn totaliteit naar rustiger water of zelfs naar binnen gebracht kunnen worden.
Maar goed, ook mijn verhaal bestaat uit speculatie. Door de betreurenswaardige kunde van de Ierse betrokkenen is het bewijs voorgoed verloren gegaan. Laten we hopen dat de lichamen spoedig gevonden worden.

Wat de reddingsmiddelen aangaat: nooit een EPIRB in een waterdichte zak opbergen. Als je wilt voorkomen dat hij per ongeluk overboord slaat, hang hem dan bij slecht weer binnen in de kajuit op. Zinkt het jacht, dan zal de EPIRB alsnog afgaan, en door de polyester opbouw zullen de radiosignalen gewoon heengaan. Als het jacht écht zinkt, en dus op de zeebodem terechtkomt, dan werkt het natuurlijk niet meer. Met goed weer gewoon buitenhangen, maar altijd zo dat de epirb los van het schip kan komen. In een waterdichte zak wordt de EPIRB niet geactiveerd.
Het reddingsvlot, is dat al gevonden? Die blaast (als het goed is) automatisch op, en moet eens aanspoelen.
Eric Goedhart

Zo Sep 12, 2004 9:48 pm
Beste mensen,
Met dit bericht willen Evert en ik laten weten dat wij het voornemen hebben om op 4 november a.s. een GEDENKBIJEENKOMST voor Jan Jaap te houden. Het was op 4 november 2003 de eerste dag dat wij geen contact hadden met Hein en Jan Jaap en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Verdere informatie over de plaats en de tijd komt nog.
Helaas hebben wij na het vinden van het wrak nog geen enkel antwoord op de vele vragen gekregen. Toch hopen wij elke dag iets verder te komen en wachten wij op de resultaten van het onderzoek wat ons beloofd is.
Vriendelijke groeten Evert en Corry.

Di Sep 14, 2004 10:11 am
Over een paar weken is het alweer een jaar geleden dat het laatste contact was met de WD...
Er komt een gedenkdienst, ik hoop dat de details (tijd, plaats en overige wensen) via dit forum verspreid worden?
Vr.gr.
Alexandra

Wo Sep 22, 2004 11:02 pm
Lieve Corry en Evert,
Onvoorstelbaar dat het laatste contact met Jan Jaap (en Hein) al weer bijna een jaar geleden is. Dit terwijl ik Jan Jaap nog vers in mijn gedachten heb en het heel kort geleden lijkt dat ik hem zeilles heb zien geven. Op de nieuwe locatie van de Zeilschool heeft Jan Jaap, uiteraard gefotografeerd op een zeilboot, een mooie plaats gekregen. Ik hoop Jan Jaap op 4 november met jullie te mogen gedenken.
Ben (en Jannie) Kooij

 

 

Gemaakt voor Corry en Evert Toxopeus ter herinnering aan Jan Jaap

Rotterdam, 4 november 2004
Elly en Pim
met dank aan Circe en Nicolas,
en allen die de zeiltocht meebeleefden.

Vorige deel    Home